Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απαντούν στην παραπληροφόρηση

| Ετικέτες , | Posted On Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
(Λάρυμνας - Εύβοιας - Ν. Κόκκινου - Αθήνας – Σερβίων )
Τηλ. 2233041403 - Fax 2233041164
Λάρυμνα 14 Αυγούστου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σήμερα  στην Λάρυμνα  συνεδρίασαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ,  με θέμα την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών όπου  ζητάει την   παραίτηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΛΑΡΚΟ,, διότι δεν  ‘’εφάρμοσε’’  το νόμο που προβλέπει μείωση των αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι εργαζόμενοι αφού έλαβαν υπόψη ότι: ...

Η ΛΑΡΚΟ με πάνω από μισό αιώνα παραγωγικής δραστηριότητας λειτούργησε πάντα με ορους της ελεύθερης αγοράς και δεν είχε την παραμικρή σχέση με εκείνη του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, γεγονός που αναμένεται να επικυρωθεί και με δικαστική απόφαση ( τον επόμενο Φεβρουάριο) μετά από  προσφυγή των εργαζομένων.

Η Κυβερνητική πολιτική  η οποία μόνο και μόνο για να ισοπεδώσει μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων, προσπαθεί να την παρουσιάσει σαν μια προνομιούχα εταιρία του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ.

Μια από τις λίγες εναπομείνασες βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως των 400 εκ.. €  , που αποτελεί  σημαντική πηγή οικονομικής ζωής  για τους έξι νομούς της Ελλάδας που δραστηριοποιείται  (Βοιωτία ,Φθιώτιδα, Εύβοια, Καστοριά ,Κοζάνη και Αττική) και που σαν καθαρά εξαγωγική εταιρία στηρίζει και την Εθνική Οικονομία συμμετέχοντας στις  Εθνικές εξαγωγές με ποσοστό της τάξεως του 3%., την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο ΚΛΕΙΣΙΜΟ.

Οι  βίαιες και οριζόντιες  περικοπές των μισθών που όπως επανειλημμένα έχει εξηγηθεί προς τους αρμόδιους ,δεν αφορούν σε καμιά περίπτωση την ΛΑΡΚΟ και επί της ουσίας δεν έχουν να προσφέρουν  το παραμικρό παρά μόνο ζημιά.  Και αυτό γιατί:
·                     Η ΛΑΡΚΟ από σύστασης της μέχρι και σήμερα ,ήταν και είναι μια Ανώνυμη εταιρία και η λειτουργία της δεν έχει καμία σχέση με το Δημόσιο ,ΝΠΔΔ ,ΟΤΑ, ΔΕΚΟ.
·                     Οι περικοπές της μισθοδοσίας δεν εξυπηρετούν στο  παραμικρό το σκοπό του Νομοθέτη ( Ν. 4024/2011 )περί δημοσιονομικής εξυγίανσης .
·                     Η σημερινή μετοχική σύνθεση της εταιρίας όπου το δημόσιο κατέχει το ποσοστό του 55,2% είναι καθαρά συγκυριακή και εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο  τον έλεγχο και την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου .
·                     Όχι μόνο δεν  επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό  αλλά αντίθετα τον επιχορηγεί με πάνω από 60 εκ € από την μη επιστροφή του ΦΠΑ .
·                     Η αποκλειστική της πηγή εσόδων προέρχεται από το παραγόμενο προϊόν .
·                     Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, δεν είναι κρατικοδίαιτοι και ακριβοπληρωμένοι  υπάλληλοι. Δεν είχαν ποτέ τα εργασιακά προνόμια του  Δημοσίου. Απασχολούνται σε σκληρές και επικίνδυνες εργασίες. Είναι εργαζόμενοι σε βαριά ,επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία  Σε καμίνια με θερμοκρασίες 1500 βαθμών, σε υπόγειες στοές  και σε νταμάρια . Με δεκάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.  Με εκατοντάδες σοβαρών τραυματισμών  και με πληθώρα επαγγελματικών ασθενειών. Δεν έχουν ούτε ένα από τα εργασιακά  προνόμια και την σιγουριά των εργαζομένων στο Δημόσιο , αλλά είναι εκτεθειμένοι στους ίδιους κινδύνους και ρίσκα με εκείνα των εργαζομένων στην ελεύθερη αγορά Με απολύσεις και διαθεσιμότητες στο παρελθόν. και οι μισθολογικές απολαβές του ήταν και είναι αποτέλεσμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων που προβλέπονται από τον Ν. 1876/90..
·                     Οι αμοιβές των εργαζομένων παρότι  είναι  άκρως εξειδικευμένοι, εκτεθειμένοι σε διαρκή κίνδυνο και ανθυγιεινό περιβάλλον  ,ιδιαίτερα των προσληφθέντων κατά την τελευταία 5ετία (  60%  του συνόλου των εργαζομένων) είναι οι  κατώτατες  αυτών που προβλέπουν οι Κλαδικές Συμβάσεις ,ενώ στο σύνολο των εργαζομένων οι μισθοί έχουν ‘’παγώσει ‘’ από την τελευταία Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση του 2007   ( προ πενταετίας) . Η δε συμμετοχή της μισθοδοσίας του προσωπικού  στο συνολικό κόστος της εταιρίας είναι της τάξεως του 17% , ποσοστό αρκετά χαμηλό για τα διεθνή και εγχώρια επιχειρηματικά δεδομένα.
Μέσα από  τις  διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει για την υπογραφή της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είναι δεδομένη η πρόθεση των εργαζομένων ,απέναντι στην καταστροφική πολιτική που οδηγεί την εταιρία σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις ,να αντιπροτείνουν τρόπους που θα παρεμβαίνουν αφενός μεν στην περαιτέρω μείωση του κόστους αφετέρου δε στην αύξηση της παραγωγικότητας .

Η εδώ και διετίας κοινή και  φιλότιμη προσπάθεια εργαζομένων και Διοίκησης κατάφερε να αντιστρέψει πλήρως την πορεία μιας απαξιωμένης και σχεδόν κλειστής ΛΑΡΚΟ. Η αύξηση της παραγωγής και παραγωγικότητας ,η μείωση του κόστους παραγωγής  ,η χρηστή και ορθολογική διαχείριση και η ρύθμιση μέρους  των υποχρεώσεων της , άλλαξαν την ψυχολογία των εργαζομένων και έδωσαν στη ΛΑΡΚΟ την χαμένη της αξιοπιστία και δύο κερδοφόρες χρήσεις (2010-2011.).

Η προσπάθεια καρατόμησης της διοίκησης είναι προσχηματική και έχει άμεση σχέση με την πλήρη παράδοση της ΛΑΡΚΟ στην βορά των ιδιωτικών συμφερόντων και πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

Με την ακολουθούμενη δογματική εμμονή περί βίαιων και οριζόντιων περικοπών  εξωθούν  τους εργαζόμενους μέσα από την οργή και αγανάκτηση να κλείσουν από μόνοι τους την  εταιρία προκειμένου να ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ.

Οι όποιες περικοπές σε καμιά περίπτωση δεν στηρίζουν το κρατικό προϋπολογισμό  και αποτελούν μια παρακαταθήκη για την επιπλέον κερδοφορία του μελλοντικού αγοραστή σε βάρος των εργαζομένων  της ΛΑΡΚΟ.

Αποφάσισαν:

Να δηλώσουν για μια ακόμη φορά την πάγια θέση τους , ότι για την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου ,είναι απαραίτητος ο δημόσιος έλεγχος .
Να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ.
Πριν εκφράσουν την οποιαδήποτε δυναμική αντίδραση και δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις , να ζητηθεί συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή και τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της εταιρίας και των εργαζομένων ,μέσα από την  συνεισφορά τους  για την αξιοποίηση  κάθε αναπτυξιακής δυνατότητας  της  εταιρίας.


ΤΑ      Δ.Σ.     ΤΩΝ   ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ    ΛΑΡΚΟ


******************************************************
******************************************************
******************************************************
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
(Λάρυμνας - Εύβοιας - Ν. Κόκκινου - Αθήνας – Σερβίων )
Τηλ. 2233041403 - Fax 2233041164

Προς:
ü Πρωθυπουργό,
ü Αρχηγούς των Κομμάτων ,
ü Υπουργό και αναπληρωτή Υπουργό  Οικονομικών
ü ΓΣΕΕ.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μετά την ανακοίνωση  του Υπουργείου Οικονομικών όπου  ζητάει την   παραίτηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΛΑΡΚΟ,, διότι δεν εφάρμοσε το νόμο, που προβλέπει μείωση των αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ,θεωρώντας ότι:


1.       Οι  βίαιες και οριζόντιες  περικοπές των μισθών που όπως επανειλημμένα έχει εξηγηθεί προς τους αρμόδιους ,δεν αφορούν σε καμιά περίπτωση την ΛΑΡΚΟ και επί της ουσίας δεν έχουν να προσφέρουν  το παραμικρό   στην εταιρία , την Εθνική Οικονομία και την δημοσιονομική εξυγίανση του στενού και ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

2.    Η οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων από επώδυνες ,άδικες ,αναιτιολόγητες και αναποτελεσματικές αποφάσεις θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για μια από τις λίγες εναπομείνασες βαριές  βιομηχανίες της χώρας μας, που σαν καθαρά εξαγωγική εταιρία εισάγει ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα.

3.     Η πολυπόθητη ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας, δεν επιτυγχάνεται με διεύρυνση της κοινωνικής εξαθλίωσης αλλά με κινήσεις που οι εργαζόμενοι έχουν να αντιπροτείνουν και αφορούν την μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας ιδιαίτερα σε εταιρίες όπως είναι η ΛΑΡΚΟ.

Για όλα αυτά , ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας  όπου μέσα από την συνεισφορά μας να αξιοποιηθεί  κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα  της  εταιρίας.

Λάρυμνα 14 Αυγούστου 2012

 ΓΙΑ ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ.

Οι Πρόεδροι των Σωματείων.

ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ………………..
ΠΟΛΥΖΩΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ……………………
ΦΟΥΡΤΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ…………………..
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΕΛΑΓΙΑ……………….
ΚΟΦΟΥΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ………………..

Σχετικές Αναρτήσεις :Comments:

There are 0 σχόλια for Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απαντούν στην παραπληροφόρηση

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν