Παρέμβαση στην εσπερίδα για τη διαχείριση του άγχους στις σχολικές και Πανελλήνιες εξετάσεις

| Ετικέτες , , | Posted On Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

του Θεόδωρου Κ. Παπαϊωάννου
πολιτικός μηχανικός

Πάρε το λόγο σε δύο περιστάσεις, μας λέει ο Ισοκράτης : Όταν   πρόκειται για πράγματα πού τέλεια γνωρίζεις, ή όταν η ανάγκη το απαιτεί. Σ΄ αυτές τις δύο περιπτώσεις  μονάχα από  τη σιγή είναι προτιμότερος  ο λόγος. Για μένα ισχύει προφανώς η δεύτερη περίπτωση όχι γιατί είμαι ερασιτέχνης στο γνωστικό αυτό αντικείμενο, αφού  έζησα πρόσφατα  αυτή την εμπειρία  ως γονέας δύο παιδιών διπλωματούχων ΑΕΙ  με μεταπτυχιακές σπουδές ,αλλά γιατί  απόψε πρέπει να ακουστούν  πρωτίστως  και κυρίως οι μαθητές,  οι σημερινοί  γονείς  και οι εκπαιδευτικοί . Θα  κάνω  λοιπόν μια αναφορά ‘’σφαιρική’’ –δεν βρίσκω άλλη δόκιμη λέξη- , υποκινούμενος και εμπνεόμενος θα έλεγα  από τις συνθήκες της αποψινής συγκυρίας... 

Γιατί όπως είπε ο  Τσαϊκόφσκι,’’… η έμπνευση είναι ένας καλεσμένος που δεν ξέρεις πότε και πώς θα έρθει και η οποία έρχεται πάντα ακάλεστη…’’  Και προφανώς την αφορμή  απόψε μου έδωσε ο παλαιόθεν φίλος μου ο  κ. Ζωγράφος πού περάσαμε μαζί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου  Βοιωτών Σπουδαστών «Ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ».
 
Φίλε λοιπόν  Βαγγέλη  φάνηκες καινοτόμος , ρηξικέλευθος , νεωτεριστής, τολμηρός  . Με το άρτια εξοπλισμένο ΄΄ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ‘’  έφερες  πολύ πιο γρήγορα το μέλλον στη Θήβα. Σημειώνω ότι σε πόλεις  πολύ μεγαλύτερες πληθυσμιακά της Θήβας κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει, αλλά και αν υφίσταται είναι σε   υποτυπώδη  κατάσταση από πλευράς επιστημονικής και υλικοτεχνικής υποδομής.

 Ήλθε και κάλυψε  μεν ένα κενό,  αλλά έχω την πεποίθηση ότι ο τομέας  αυτός είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Δεν είναι της ώρας να αναφέρω  γιατί η χώρα μας  δυστυχώς   διαχρονικά  απείχε από τέτοια  θεμελιώδη λειτουργήματα,  δεν μπορώ όμως να  παρακάμψω  ότι σήμερα  οι  κάποιες   υποτυπώδεις παρεμφερείς  λειτουργίες ανά την επικράτεια, σαρώθηκαν  από τους οδοστρωτήρες  των δύο μνημονίων και τις επονείδιστες  δανειακές συμβάσεις πού έφερε το ‘’σύστημα’’.

Είναι το σύστημα πού περιέγραψε  με κάθε λεπτομέρεια σε αυτή την αίθουσα ο έγκριτος δημοσιογράφος όχι καμιάς αριστερής εφημερίδας αλλά της συντηρητικής ‘’Καθημερινής’’  Σταύρος Λυγερός  σύμφωνα με το  βιβλίο του ‘’ Από την ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ στη ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ‘’ πριν 2 περίπου μήνες . 

Το θέμα που απόψε αναπτύχθηκε ήταν εξαιρετικά επίκαιρο και ενδιαφέρον ,αλλά η προσέλευση αντιστρόφως ανάλογη της σπουδαιότητας του.

Οφείλεται στην αδράνεια που υπάρχει για ενημέρωση, στην ελλιπή ενημέρωση για την διοργάνωσή της,  στην εργασιακή  κόπωση από την υπερένταση και την ανασφάλεια σαν συνέπεια   των  γνωστών  δύσκολων συνθηκών επιβίωσης .

Έπειτα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  υπάρχει το  διαδίκτυο που πληροφορεί μεν, αλλά συνάμα αποκοινωνικοποιεί  αφού απουσιάζει η όσμωση του  διάλογου  όπως απόψε. Με το παραπάνω δεν θέλω να δαιμονοποιήσω το διαδίκτυο ,αλλά να το θεωρήσω σαν αναπόσπαστο συμπλήρωμα άντλησης πληροφοριών. Κατά την άποψη μου η μικρή προσέλευση  όχι  μόνο δεν πρέπει να αποθαρρύνει, αλλά αντιθέτως να ερεθίζει  για την επινόηση τρόπων ,προσέγγισης ,παρακίνησης ,προσέλευσης και ενημέρωσης των δημοτών.

Το ΄΄ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ‘’  λειτούργησε   τον Νοέμβρη και έκανε  3-4 εκδηλώσεις με χρονική απόσταση μεταξύ των  δύο  περίπου μήνες ,   μέσα σε αυτό τον φιλόξενο κλειστό χώρο.   Έρχεται όμως καλοκαίρι , οι άνθρωποι προτιμούν την ύπαιθρο και δύσκολα θα προσέλθουν.   Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι σήμερα δεν γράφεται το τέλος  δεν γράφεται η αρχή του τέλους αλλά  το τέλος της αρχής  , όπως είπε ο Τσόρτσιλ  για τη νικηφόρα μάχη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ελ Αλαμέιν απέναντι στη χιτλερική  πολεμική μηχανή.

Ραντεβού λοιπόν τον  Σεπτέμβρη με την επιστράτευση στο έπακρο  της θεματικής ευρηματικότητας και της συνεργασιμότητας  με άλλους τοπικούς κατά περίπτωση φορείς όπως  πχ. Η διοργανώτρια  «Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων» του Δήμου Θηβαίων .

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Παρέμβαση στην εσπερίδα για τη διαχείριση του άγχους στις σχολικές και Πανελλήνιες εξετάσεις

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν