ΔΕΠΟΔΑΘ: Πρωτοπόροι στις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο

| Ετικέτες , | Posted On Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει επανειλημμένα καταγγείλει τον απαράδεκτο ρόλο της Τοπικής Διοίκησης όσον αφορά την εφαρμογή και επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Εδώ και χρόνια οι Δήμοι και οι Εταιρείες τους δεν προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, παρά μόνο συμβασιούχους. Το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο ποσοστό των θέσεων εργασίας να αποτελείται πλέον από εργαζόμενους με σχέσεις εργασίας κυριολεκτικά λάστιχο. Τετράμηνα, δίμηνα, οκτάμηνα, συμβάσεις έργου, εργολάβοι, παροχής υπηρεσιών κλπ. Οι αλλεπάλληλες απολύσεις και προσλήψεις καινούριων ατόμων έχουν καταντήσει πλυντήριο συγκάλυψης της ανεργίας και μοιράσματος της φτώχειας...


Την πρακτική αυτή τη νομοθέτησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για να τη χαιρετήσουν και να την υλοποιούν κατά γράμμα οι Δημοτικές Αρχές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι συγκεκριμένες Δημοτικές Αρχές στον τομέα αυτό είναι πρωτοπόρες συγκρινόμενες με τους ίδιους τους βιομηχάνους του ΣΕΒ.

Φαίνεται όμως ότι οι συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Η προοπτική για τον εργαζόμενο είναι να μην έχει κανένα δικαίωμα, να εξαρτάται πλήρως από τις ορέξεις του εργοδότη.
  
Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται η τελευταία εξέλιξη που αφορά τη ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ. Η ανώνυμη εταιρεία των Δήμων Θήβας, Τανάγρας και Αλιάρτου, για να καλύψει εργαζόμενους στο ΧΥΤΑ με συμβάσεις έργου που απολύονται (λήγουν οι συμβάσεις τους), έκανε διαγωνισμό για να βάλει εργολάβο. Συγκεκριμένα, προκήρυξε τέσσερις πρόχειρους διαγωνισμούς για ισάριθμες εργολαβίες των τεσσάρων, τεσσάρων, τεσσάρων και τριών θέσεων εργασίας η καθεμία, με επτάμηνη διάρκεια. Μάλιστα, παρέκαμψε τον ΑΣΕΠ και ζήτησε να της γνωστοποιήσει ο εργολάβος εκ των προτέρων  ποιους ακριβώς ανθρώπους θα απασχολήσει…, τόσο «αξιοκρατικά».
 
Η εξέλιξη αποτελεί κομμάτι των νέων αντιδραστικών συνθηκών εργασίας που ετοιμάζονται να υλοποιήσουν οι βιομήχανοι και οι κυβερνήσεις τους. Στο όνομα των αναγκών, των Μνημονίων και διαφόρων άλλων. Στο όνομα των συμφερόντων των μονοπωλίων και του κράτους τους λέμε εμείς.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος, θα φαίνεται σαν τέτοια στο βαθμό που οι εργαζόμενοι και ο λαός δε σηκώνουν το ανάστημά τους. Στο βαθμό που δεν ξεπερνάνε το φόβο και την τρομοκρατία που τους καλλιεργούν.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς να βάλουν πλάτη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους με πλήρη δικαιώματα. Η διέξοδος βρίσκεται στη συγκρότηση μιας μαζικής λαϊκής συμμαχίας, αποφασισμένης να ανατρέψει τη σημερινή εξουσία των μονοπωλίων.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
της Λαϊκής Συσπείρωσης

Αντώνης Τουλουμάκος (Θήβας)
Λάζαρος Κολλιγιάννης (Θήβας)
Βαγγέλης Ξένος (Τανάγρας)
Γιάννης Κλεφτογιάννης (Αλιάρτου)


Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΔΕΠΟΔΑΘ: Πρωτοπόροι στις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν