Επιστρέφει την εντολή ο Τσίπρας

| Ετικέτες | Posted On Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Την Πέμπτη στις 13:00 το το μεσημέρι, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τη διερευνητική εντολή καθώς δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας αποτελεί επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ που μετά τις εκλογές κανείς δεν ασχολείται με τη νέα λαίλαπα των οδυνηρών μέτρων και κατηγόρησε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι συνεχίζουν την κινδυνολογία. Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ζήτησε δήλωση μετάνοιας αλλά μια ειλικρινή συγγνώμη από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για την πολιτική τους που ο λαός καταδίκασε στις εκλογές της 6ης Μαΐου...


Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μερικό μνημόνιο σημειώνοντας με νόημα πως όπως δεν υπάρχει στη ζωή ολίγον έγκυος έτσι δεν υπάρχει και ολίγον μνημόνιο. Όπως τόνισε η εντολή του λαού μέσω των εκλογών είναι η ανατροπή του μνημονίου και σημείωσε πως η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά συστημική. 

¨Το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση του μνημονίου, να μην υπάρξει κανένα μέτρο τον Ιούνιο, η αλλαγή του εκλογικού νομου και να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα πριν από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλα τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τους μισθούς.  Έκανε λόγο για ιστορικές στιγμές για την Αριστερά και αναφερόμενος στην άρνηση της κας Παπαρήγα για συνάντηση, δήλωσε ότι "μας λυπεί" και τόνισε πως ουδείς έχει το δικαίωμα να κάνει ότι δεν ακούει σε τόσο ιστορικές στιγμές.  

Στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί ικανοποίηση για την τακτική που ακολουθήθηκε, ενώ κομματικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως υπεύθυνη εθνική δύναμη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα διαδοχικά με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένο, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλο, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του. 


 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγαλύτερη συζήτηση έγινε με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, καθώς περιελάμβανε προτάσεις και αντιπροτάσεις. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι από την αρχή της συνάντησης ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της επιστολής που ζήτησε να στείλουν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, με τις οποίες θα αναιρούν τις δεσμεύσεις τους για την εφαρμογή του Μνημονίου. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απάντησε ότι από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να στηρίξει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ισοδυναμεί με άρση της υπογραφής, ενώ επανέφερε τη θέση του για επιμήκυνση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του Μνημονίου. Και οι δύο θέσεις απορρίφθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη θέση του Ευάγγ. Βενιζέλου στο ενδεχόμενο να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση με μοναδικό αντικείμενο την ψήφιση της απλής αναλογικής, ενδεχόμενο που απέρριψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Στη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων και, επιπλέον, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι είναι εντελώς αυθαίρετη και παραπλανητική η ερμηνεία του προέδρου της ΝΔ ότι οι θέσεις του Αλ. Τσίπρα οδηγούν τη χώρα εκτός ευρώ και επαναλάμβαναν ότι σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η πολιτική του Αντώνη Σαμαρά και του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που έχει οδηγήσει τη χώρα, στη σημερινή, τραγική κατάσταση. 

Άλλη πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, συνοψίζοντας τις συζητήσεις με τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόνιζε ότι ο μεν πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε καμία ουσιαστική τακτική στις διερευνητικές εντολές και ακριβώς σε αυτή την απουσία σχεδίου αποδίδουν και την κατάθεση της εντολής εντός λίγων ωρών, για δε την τακτική του Ευάγγ. Βενιζέλου, η ίδια πηγή σημείωνε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζητά κυρίως με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του κόμματός του. 

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή ή τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. και σε αυτό το ενδεχόμενο θα επικεντρωθεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα 24ωρα, καθώς θεωρεί ότι αν επιβεβαιωθούν αυτές, οι συγκρατημένες έστω, εκτιμήσεις, το πολιτικό σύστημα θα αποσαθρωθεί ακόμη περισσότερο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, στο κοινοβουλευτικό πεδίο και στην κοινωνία. Για τους λόγους αυτούς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα είτε για να χειριστεί τις εξελίξεις αν σχηματιστεί κυβέρνηση είτε για να δώσει ένα νέο εκλογικό αγώνα, που κατά την εκτίμηση κορυφαίων στελεχών θα είναι νικηφόρος

Σχετικές Αναρτήσεις :Comments:

There are 0 σχόλια for Επιστρέφει την εντολή ο Τσίπρας

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν