Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ

| Ετικέτες , , | Posted On Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Εκδηλώσεις συμπαράστασης στους εργαζόμενους απεργούς που διαδηλώνουν στην Ελλάδα πραγματοποιούν συνδικάτα και φορείς στην Αργεντινή έξω από την ελληνική Πρεσβεία.

Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη με πανό και συνθήματα συμπαράστασης στους αγώνες που ξεδιπλώνονται στην Ελλάδα κατά των μέτρων άγριας λιτότητας και περικοπών που θέλει να επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, της ΕΕ και των τραπεζών.

Επίσης, με δηλώσεις της η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνια Φερνάντες ντε Κίρχνερ, προειδοποίησε την Ελλάδα για τα μέτρα λιτότητας που μπορεί να πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή, όπως αυτή που αντιμετώπισε η χώρα της την περασμένη δεκαετία...

«Οι συνταγές που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι ταυτόσημε με αυτές που εφαρμόστηκαν εδώ το 2001», είπε η Κίρχνερ, υπογραμμίζοντας τις ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και την κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση που συγκλόνισε την Αργεντινή προτού η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών. «Τα άγρια μέτρα λιτότητας θα συναντήσουν αντίσταση. Θα τελειώσουν άσχημα», υποστήριξε.

Τον Δεκέμβριο του 2001 η κοινωνική αναταραχή είχε φουντώσει. Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, κατά της κυβέρνησης του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα, λόγω της αποτυχίας της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια γεγονότα που ακολούθησαν, στις συγκρούσεις διαδηλωτών- αστυνομίας στην πρωτεύουσα, στις 19 και στις 20 Δεκεμβρίου.

Το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής είχε συνδεθεί με το δολάριο αλλά τελικά η χώρα βρέθηκε σε αδυναμία. Έχασε τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής και, υπό το βάρος του δυσβάσταχτου χρέους, κατέρρευσε. 

Το ΔΝΤ είχε χορηγήσει δάνεια 7,2 δισ. δολ. το 1999 και 39,7 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2000, όμως οι όροι ήταν ασφυκτικοί. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν και οι καταθέσεις πάγωσαν. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε και η επόμενη που συγκροτήθηκε, κήρυξε πτώχευση. Σήμερα, η χώρα κατηγορεί το ΔΝΤ για κακοδιαχείριση της κρίσης του 2001-2002 και επισημαίνει ότι μπορεί να μιλά για οικονομική ανεξαρτησία, μακριά από την επίβλεψή του. Φέτος αναμένει ανάπτυξη από 3,5% ως 5%.

imerisia.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



1 σχόλιο:

  1. Αν είναι να καταρρεύσουμε και να έχουμε τέτοια όμορφη πρόεδρο, ας είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν