Το "Πάρκο των Ψυχών" του Σπύρου Ντασιώτη

| Ετικέτες , , , | Posted On Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

κλικ στην εικόνα

Στην Πάρνηθα στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα λειτούργησε ένα Σανατόριο για ασθενείς που έπασχαν από τη μάστιγα της εποχής, τη φυματίωση. 

Το κτίριο που είναι πλέον εγκαταλελειμμένο και γνωστό, ως πρώην Ξενία, ανήκε τότε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με απόφαση ίδρυσης  το 1912. Ως Σανατόριο λειτούργησε πάνω από 30 χρόνια.

Εκεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, νοσηλεύτηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, μακριά από τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους, για μέρες, μήνες ή χρόνια...

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο χώρο αυτό, από τον Οκτώβριο του 1937 μέχρι τον Απρίλη του 1938, νοσηλεύτηκε και ο Γιάννης Ρίτσος, όπου έγραψε μεταξύ άλλων, την ‘’Εαρινή συμφωνία’’ ….

Ο χώρος επιβλητικός, με μια ιδιαίτερη αίσθηση να σε κυριεύει καθώς πλησιάζεις και οι μύθοι πολλοί….

Κοντά στο χώρο αυτό , σε ένα φυσικό ξέφωτο, όπου περνούσαν τις ώρες τους οι ασθενείς, ο Γλύπτης Σπυρίδων Ντασιώτης, υπάλληλος του Δασαρχείου Πάρνηθας τα τελευταία χρόνια, ξέροντας την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή, τους ήχους της, τις μυρωδιές της, εμπνεύστηκε και δημιουργεί ένα πάρκο με γλυπτά από κορμούς καμένων δέντρων*! Γλυπτά αφιερωμένα σε αυτούς που πέρασαν ένα κομμάτι της ζωής τους εκεί και τους στιγμάτισε…. «Το πάρκο των Ψυχών»

Τα γλυπτά θα είναι 20 και θα είναι στην κορυφή των κορμών, με ύψος από 2,5 έως 4,5 μέτρα. Το έργο γίνεται αφιλοκερδώς, μόνο με τον προσωπικό μόχθο, μεράκι και αγάπη του καλλιτέχνη.

Στο χώρο που θα στηθούν τα γλυπτά, έχει δοθεί ειδική άδεια από το Δασαρχείο Πάρνηθας, το οποίο μαζί με το φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και το Σύνδεσμο Πάρνηθας, συνδράμουν στην πραγμάτωση της ιδέας του καλλιτέχνη. Πιθανή ημερομηνία της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων το Σάββατο 20 Οκτώβρη.                

*από επιλεγμένους καμένους κορμούς, της πυρκαγιάς του 2007, γύρω από το Σανατόριο.

Δείτε επίσης

Σχετικές Αναρτήσεις :Comments:

There are 0 σχόλια for Το "Πάρκο των Ψυχών" του Σπύρου Ντασιώτη

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν