Παγκόσμιο σοκ από την υποβάθμιση των ΗΠΑ!

| Ετικέτες , | Posted On Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό στο οποίο κανείς πλέον δεν είναι ασφαλής. Σοκ προκάλεσε η απόφαση του οίκου Standard&Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, απο AAA στο AA+, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ.

Λίγα 24ωρα μετά τη λήξη συναγερμού για
χρεοκοπία της χώρας, αφού Δημοκρατκοί και Ρεπουμπλικάνοι τα βρήκαν για αύξηση του εξωτερικού δανεισμού, οι οίκοι δείχνουν ότι δεν εμπιστεύονται την οικονομία των ΗΠΑ, υποβαθμίζοντάς την...

Η υποβάθμιση του κρατικού χρέους των ΗΠΑ συμβαίνει στη χειρότερη στιγμή καθώς στην ΕΕ η
Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υπαχθούν στον μηχανισμό διάσωσης και ήδη οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να κάνουν λόγο για αύξηση των κονδυλίων ώστε να "χωρέσει" περισσότερους.

Τι σημαίνει


Η υποβάθμιση των ΗΠΑ σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο μεγάλης ρευστότητας δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος επενδυτικής Μοχάμεντ Ελ Αριάν, ενώ η Sifma, που δραστηριοποιείται στην αγορά ομολόγων αναφέρει ότι η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων ενδέχεται να αυξηθεί κατά 0,7%.


Σημειώνεται ότι χάνουν την αξία τους τα ομόλογα δημοσίου που έχουν στην διάθεσή τους όλοι οι οργανισμοί των ΗΠΑ από ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι εταιρείες ακινήτων που σχετίζονται με το κράτος. Αυτές οι εταιρείες αναμένεται να αντιμετωπίσουν ξεπούλημα των μετοχών τους όταν ανοίξουν τη Δευτέρα οι αγορές.


Παράλληλα, το αμερικανικό δημόσιο θα συναντήσει μεγαλύτερη δυσκολία δανεισμού ενώ το χρέος των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη στα 14,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και έχει συμφωνηθεί να αυξηθεί πάνω από 2,5 τρισ. ακόμη.


Η πραγματική όμως απειλή έρχεται από την Κίνα, αν αποφασίσει να ξεφορτωθεί αμερικανικά ομόλογα και να μην αγοράζει πια κρατικό χρέος των ΗΠΑ.


"Δεν ήταν εντελώς απροσδόκητο. Πιστεύω ότι ήδη είχε φανεί, μέσω του δολαρίου. Αναμένουμε ορισμένη περαιτέρω πίεση στο δολάριο των ΗΠΑ, αλλά το να υπάρξει μια μαζική πώληση (χρεογράφων) είναι κατά την άποψή μας απίθανο", σχολίασε ο
Βασίλι Σερεμπριάκοφ, ένας ειδικός σε νομισματικά θέματα της τράπεζας Wells Fargo.

Η υποβάθμιση - εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ -  σημειώνεται μόλις 15 μήνες πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές και αναμένεται να κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία.


Απειλεί η Κίνα


"Η Κίνα,
ο μεγαλύτερος πιστωτής της μοναδικής υπερδύναμης του κόσμου, έχει τώρα κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα του χρέους τους" αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.

"Πρέπει να εισηγηθεί η διεθνής επιτήρηση σχετικά με το ζήτημα των αμερικανικών δολαρίων και ένα νέο σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μία επιλογή προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση μιας καταστροφής από μία μοναδική χώρα" σημειώνουν.


Στηρίζουν οι Ιάπωνες


Η εμπιστοσύνη της Ιαπωνίας στα αμερικανικά ομόλογα και η στρατηγική αγοράς αυτών των ομολόγων παραμένει σταθερή. Η Ιαπωνία έχει επενδύσει την πλειοψηφία των συναλλαγματικών αποθεματικών της σε αμερικανικά ομόλογα και είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός πιστωτής των ΗΠΑ, μετά από την Κίνα."Η εμπιστοσύνη που έχουμε στα αμερικανικά ομόλογα και η ελκυστικότητά τους ως επένδυση δεν θα αλλάξουν παρά το μέτρο αυτό" δήλωσε Ιάπωνας αξιωματούχος.


Οργή στις ΗΠΑ


Οι ΗΠΑ δέχτηκαν με οργή την υποβάθμιση. Το υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε τον οίκο ότι έκανε ένα "
χονδροειδές και ερασιτεχνικό" λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας στην ανάλυσή του με την οποία αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της. "Ένας λάθος υπολογισμός 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλάει από μόνος του", δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι συνέπειες που θα έχει η υποβάθμιση από τον S&P μετριάζονται από την απόφαση του Moody's Investors Service να διατηρήσει, προς το παρόν, την αξιολόγηση AAA για το κρατικό χρέος των ΗΠΑ. Ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι εξετάζει ακόμα το θέμα και θα δημοσιοποιήσει την ανάλυση και την αξιολόγησή του ως το τέλος του μήνα.

Τι λέει η Standard & Poor's


Κορυφαίος αξιωματούχος του οίκου ανέφερε ότι ήταν
καθήκον της εταιρείας του να πάρει αυτή τη δύσκολη και αμφιλεγόμενη απόφαση."Παίρνουμε τις ευθύνες μας πολύ σοβαρά και αν στο τέλος της ανάλυσής μας η επιτροπή καταλήξει ότι μία αξιολόγηση δεν βρίσκεται εκεί που πιστεύουμε ότι πρέπει να βρίσκεται, είναι καθήκον μας να πάρουμε αυτήν την απόφαση" δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ντέιβιντ Μπιρς.

Ο Μπιρς είπε ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης επηρεάστηκε από την αλλαγή στις "πολιτικές δυνάμεις" της Ουάσιγκτον, κάτι που εμπόδισε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν ένα πιο περιεκτικό σχέδιο για την μείωση του ελλείματος. "Από την άποψη της δημοσιονομικής πολιτικής, η διαδικασία έχει αποδυναμωθεί και έχει γίνει λιγότερο προβλέψιμη από ότι ήταν" σημείωσε.


Ο Μπιρς πρόσθεσε ότι στην απόφαση του οίκου Standard & Poor's συνέβαλε ακόμη η προς τα κάτω αναθεώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ πριν από μία εβδομάδα."
Η ύφεση είναι βαθύτερη από ότι πίστευαν όλοι πριν από ένα χρόνο και θεωρούμε ότι αυτό αυξάνει την πιθανότητα η ανάκαμψη να συνεχίσει να είναι αδύναμη" ανέφερε.

Η Ινδία - με ανάπτυξη 8,2% - δεν νοιάζεται


Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας δε θα επηρεαστεί από την υποβάθμιση, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. "
Οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν ότι έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας και είναι σαφές ότι η πρόσφατη συμφωνία δεν είναι αρκετή" πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη στην Ινδία θα φτάσει το 8,2% για αυτό το δημοσιονομικό έτος.

Σχετικές Αναρτήσεις :Comments:

There are 0 σχόλια for Παγκόσμιο σοκ από την υποβάθμιση των ΗΠΑ!

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν