Έκρηξη οργής τις τελευταίες μέρες στη Ρουμανία. Ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης

| Ετικέτες | Posted On Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Βίαιες συγκρούσεις στους δρόμου του Βουκουρεστίου. 

 

Χιλιάδες Ρουμάνοι βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στους δρόμους ενάντια στα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει στη χώρα το ΔΝΤ. Σοβαρές συμπλοκές σημειώθηκαν στο Βουκουρέστι με δυνάμεις της αστυνομίας, όπου τραυματίστηκαν 60 άτομα...

«Kόκκινο» έχει χτυπήσει η οργή κατά των μέτρων λιτότητας στη Ρουμανία, όπου διαδηλωτές και αντιπολίτευση ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης. Δεκάδες άτομα έχουν τραυματιστεί στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την Πέμπτη ως αντίδραση στην παραίτηση του υφυπουργού Υγείας και σε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το σύστημα υγείας, αλλά εξελίχθηκαν στις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες κατά της σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε το 2010 με συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Τις διαμαρτυρίες, οι οποίες κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο, πυροδότησε η παραίτηση την Πέμπτη του υφυπουργού Υγείας, Ραέντ Αραφάτ, ο οποίος επέκρινε έντονα ένα νομοσχέδιο που παραχωρούσε σε ιδιωτικές εταιρείες την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το Δημόσιο.


Η απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου την επόμενη ημέρα δεν κατάφερε να τερματίσει τις κινητοποιήσεις, οι οποίες συνεχίζονται με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων που διαμαρτύρονται για τις περικοπές σε μισθούς, την κατάργηση επιδομάτων, τους υψηλούς φόρους και τη διαφθορά.


«Παραιτηθείτε», «Θέλουμε σεβασμό» και «Οχι άλλη διαφθορά» ήταν τα κεντρικά συνθήματα που απηύθυναν στον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου και στην κεντρώα κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον πρωθυπουργό Εμιλ Μποκ οι διαδηλωτές κρατώντας ρουμανικές σημαίες και ηχώντας σφυρίχτρες.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 4.000 Ρουμάνοι βγήκαν στους δρόμους 20 πόλεων το Σάββατο για να διαδηλώσουν ειρηνικά, ωστόσο την Κυριακή στο Βουκουρέστι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, που οδήγησαν στον τραυματισμό 60 ανθρώπων και στην προσαγωγή 40 διαδηλωτών.

Σχετικές Αναρτήσεις :



1 σχόλιο:

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν