Κάιρο: 3 νεκροί, κάηκε η πρεσβεία του Ισραήλ (Βίντεο)

| Ετικέτες | Posted On Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ προκάλεσε η επιδρομή διαδηλωτών στην πρεσβεία στο Κάιρο.Κατεβαίνει στην Αίγυπτο ο Ερντογάν.   

Σκηνικό πολέμου και αναρχίας στην Αίγυπτο, όπου κόσμος πολιόρκησε την ισραηλινή πρεσβεία και κατέβασαν τη σημαία του Ισραήλ. Σημειώθηκαν πολύωρες συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ενώ την τάξη επιχειρεί να επιβάλλει ο στρατός που κατέβηκε πάλι στους δρόμους...

Στις συγκρούσεις τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένας τραυματίας υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές. Οι ταυτότητες των θυμάτων και οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι τρεις δεν έγιναν γνωστές.

Η ένταση στην περιοχή γίνεται επικίνδυνη με φόντο την διένεξη Τουρκίας - Ισραήλ και με ακόμη μία μουσουλμανική χώρα της περιοχής να διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.

Στις συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας τραυματίστηκαν 235 άνθρωποι. Κατά το υπουργείο Εσωτερικών, στην διάρκεια των συγκρούσεων χθες συνολικά τραυματίστηκαν 450 διαδηλωτές.

Οι ταραχές σημειώνονται ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αίγυπτο, στην οποία ανοιχτό το ενδεχόμενο είναι να μεταβεί στην αποκλεισμένη Γάζα, εξοργίζοντας το Ισραήλ με απρόβλεπτες συνέπειες.


Υπάλληλοι της πρεσβείας εγκλωβίστηκαν στο κτίριο

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, αιγύπτιοι κομάντος διέσωσαν έξι Ισραηλινούς οι οποίοι είχαν αποκλειστεί μέσα στην πρεσβεία του Ισραήλ, την ώρα που οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο και πέταξαν διπλωματικά έγγραφα από τα παράθυρα. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε: "Έξι άτομα είχαν παγιδευτεί στην πρεσβεία και υπήρχε πραγματική ανησυχία για την ζωή τους. Τελικά, διασώθηκαν με επιτυχία από Αιγύπτιους κομάντος".



Εγκατέλειψε το Κάιρο ο πρέσβης με την οικογένειά του

Ισραηλινό αεροσκάφος μετέφερε τον ισραηλινό πρέσβη και τα μέλη της οικογένειάς του πίσω στη χώρα του. Μαζί τους ταξίδεψε και η προσωπική φρουρά αλλά και διπλωμάτες.

Ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία στην διάρκεια της νύχτας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λίον Πανέτα και τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στην Μέση Ανατολή Ντένις Ρος, από τους οποίους ζήτησε να συμβάλλουν να προστατευθεί η πρεσβεία από τους διαδηλωτές.


Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ συγκάλεσε ένα κυβερνητικό συμβούλιο αντιμετώπισης κρίσης, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση κρίσης και ανακάλεσε όλες τις άδειες των αστυνομικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Αίγυπτο να «τιμήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της» και να προστατεύσει την ισραηλινή διπλωματική αποστολή.

Στον δρόμο έξω από το κτίριο όπου βρίσκεται η πρεσβεία του Ισραήλ τουλάχιστον δύο οχήματα της αστυνομίας είχαν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ διαδηλωτές συνέχιζαν να βάζουν φωτιές και αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα και ρίχνει στον αέρα για να διαλύσει τους τουλάχιστον 2.000 συγκεντρωμένους.


Οι διαδηλωτές εισέβαλαν χθες στην πλατεία Ταχρίρ απαιτώντας ένα χρονοδιάγραμμα για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να τερματιστούν οι δίκες πολιτών από στρατοδικεία.

Η οργή τους στράφηκε στην ισραηλινή πρεσβεία, όπου γκρέμισαν έναν τοίχο που προστάτευε το κτίριο. Διαδηλωτές υπέστειλαν τη σημαία του Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και την έκαψαν. 


Ο πολιτικός αναλυτής Νάμπιλ Άμπντελ Φάταχ
σημείωσε ότι τα χθεσινοβραδινά επεισόδια «δείχνουν την κατάσταση οργής και απελπισίας που νοιώθουν οι νεαροί αιγύπτιοι επαναστάτες έναντι του Ισραήλ, μετά τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στα σύνορα που προκάλεσαν τους θανάτους αιγυπτίων στρατιωτών».



Πέντε αιγύπτιοι αστυνομικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Αύγουστο από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή
στην διάρκεια καταδίωξης παλαιστίνιων μαχητών κατά μήκος των συνόρων. Το επεισόδιο προκάλεσε οργή στην Αίγυπτο και τη χειρότερη κρίση μετά τη σύναψη της διμερούς συμφωνίας ειρήνης το 1979.


Σχετικές Αναρτήσεις :



1 σχόλιο:

  1. http://news.kozaninet.gr/?p=10651

    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2011-000306+0+DOC+XML+V0//EL

    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2011-000044+0+DOC+XML+V0//EL

    Μετά τα παραπάνω έχουμε και την συνέχεια από τους φίλους μας Αιγύπτιους.
    Γρήγορα να κατασκευάσουμε το Τζαμί.
    Γρήγορααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν