"Έφυγε" ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος...

| Ετικέτες | Posted On Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Την τελευταία του πνοή παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, άφησε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο του Φαλήρου, ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα στο Κερατσίνι, όπου γύριζε την τελευταία του ταινία.

Το δυστύχημα έγινε γύρω στις επτά το απόγευμα, στην περιφερειακή οδό Δραπετσώνας, μετά το πρώτο τούνελ, στο ρεύμα προς Κερατσίνι. Τον παρέσυρε ειδικός φρουρός που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας εκείνη την ώρα, ενώ ο σκηνοθέτης επιχειρούσε να διασχίσει τον δρόμο...
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος έχασε τη ζωή του από ακατάσχετη αιμορραγία, ενώ είχε υποστεί συντριπτικά κατάγματα σε ζωτικά σημεία του σώματός του. Το ιατρικό ανακοινωθέν, σύμφωνα με την ΝΕΤ, αναφέρει ότι είχε υποστεί ρήξη σπλήνας, αριστερού νεφρού και του ιερού οστού, από όπου και η αιμορραγία, η οποία κατέστη μοιραία.

Στο πλευρό του στο νοσοκομείο βρισκόταν από την πρώτη στιγμή η σύζυγός του.

Ο σκηνοθέτης γύριζε την ταινία "Η άλλη Θάλασσα", η οποία πραγματευόταν την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, το σενάριο της οποίας είχε γράψει ο ίδιος, η Ρέα Γαλανάκη και ο Πέτρος Μάρκαρης.

Συνέντευξη στη ΝΕΤ για την κρίση και την ταινία

Η ζωή και το έργο του

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935. Εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική Αθηνών για να φύγει - το 1961 - για το Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής Φιλολογίας και Φιλμογραφίας αλλά και Εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l' homme.

Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1976 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα "Δημοκρατική Αλλαγή", μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τον κινηματογράφο το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, την "Εκπομπή" στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Το 1970 βγήκε στις αίθουσες η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, "Αναπαράσταση", που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό.

Οι δουλειές που ακολούθησαν τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαίους σκηνοθέτες της εποχής μας. Βραβεύτηκε σε διεθνή φεστιβάλ, με σημαντικότερες διακρίσεις το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία για τον "Μεγαλέξανδρο" το 1980, το βραβείο σεναρίου στις Κάννες για το "Ταξίδι στα Κύθηρα" το 1984, το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής των Κανών για το "Βλέμμα του Οδυσσέα" το 1995 (ψηφίστηκε από τους κριτικούς του Time στις 100 καλύτερες του παγκόσμιου σινεμά) και τον Χρυσό Φοίνικα για το "Μία Αιωνιότητα και μία Μέρα" το 1998.

 Φιλμογραφία

1968 "Εκπομπή" μικρού μήκους

1970 "Αναπαράσταση"

Βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ του Hyeres (1971),

Βραβείο Georges Sadoul (1971)

1972 "Μέρες του '36 "

Βραβείο FIPRESCI Βερολίνο 1973

1975 "Ο Θίασος"

Βραβείο FIPRESCI, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1975,

Βραβείο Interfilm Βερολίνο "Forum" 1975,

Βραβείο καλύτερης ταινίας της χρονιάς, British Film Institute 1976,

Βραβείο Καλύτερης ταινίας στον κόσμο για τη δεκαετία 1970-80, Ένωση Κριτικών Ιταλίας,

Μία από τις καλύτερες ταινίες της ιστορίας του κινηματογράφου, FIPRESCI,

Καλύτερη ταινία της χρονιάς, Grand Prix για τις τέχνες, Ιαπωνία,

Βραβείο Golden Age, Βρυξέλλες 1976

1977 " Οι κυνηγοί"

Βραβείο καλύτερης ταινίας Golden Hugo, Σικάγο 1978

1980 "Μεγαλέξανδρος"

Βραβείο Χρυσό Λιοντάρι και FIPRESCI, Βενετία 1980

1981 "Ένα χωριό, ένας χωριάτης" ντοκιμαντέρ

1983 "Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη" τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ

1984 "Ταξίδι στα Κύθηρα"

1986 "Ο μελισσοκόμος"

1988 "Toπίο στην ομίχλη"

1991 "Το μετέωρο βήμα του πελαργού"

Cinema Lumiere, Μπολόνια (Ιταλία), Μάρτιος - Απρίλιος 2002,

Φεστιβάλ Σίδνεϊ (Αυστραλία), Ιούνιος 2003

1995 " Το βλέμμα του Οδυσσέα"

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995

FIPRESCI Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995,

Felix των Κριτικών ταινίας της χρονιάς, 1995

1998 " Μια αιωνιότητα και μια μέρα"

Χρυσός Φοίνικας στο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών, 1998

2004 "Το λιβάδι που δακρύζει"

2008 "Η σκόνη του χρόνου"

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for "Έφυγε" ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος...

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν