Ένταση επικράτησε, νωρίς το πρωί, στο κέντρο του Ηρακλείου με ισχυρή αστυνομική δύναμη (πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ) να έχει σπεύσει ... προληπτικά πέριξ της οδού Αλμυρού, όπου βρίσκεται το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εργαζόμενοι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση μαζί με το Εργατικό Κέντρο, βρίσκονταν εκεί για να προχωρήσουν σε κατάληψη του κτιρίου (η οποία είναι σε εξέλιξη εδώ και 9 μέρες), όμως βρήκαν μπροστά τους ισχυρή αστυνομική δύναμη, που βρισκόταν από νωρίς, επί της οδού Κορωναίου (μπροστά από το Επιμελητήριο και έξω από τα γραφεία όπου στεγαζόταν η ΔΕΥΑΗ)...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία έσπευσε με τροχό και άνοιξε την πόρτα για να "σπάσει" την κατάληψη στο γραφείο Διοικητικών Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, επί της οδού Αλμυρού, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συγκεντρωμένων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, η αστυνομική επιχείρηση προήλθε μετά από εντολή του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γ.Δεικτάκη, ο οποίος έχει δώσει κατάθεση στην αστυνομική διεύθυνση και υπέβαλε γραπτώς το αίτημα να ανοίξουν τα γραφεία για να εργαστεί η διευθύντρια.

Τρία άτομα προσήχθησαν ενώ σε σχέση με τις "λίστες της διαθεσιμότητας", η διευθύντρια, κ.Αμανάκη δήλωσε απεργός, αρνούμενη να εργαστεί.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τρεις απεργοί που προσήχθησαν από τους αστυνομικούς στο Αστυνομικό Μέγαρο, τελικά συνελήφθησαν και λίγο πριν τις 13.30 οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.


Οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από το κτίριο λίγο μετά το πέρας της επιχείρησης και μετακινήθηκαν προς την παραλιακή.


Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναφέρουν για το συμβάν: 
"Σήμερα το πρωί, στις 6.30, τρεις διμοιρίες ΜΑΤ προσήγαγαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου τρεις εργαζομένους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και άνοιξαν την πόρτα των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο χωρίς την επίδειξη εισαγγελικής παραγγελίας".

"Έπρεπε να σταλούν οι οικονομικές καταστάσεις, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι"


Από την πλευρά της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξηγεί ότι ήταν απαραίτητο να ανοίξουν τα γραφεία προκειμένου να υπογραφούν και να αποσταλούν οι οικονομικές καταστάσεις, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πληρωθούν το 15ήμερό τους, το δώρο των Χριστουγέννων και το 15ήμερο στα τέλη του Δεκεμβρίου. Μάλιστα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υποστηρίζει ότι, οι εργαζόμενοι ήταν ενήμεροι, από χθες.

Στις 12.00, αύριο το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όλης της Κρήτης θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων, στην πλατεία Κουντουριώτη, για τα επόμενα βήματά τους, ενώ έλαβαν μέρος σε μηχανοκίνητη πορεία, από κοινού με εργαζόμενους στους δήμους και φοιτητές (δείτε
εδώ).

Γ.Δεικτάκης: "Πήρα εντολή από τον Υπουργό"


Ανέλαβε την ευθύνη ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γ.Δεικτάκης λέγοντας:
"Ο υπουργός μου έδωσε εντολή να στείλω την κατάσταση με τα ονόματα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεισμότητα. Εγώ έδωσα εντολή στην αρμόδια υπάλληλο και παράλληλα ενημέρωσα και την αστυνομία, εγγράφως. Το πρωί, η υπάλληλος είπε ότι δεν μπορούσε να μπει μέσα γιατί δεν είχε κλειδί και η αστυνομία με κλειδαρά άνοιξε την πόρτα. Η υπάλληλος, όμως, αρνήθηκε τελικά να εκτελέσει την εντολή που της έδωσα, υποστηρίζοντας ότι απεργεί λόγω της 48ωρης απεργίας που είναι σε εξέλιξη. Εγώ ενημέρωσα τον Υπουργό για την εξέλιξη αυτή και περιμένουμε εντολές. Το έγγραφο που έκανα στην αστυνομία ανέφερε ότι δε θέλω να γίνει καμία σύλληψη. Οι προσαγωγές έγιναν αυτεπάγγελτα".

Ο κ.Δεικτάκης πρόσθεσε ότι έχουν ήδη σταλεί στο Υπουργείο τα ονόματα τριών επίορκων υπαλλήλων - μίας υπαλλήλου από το Λασίθι και δύο από το Ηράκλειο, ενώ πρόσθεσε πως αν, όταν λήξει η απεργία, η υπάλληλος αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν να έχει πειθαρχικές διώξεις.
Στο Αστυνομικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΕΚΗ

Στο Αστυνομικό Μέγαρο μετέβη λίγο μετά τις 09.00 κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Σωκράτη Βαρδάκη, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η ευθύνη για την κατάληψη βαρύνει το ΕΚΗ και όχι τους εργαζόμενους, οι οποίοι προσήχθησαν. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι, αφού δώσουν κατάθεση.