Τελεσίγραφο Μέρκελ-Σαρκοζί για παραμονή στο ευρώ και έκτη δόση

| Ετικέτες , , | Posted On Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Σε μπούμερανγκ για την Ελλάδα εξελίχθηκε η απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει τη νέα δανειακή σύμβαση σε δημοψήφισμα, καθώς Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί έθεσαν τελεσίγραφο προς τους Έλληνες πολίτες, να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Παράλληλα "κόβουν" την εκταμίευση της έκτης δόσης την οποία μεταθέτουν για μετά το δημοψήφισμα, για το οποίο πίεσαν και κατάφεραν να γίνει γρήγορα με το ερώτημα "ναι ή όχι στο ευρώ" που από την αρχή ήθελαν.
 
Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, οι δύο ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα, στις 4 Δεκεμβρίου, και να μπει τέλος στην αβεβαιότητα, «παγώνει» η εκταμίευση της έκτης δόσης...


Ο Νικολά Σαρκοζί ξεκαθάρισε ότι η βοήθεια της Ευρώπης απαιτεί από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Είπαμε ξεκάθαρα στις ελληνικές αρχές, την πλειοψηφία αλλά και την αντιπολίτευση, ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν την έκτη δόση που έχει συμφωνηθεί, όταν το πρόγραμμα που εγκρίθηκε στις 26 Οκτωβρίου εφαρμοστεί», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Σαρκοζί, οι Έλληνες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν ή όχι στην ευρωζώνη, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί γύρω στις 4 Δεκεμβρίου.

«Δεν έχουμε να δώσουμε συμβουλές στους Έλληνες, είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν, αλλά είμαστε κι εμείς ελεύθεροι να αποφασίσουμε για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τους κανόνες που έχουμε. Όποιος δεν θέλει να είναι μαζί μας, θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου πρέπει να εφαρμοστούν. «Η δόση θα δοθεί όταν η Ελλάδα εγκρίνει όλα τα σημεία των δεσμεύσεών της», ενώ η εκταμίευσή της βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, διευκρίνισε.

«Περιμένουμε να δράσουν συναινετικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θα μιλήσει και με τους έλληνες πολιτικούς ώστε το δημοψήφισμα, αν γίνει, να γίνει στις 4 ή 5 Δεκεμβρίου», ανέφερε, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η σταθερότητα του ευρώ.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η σταθεροποίηση του ευρώ είναι πιο σημαντική από τη διάσωση της Ελλάδας», τόνισε, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσαν τους μετέχοντες στη συνάντηση ότι το δημοψήφισμα θα γίνει στις 4 ή τις 5 Δεκεμβρίου.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Τελεσίγραφο Μέρκελ-Σαρκοζί για παραμονή στο ευρώ και έκτη δόση

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν