Η ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ 2009 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΦΙΛΟΥΣ

| Ετικέτες , , | Posted On Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009


Πολλές αναμνήσεις, θετικές και αρνητικές, μας επιφύλασσε το 2009 στο μαγικό χώρο το ποδοσφαίρου. Το Goal.com κάνει μια αναδρομή στη χρονιά που μας αφήνει και σας παραθέτει τα γεγονότα που ξεχώρισαν εντός και εκτός συνόρων κατά τη διάρκειά της.(inews.gr)




Ιανουάριος: Η αποχώρηση του "Ντάρκο"
Φτωχός ποδοσφαιρικά ήταν ο πρώτος μήνας της χρονιάς. Στα γεγονότα που χρήζουν προσοχής βρίσκουμε την άδοξη αποχώρηση του Ντάρκο Κοβάσεβιτς από τους αγωνιστικούς χώρους. Στον 35χρονο Σέρβο άσο του Ολυμπιακού διαγνώσθηκε έγκαιρα σοβαρό καρδιακό πρόβλημα και έτσι αναγκάστηκε να βάλει τέλος στην πλούσια ποδοσφαιρική του καριέρα.
Στις 21 Ιανουάριου ο Άρης προχώρησε στην πρόσληψη του Βραζιλιάνου άλλοτε διεθνή ποδοσφαιριστή Ιομάρ Μαζίνιο, ως αντικαταστάτη του Κίκε Ερνάντεθ, ενώ μια μέρα αργότερα η Λάρισα ανακοίνωσε την απόκτηση του 35χρονου Έλληνα άσου Στέλιου Γιαννακόπουλου, ο οποίος επέστρεψε στα πάτρια εδάφη μετά από 5,5 χρόνια παραμονής στην Αγγλία. Παράλληλα είχαμε αλλαγή στην προεδρία της ΕΠΟ με τον Σοφοκλή Πιλάβιο να διαδέχεται τον Βασίλη Γκαγκάτση.
Φεβρουάριος: Ιστορική ισοπαλία

Η ισοπαλία με 1-1 του Παναθηναϊκού κόντρα στην Βιγιαρεάλ στο "Μαδριγάλ" στις 25 Φεβρουαρίου για την φάση των "16" του Champions League αποτελεί ένα από τα αξιοσημείωτα γεγονότα του μήνα, την ίδια στιγμή που ο Ολυμπιακός αποχαιρετούσε ταπεινωτικά το Κύπελλο UEFA με δύο ήττες από την Σεντ Ετιέν.

Στο μεταξύ, στην ΑΕΚ υπήρξε αλλαγή στον προεδρικό θώκο με τον Νίκο Θανόπουλο να αναλαμβάνει τα ηνία στις 4 του μήνα, αντί του Γιώργου Κιντή, έχοντας τη στήριξη του μεγαλομετόχου της ομάδας, Νίκου Νοτιά. Επιπρόσθετα από την "Ένωση" αποχώρησε ο Άγγελος Μπασινάς, παίρνοντας το δρόμο για την Αγγλία και την Πόρτσμουθ.

Μάρτιος: Ο "ερυθρόλευκος" τίτλος και το "αντίο" του Τζόλε

Με το ντέρμπι των "αιωνίων" στο "Γ. Καραϊσκάκης" ξεκίνησε ο Μάρτιος. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα σε ένα μέτριο παιχνίδι και έτσι οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν ακόμα ένα βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, έχοντας 9 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο ΠΑΟΚ.

Στις 4 του μήνα, ο Πανσερραϊκός πανηγύρισε μια ιστορική πρόκριση καθώς απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά του Κυπέλλου, κερδίζοντάς τον στο ΟΑΚΑ με 3-2, ενώ παράλληλα ο Ολυμπιακός πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά, ξεπερνώντας το εμπόδιο του ΠΑΟΚ στην παράταση με τέρμα του Ματ Ντάρμπισαϊρ. Μάλιστα, λίγες μέρες μετά οι "πράσινοι" έμειναν εκτός συνέχειας και στο Champions League αφού ηττήθηκαν εντός έδρας με 1-2 από την Βιγιαρεάλ.

Στο μεταξύ, στις 22 Μαρτίου ο Ολυμπιακός επικράτησε με 3-2 του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη και εξασφάλισε μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη της Super League. Αυτό ήταν το 12ο πρωτάθλημα τα τελευταία 13 χρόνια και συνολικά το 37ο των "ερυθρόλευκων". Στις 30 του μήνα ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Πέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ανακοίνωσε την απόφασή του να "κρεμάσει" τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο Σέρβος άσος πραγματοποίησε συνολικά 341 συμμετοχές από το 1996, όταν και μετακινήθηκε στον Πειραιά, και πέτυχε 126 τέρματα σε μια θητεία γεμάτη τίτλους (12 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα) και διακρίσεις.

Απρίλιος: Υποβιβασμός του ΟΦΗ

Δίχως κανένα μεγάλο γεγονός κύλησε ο Απρίλιος. Ο Ολυμπιακός είχε εξασφαλίσει μαθηματικά το πρωτάθλημα και από εκεί και πέρα έγιναν γνωστές οι ομάδες που θα δώσουν μάχη στα πλέι οφ (ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Λάρισα), οι τρεις που υποβιβάστηκαν (ΟΦΗ, Πανσερραϊκός και Θρασύβουλος), καθώς και αυτές που πανηγύρισαν την άνοδο (Καβάλα, Ατρόμητος και ΠΑΣ Γιάννενα).

Στο μεταξύ, Ολυμπιακός και ΑΕΚ εξασφάλισαν το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου, αποκλείοντας Αστέρα Τρίπολης και Πανσερραϊκό αντίστοιχα. Πέρα από τα ελληνικά σύνορα, στην Ολλανδία η Άλκμααρ κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα ενώ στην Κύπρο ο ΑΠΟΕΛ εξασφάλισε τον 20ο τίτλο του πρωταθλητή στην ιστορία του.

Μάιος: Ο συγκλονιστικός τελικός του Κυπέλλου

Ο εκπληκτικός τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ξεχώρισε αδιαμφισβήτητα τον Μάιο. Στις 2 του μήνα, οι δύο ομάδες σε ένα συγκλονιστικό αγώνα με φινάλε-θρίλερ αναδείχθηκαν ισόπαλες 3-3 στη κανονική διάρκεια, 4-4 μετά την παράταση και χρειάστηκαν 34 εκτελέσεις πέναλτι ώστε τελικά ο τίτλος να καταλήξει στους "ερυθρόλευκους", οι οποίοι με το 24ο Κύπελλο στην ιστορία τους έκαναν το νταμπλ. Μετά από λίγες ημέρες ο Παρασκευάς Άντζας ανακοίνωσε και επίσημα το τέλος της καριέρας του.

Στο μεταξύ, στις 8 Μαΐου, μια ημέρα πριν τη φιέστα των πρωταθλητών στο Καραϊσκάκη για την κατάκτηση του νταμπλ, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την λύση της συνεργασίας της με τον Ισπανό τεχνικό, Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος δεν ήρθε σε συμφωνία με τον Σωκράτη Κόκκαλη για την ανανέωση του συμβολαίου του. Ο μεγαλομέτοχος των Πειραιωτών ανακοίνωσε στις 25 του μήνα την πρόσληψη του Γεωργιανού Τιμούρ Κετσπάγια στον πάγκο της ομάδας.

Ταυτόχρονα, τον Μάιο ολοκληρώθηκαν τα σημαντικότερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Στην Αγγλία, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια για 18η φορά στην ιστορία της, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Λίβερπουλ, ενώ στην Ιταλία η Ίντερ πανηγύρισε το τέταρτο συνεχόμενο πρωτάθλημα με τον Λουίς Φίγκο να ανακοινώνει τον τερματισμό της καριέρας του. Η Μπαρτσελόνα δεν είχε αντίπαλο στην Ισπανία καθώς πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ. Τέλος, η Βόλφσμπουργκ του Φέλιξ Μάγκατ στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Γερμανίας ενώ η Μπορντό κατέκτησε το γαλλικό πρωτάθλημα, ύστερα από 7 χρόνια κυριαρχίας της Λιόν.

Παράλληλα, η Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε μια ονειρεμένη σεζόν αφού κατέκτησε και το Champions League, επικρατώντας με 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό της Ρώμης ενώ στον τελικό του Κυπέλλου UEFA που διεξήχθη στη Κωνσταντινούπολη, θριαμβεύτρια αναδείχθηκε η Σαχτάρ Ντόνετσκ που επιβλήθηκε στην παράταση με 2-1 της Βέρντερ Βρέμης.

Ιούνιος: Ο Σισέ στα "πράσινα" και η μεταγραφή-ρεκόρ

Μήνας μεταγραφών ο Ιούνιος με τον Παναθηναϊκό να πραγματοποιεί την πιο ηχηρή. Συγκεκριμένα στις 26 του μήνα οι "πράσινοι" ανακοίνωσαν την απόκτηση από την Μαρσέιγ του Γάλλου επιθετικού, Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή (8 εκ. ευρώ) στην ιστορία του συλλόγου, ενώ ακολούθησε αυτή του πρώην άσου της ΑΕΚ, Κώστα Κατσουράνη.

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός απάντησε, αποκτώντας τον Σουηδό διεθνή αμυντικό Όλαφ Μέλμπεργκ, που αγωνιζόταν στην Γιουβέντους ενώ αξίζουν να σημειωθούν οι μετακινήσεις των γνωστών Σεμπάστιαν Αμπρέου και Μπόσκο Μπάλαμπαν σε Άρη και Πανιώνιο αντίστοιχα. Στο μεταξύ, στις 29 του μήνα ο Παναθηναϊκός έλυσε τη συνεργασία του με τον επί σειρά ετών αρχηγό του συλλόγου, Γιάννη Γκούμα, ο οποίος στη συνέχεια πήρε την απόφαση να "κρεμάσει" τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Στον διεθνή χώρο, τα φώτα στράφηκαν στην Ρεάλ Μαδρίτης. Η "βασίλισσα" βγάζοντας από τα ταμεία της ποσά που προκαλούν ζάλη επέστρεψε στην εποχή των "γκαλάκτικος". Η αρχή έγινε με την απόκτηση του Κακά από την Μίλαν με ένα ποσό κοντά στα 67 εκ. ευρώ για να ακολουθήσει στις 11 Ιουνίου η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδόσφαιρου με την μετακίνηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 93 εκ. ευρώ. Τέλος, στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, που διεξήχθη στο "Έλις Παρκ" του Γιοχάνεσμπουργκ, η Βραζιλία επικράτησε με 3-2 τις ΗΠΑ και κατέκτησε το τρόπαιο.

Ιούλιος: Μεταγραφών συνέχεια…

Στα αξιοσημείωτα γεγονότα του Ιουλίου βρίσκουμε τη μεταγραφή του πρώην "ερυθρόλευκου" Σεμπάστιαν Λέτο στον Παναθηναϊκό καθώς και την πρωτοφανή αποθέωση του Κριστιάνο Ρονάλντο από 80.000 οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης κατά την παρουσίασή του στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου". Στο μεταξύ, η Ιντερ και Μπαρτσελόνα προχώρησαν σε ανταλλαγή επιθετικών με τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς να παίρνει το δρόμο για την Βαρκελώνη και τον Σάμουελ Ετό για το Μιλάνο.

Αύγουστος: To "αλάνι" στη Λίβερπουλ

Μια από τις μεγαλύτερες (ίσως η μεγαλύτερη) μεταγραφές Έλληνα ποδοσφαιριστή σε σύλλογο του εξωτερικού πραγματοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου με τον Σωτήρη Κυργιάκο να αφήνει την ΑΕΚ για να μετακινηθεί στην ιστορική Λίβερπουλ. Τα οφέλη της Ένωσης από αυτή την κίνηση ήταν η απόκτηση του Ούγγρου επιθετικού, Κρίστιαν Νέμεθ ως δανεικού από τους "κόκκινους". Στον διεθνή χώρο, η Μπαρτσελόνα με γκολ του Πέδρο Ροντρίγκες στην παράταση νίκησε την κάτοχο του Κυπέλλου UEFA, Σαχτάρ Ντόνετσκ, με 1-0 στο "Λουϊ ΙΙ" του Μονακό και κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Σεπτέμβριος: Φύγε Κετσπάγια, έλα Ζίκο

Η βαριά ήττα με 5-0 στο φιλικό με τον Εργοτέλη, η "λευκή" ισοπαλία με την Καβάλα στο Φάληρο σε συνδυασμό με το κακό αγωνιστικό πρόσωπο που παρουσίαζε ο Ολυμπιακός, οδήγησε στις 15 Σεπτεμβρίου τον Σωκράτη Κόκκαλη στην απομάκρυνση του Τιμούρ Κετσπάγια από την τεχνική ηγεσία, μια ημέρα πριν τον εναρκτήριο παιχνίδι με αντίπαλο την Άλκμααρ στο Καραϊσκάκη για τους ομίλους του Champions League.

Οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν με 1-0 υπό την καθοδήγηση του Μπόζινταρ Μπάντοβιτς και την επόμενη ημέρα ανακοίνωσαν την πρόσληψη του ζωντανού θρύλου του βραζιλιάνου ποδοσφαίρου, Αρτούρ Αντούνες Κοΐμπρα, πιο γνωστού ως Ζίκο. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός, μάλιστα, έκανε ιδανικό ντεμπούτο στον πάγκο των Πειραιωτών, καθώς πανηγύρισε το διπλό στο ΟΑΚΑ με 2-1 επί της ΑΕΚ. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η επιστροφή του Γιούρκα Σεϊταρίδη στον Παναθηναϊκό έπειτα από πέντε χρόνια περιπλάνησης στην Ευρώπη.

Οκτώβριος: Παραίτηση Ζαγοράκη και εκπλήξεις

Η παραίτηση του Θόδωρου Ζαγοράκη από την προεδρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στις 8 Οκτωβρίου αποτέλεσε έκπληξη στο στρατόπεδο του "Δικέφαλου". Μια ημέρα αργότερα ο Ζήσης Βρύζας ανέλαβε τον προεδρικό θώκο της ομάδας. Στο μεταξύ, για το Κύπελλο Ελλάδας ο Πανσερραϊκός άφησε εκτός συνέχειας τον κάτοχο του θεσμού Ολυμπιακό, κερδίζοντάς τον με 3-1 στις Σέρρες. Απρόσμενα από τη διοργάνωση αποχώρησε και η ΑΕΚ αφού αποκλείστηκε από τον Θρασύβουλο. Σε διεθνές επίπεδο συναντάμε το τέλος εποχής των Χένρικ Λάρσον και Κριστιάν Βιέρι.

Νοέμβριος: H "γαλανόλευκη" στο Μουντιάλ

Μήνας εθνικής υπερηφάνειας μπορεί να χαρακτηριστεί ο Νοέμβριος. Στο άκουσμα της κλήρωσης με την Ουκρανία για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι περισσότεροι δεν έδιναν τύχη στην Εθνική, όμως οι παίκτες του Ρεχάγκελ έδωσαν τη δική τους απάντηση στο γήπεδο. Η "λευκή" ισοπαλία στο ΟΑΚΑ στις 14 του μήνα άφησε τα πάντα ανοιχτά εν όψει της ρεβάνς στο Ντόνετσκ, εκεί όπου τέσσερις ημέρες αργότερα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε με 1-0 χάρη στο χρυσό τέρμα του Σαλπιγγίδη και εξασφάλισε πανηγυρικά το εισιτήριο για τα γήπεδα της Νότιας Αφρικής.

Στο μεταξύ, στις 3 Νοεμβρίου ο Άρης έφερε ένα πολύ μεγάλο όνομα για τον πάγκο του, καθώς ανακοίνωσε την πρόσληψη του Αργεντινού τεχνικού, Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ο οποίος αντικατέστησε τον Ιομάρ Μαζίνιο. Δέκα ημέρες μετά, ο Πορτογάλος αρχηγός του ΠΑΟΚ, Σέρτζιο Κονσεϊσάο, αποφάσισε να "κρεμάσει" τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να αναλάβει τη θέση του ποδοσφαιρικού διευθυντή της ομάδας.

Σοκ στους κόλπους της Λάρισας καθώς και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο προκάλεσε στις 16 Νοεμβρίου ο αιφνίδιος θάνατος του 31χρονου Μεξικανού ποδοσφαιριστή των "βυσσινί", Αντόνιο Ντε Νίγκρις, στο σπίτι του. Παθολογικά αίτια του καρδιοπνευμονικού συστήματος έδειξε η ιατροδικαστή έρευνα. Τέλος, στο ντέρμπι των αιωνίων, που διεξήχθη στο "Γ. Καραϊσκάκης" στις 29 Νοεμβρίου, Ολυμπιακός επικράτησε με 2-0 του Παναθηναϊκού χάρη σε δύο τέρματα του Κώστα Μήτρογλου και πέρασε στην κορυφή της βαθμολογίας.

Δεκέμβριος: Η απόλυση Τεν Κάτε και ο "Μίδας" Μέσι

Η ξαφνική απομάκρυνση του Χενκ τεν Κάτε από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού μετά την νίκη επί του Ατρόμητου ξεχωρίζει από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Η απόλυση του Ολλανδού τεχνικού ήταν μια απόφαση του πρόεδρου των "πρασίνων", Νικόλα Πατέρα, ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε στην πρόσληψη του Νίκου Νιόπλια για τον πάγκο της ομάδας.

Στο μεταξύ, ο Ολυμπιακός με τη νίκη του επί της Άρσεναλ με 1-0 στο Καραϊσκάκη εξασφάλισε το εισιτήριο για τους "16" του Champions League, μια σημαντική πρόκριση αν αναλογιστούμε πως εκτός συνέχειας έμειναν ομάδες όπως Λίβερπουλ και Γιουβέντους. Άξια αναφοράς είναι και η σπουδαία μεταγραφή της Καβάλας με την απόκτηση του διεθνούς Πολωνού άσου, Έμπι Σμολάρεκ.

Τέλος στο διεθνή χώρο η Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε μια απίστευτη χρονιά καθώς στο τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλου Συλλόγων επικράτησε στην παράταση της Εστουδιάντες και έφτασε στην κατάκτηση έξι τροπαίων το 2009, μια επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία. Παράλληλα, ο άσος των "μπλαουγκράνα", Λιονέλ Μέσι, ανταμείφθηκε για την εξαιρετική του χρονιά, κατακτώντας τόσο την "Χρυσή Μπάλα" όσο και το βραβείο της FIFA για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς στον κόσμο.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Η ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ 2009 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΦΙΛΟΥΣ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν