1η ανοικτή παμβοιωτική συνάντηση "Cafe Wikipedia"

| Ετικέτες | Posted On Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

16 Δεκεμβρίου 2011

1η ανοικτή παμβοιωτική συνάντηση "Cafe Wikipedia"

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011 (18:00-21:00) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδείας διεξήχθη με ιδιαίτερη επιτυχία εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά  που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) , την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας...

Στο εργαστήριο συμμετείχαν 25 άτομα (2 εκ των οποίων ήδη μέλη της κοινότητας της Βικιπαίδειας) από ποικίλες κοινωνικές κατηγορίες (μαθητές Λυκείου, καθηγητές, δάσκαλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι κλπ.), που εξεδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον τόσο για γενικά θέματα χρήσης της Wikipedia (αξιοπιστία, ποιότητα και εγκυρότητα, αντικειμενικότητα, πνευματικά δικαιώματα κλπ.) όσο και για τον τρόπο εμπλουτισμού της με νέα λήμματα από οποιονδήποτε επιθυμεί να συνεισφέρει. 


Εισηγητές του εργαστηρίου ήταν οι συντάκτες της ελληνικής Wikipedia οι κ. Γιάννης Γιανναράκης και Μάνος Κεφαλάς, που μύησαν τους συμμετέχοντες στα μυστικά της μεγαλύτερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας και έδωσαν απάντηση σε πλήθος αποριών, ενώ έπεισαν για την αναγκαιότητα εμπλουτισμού της ελληνικής Βικιπαίδειας για να αναδειχθεί σε πλούσια, έγκυρη και αξιόπιστη εξαιτίας ακριβώς της εθελοντικής συνεισφοράς της όλο και διευρυνόμενης κοινότητάς της. 

Παράλληλα, έδωσαν το στίγμα της Βικιπαίδειας, τις βασικές της αρχές που δε μπορεί να είναι άλλες από το τρίπτυχο: Ουδετερότητα - Όχι πρωτότυπη έρευνα - Επαληθευσιμότητα. 

Στο δεύτερο μέρος του workshop, επακολούθησε πρακτική εξάσκηση των παρευρισκομένων που πρόσθεσαν με ενθουσιασμό νέα λήμματα, κυρίως τοπικού χαρακτήρα, εντρυφώντας στον κώδικα γραφής της Wikipedia και τους κοινούς ιστότοπους διαμοιρασμού (εικόνων, βίντεοι κλπ.), τα Wikimedia Commons.

Τέλος, αφού σε ένα τρίωρο δεν είναι δυνατόν να εξαντληθούν θέματα που αφορούν ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό, ανοικτό και βασισμένο σε εθελοντική συνεισφορά έργο, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον για συστηματική συνάντηση των ενδιαφερομένων για τη συνέχεια του εγχειρήματος και το διαρκή εμπλουτισμό της ελληνικής Βικιπαίδειας.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας αναλαμβάνει τη δημιουργία και την υποστήριξη ανοιχτής κοινότητας Wikipedia στη Βοιωτία, με τη διοργάνωση σε μηνιαία βάση συναντήσεων των ομάδων που θα συγκροτηθούν. Σκοπός των συναντήσεων αυτών θα είναι η ενημέρωση για ότι νεότερο, η κατάρτιση αλλά και η υποστήριξη των συμμετεχόντων κατά τη διαδικασία συγγραφής ή/και επεξεργασίας άρθρων στην ελληνική γλώσσα ή για ελληνικά θέματα σε τρίτες γλώσσες, με έμφαση σε θέματα τοπικού, βοιωτικού, ενδιαφέροντος. Έτσι, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αλληλοβοηθηθούν, να συνεργαστούν, να εκφράσουν και να καθορίσουν από κοινού τον τρόπο δράσης τους και την επιλογή των λημμάτων. 

Έτσι, λοιπόν, την Πέμπτη στις 19 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 6.00 μμ θα γίνει η πρώτη ανοικτή παμβοιωτική συνάντηση "Cafe Wikipedia", στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς (Κάδμου 7 & Δαιδάλου, 3ος όρ.).
Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες:
·         για το Cafe Wikipedia στο τηλ. 22610.89979 ή 89970 (κ. Κεράστα)
·         για την ελληνική Βικιπαίδεια
o    στον ιστόττοπό της φυσικά http://el.wikipedia.org/, αλλά και στα:
o    mywikipedia.gr,
                http://www.twitter.com/mywikipedia

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for 1η ανοικτή παμβοιωτική συνάντηση "Cafe Wikipedia"

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν