Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Εργατικής Εστίας

| Ετικέτες | Posted On Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ο Οργανισμός Εργατικής  Κατοικίας κλείνει  με απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου που στηρίζεται από τα «λαοφιλή « κόμματα ΠΑ.ΣΟ.Κ ,της Ν.Δ και του ΛΑΟΣ.
 
Τα αποθεματικά του Ο.Ε.Κ ,τα χρήματα των εργαζομένων της χώρας αντί να επιστρέψουν στα πιο ασθενέστερα στρώματα θα φουσκώσουν τις τσέπες των τοκογλύφων δανειστών.

 
Με την κλοπή των εισφορών : ...-Καταργείται το κατασκευαστικό πρόγραμμα σε όλη τη χώρα . Ο Ο.Ε.Κ έχει κατασκευάσει πάνω από 50.000 κατοικίες.

 
- Καταργείται η επιδότηση ενοικίου 120.000 οικογενειών

 
-Καταργείται η παροχή 10.000 δανείων ανά έτος για αγορά ,ανέγερση,επισκευή και αποπεράτωση κατοικίας.

 
-Μένουν στον αέρα ,τα υπό εξέλιξη κατασκευστικά προγράμματα του Οργανισμού.Αυτή την στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά, που συνολικά περιλαμβάνουν 1300 κατοικίες,εκ των οποίων 5 οικισμοί αποτελούμενοι από 200 κατοικίες οι οποίοι μόλις ξεκίνησαν .

 
-Σε πολλούς από αυτούς έχει ήδη διενεργηθεί η κλήρωση και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα απίτια τους,ενώ παραμένουν ακλήρωτοι 3 οικισμοί αποτελούμενοι από 300 κατοικίες.Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και βρίσκονται υπό δημοπράτηση 4 οικισμοί,80 κατοικιών.Ματαια θα περιμένουν να στεγασθούν 1600 φτωχές οικογένειες  τους προσεχείς μήνες.

 
-Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η κοστολόγηση οικισμών που έχουν παραχωρηθεί στους δικαιούχους,ενώ παράλληλα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κοστολόγησης 300 παλαιοτέρων οικισμών ,που αποτελούνται από 15.000 κατοικίες,για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί οριστικό παραχωρητήριο.

 
-Περνάνε σε κατάσταση εκκρεμότητας όλα τα εκταμιευθέντα από κεφάλαια Ο.Ε.Κ δάνεια και οι οφειλές από παραχωρηθείσες κατοικίες που αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή συνολική οφειλή 1.200.000.000 ευρω προς τον Οργανισμό.

 
-Περνάει επίσης σε κατάσταση εκκρεμότητας η καταβολή επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες.Συνολικά έχουν χορηγηθεί  και είναι ενεργά για το 2011: 69.703,για το 2012: 63.992,για το 2013: 57.226,για το 2014:49082,για το 2015: 39.073 μειούμενα σταδιακά μέχρι το 2019 που λήγει η επιδότηση .Τίθεται θέμα αν θα έχουν οι δικαιούχοι τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά όταν θα διακοπεί η καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου από τον Ο.Ε.Κ.

 
- Παραμένει ανολοκλήρωτο το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που ήταν απόλυτα καλυμένο ως δαπάνη και ήταν ανάσα ζωής για τους εργαζομένους

 
-Ακυρώνεται η διαδικασία που είχε ξεκινήσει για αξιοποίηση της ακίνητης  περιουσίαςτου Ο.Ε.Κ ,που ανέρχεται σε 1259 καταστήματα,258 αίθουσες συγκέντρωσης,καθώς και 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις,συνολικής επιφάνειας 5.233.471,45 τ.μ. σε 45 νομούς της χώρας.

 
Ο Ο.Ε.Κ ιδρύθηκε με το Ν. 2963/54(Φ.Ε.Κ195Α/24-8-54) με σκοπό την στέγαση των εργατουπαλλήλων της χώρας ,οι οποίοι είναι αυτοί που τον χρηματοδοτούν με την εισφοράτους,χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει λάβει οποιαδήποτε ενίσχυση από τον Κρατικό Προύπολογισμό.Πρόκειται  λοιπόν για μια σχέση αμφίδρομη ,που στηρίζεται στον κοινωνικό αυτό πόρο και του δίνει την δυνατότητα να τον διαχειρίζεται επ’ωφελεία των εργαζομένων που τον παρέχουν αχρεωστήτως ,προκειμένου να επιστρέψει και πάλι σ’  αυτούς.

 
Τιθεται συνεπώς σοβαρό θέμα νομικής φύσεως ,σχετικά με την δυνατότητα  τοποθέτησης άλλου διαχειριστή στο περιουσιακό καθεστώς που έχει  δημιουργήσει ο Ο.Ε.Κ με την πάροδο των ετών(κατοικίες , διαμερίσματα, οικόπεδα, δάνεια κλπ.),ακόμα κι αν αυτή η περιουσία προέρχεται από τον έλληνα εργαζόνενο και ανήκει σ΄αυτόν ως τελικό αποδέκτη.

 
Ο Ο.Ε.Κ δεν ασκεί κερδοσκοπικού χαρακτήρα διοίκηση,απλά ανακυκλώνει τα κεφάλαια τα προερχόμενα από τις εισφορές των εργαζομένων,με σκοπό να επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσοτέρων εξ’αυτών( Στα 55 χρόνια λειτουργίας του έχει στεγάσει περισσότερες από 700.000 οικογένειες)


Σχετικές Αναρτήσεις :1 σχόλιο:

  1. Ο Όθωνας βουλευτής Χουντικός (ΠΑΣΟΚ) στο Ρέθυμνο στην περιοχή του Λειβάδια-Πέραμα κ.λπ. στις εργατικές κατοικίες έγιναν μαγειρέματα και ασταθέστατες ενεργειες από κολλητούς και ακόμα τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν