Η γυναίκα του Καίσαρα, του Βενιζέλου, και ο Ραγκούσης
| Ετικέτες Άρθρα-Σκέψεις, Ελλαδικά | Posted On Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011
του Κώστα Βαξεβάνη
Εντάξει με την γυναίκα του Καίσαρα. Ήταν δεν ήταν τίμια, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν υπάρχει πια. Τι γίνεται όμως με την γυναίκα του Βενιζέλου, του Βουλγαράκη, του κάθε βουλευτή ή υπουργού; Τι γίνεται με τον ίδιο τον Βενιζέλο, τον Βουλγαράκη, οποιονδήποτε έχει δημόσιο αξίωμα, αλλά αξιωματικά δεν είναι ούτε κλέφτης αλλά ούτε και το αντίθετο;
Η αμφισβήτηση και η καχυποψία, αντικαθιστούν καθημερινά (και ενδεχομένως μοιραία) άλλα στοιχεία της πολιτικής. Δεν είναι όλοι κλέφτες, δεν είναι όλοι απατεώνες. Η γενίκευση όμως μπορεί να κάνει όση ζημιά έχει κάνει και η αοριστία. Κάποιος, κάπου, κάποτε έκλεψε...
Τα πράγματα δεν ήταν ποτέ ιδανικά. Η Αθήνα έχει χτιστεί με νόμους και δρόμους που εξυπηρετούσαν κάποτε συμφέροντα κάποιων πολιτικών. Δεν είναι σημερινό φαινόμενο η ανεντιμότητα στην πολιτική. Σήμερα όμως, είναι προκλητικό. Η πολιτική αυτονομήθηκε από το ηθικό της ζητούμενο και έτσι εκτός από το νόμιμο, αναρωτιόμαστε και για το ηθικό. Σαν να είναι πράγματα που οφείλουν αν μην έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους.
Τα παραδείγματα είναι χιλιάδες. Ποιος και τι έχει κλέψει μπορεί να το βρει η Δικαιοσύνη. Νομίζω πως αρκεί σε μερικές των περιπτώσεων να κάνει απλώς πραγματικό έλεγχο στο Πόθεν έσχες των πολιτικών.
Ένας δημοσιογραφικός έλεγχος στο πόθεν έσχες ωστόσο, αποδεικνύει πως πολλοί έλληνες βουλευτές, τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει τεράστιες περιουσίες. Μπήκαν στην πολιτική φτωχοί και είναι πάμπλουτοι. Με τεράστια ακίνητη περιουσία, μετοχές και μετρητά. Έχουν κλέψει; Δεν είναι απαραίτητο. Σε ερώτηση πώς αποκτήθηκαν αυτά τα εισοδήματα θα απαντήσουν σκληρή δουλειά, κληρονομιά, προίκα κλπ. Έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να ελέγξει κανένας.
Ακόμη όμως και οι τιμιότεροι των τιμίων, μπορούν να αρνηθούν, πως αυτές οι περιουσίες δημιουργήθηκαν και επειδή μέσα από το αξίωμά τους, τη δημόσια θέση τους, εισέπραξαν φήμη, αναγνωρισιμότητα πελατεία και χρήματα;
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, έχει σύμφωνα με το πόθεν έσχες που κατέθεσε στη Βουλή, καταθέσεις 3 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός θεώρησε τα εισοδήματά του ως καλή γνώση της οικονομίας και γι’ αυτό τον τοποθέτησε υπουργό Οικονομίας. Δεν υπονοώ πως τα εισοδήματα του κυρίου Βενιζέλου δεν είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του. Αντιθέτως. Αν και μπαίνει ένα θέμα αν ένας υπουργός με 3 εκατομμύρια, ακίνητη περιουσία και ομόλογα, θα πάρει ποτέ απόφαση ενάντια στα μεγάλα εισοδήματα; Ας πούμε όμως ότι θα το κάνει. Τα εισοδήματα όμως του κάθε κυρίου Βενιζέλου, του κάθε βουλευτή ακόμη, προέκυψαν από τη δουλειά του, η οποία με τη σειρά της προέκυψε (και απέφερε εισοδήματα) λόγω και της πολιτικής του θέσης. Δεν έχει σχέση αν αυτός ήταν τίμιος. Ο πελάτης ο οποίος απευθυνόταν σε αυτόν είχε την ψευδαίσθηση ότι έτσι εξασφαλίζει προνομιακή μεταχείριση ως πελάτης υπουργού.
Επίσης η πολιτική θέση, εξασφάλιζε την αναγνωρισιμότητα και την διαφήμιση. Πρακτικά δηλαδή μέρος των εισοδημάτων, όσων συμμετείχαν τουλάχιστον στην πολιτική, ανήκει σε αυτή τη δημόσια εικόνα που εξασφάλιζε το κράτος.
Σήμερα ο Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου, έκανε μια πρόταση που αναφέρεται σε αυτή ακριβώς τη «λειτουργία» της πολιτικής. Εν ολίγοις ο υπουργός Υποδομών ζήτησε το κράτος να τα πάρει απ’ τους έχοντες και κατέχοντες στην πολιτική. Μια πρόταση που είναι και ρεαλιστική και δίκαιη. Ποιο δίκαιη εν πάσι περιπτώσει απ’ το να κλέβεις συντάξεις ηλικιωμένων. Το κράτος να φορολογήσει με 20% τα εισοδήματα όσων μετείχαν στην κρατική Διοίκηση από το 1974 ως σήμερα,και έχουν αποκτήσει περιουσίες που εμφανίζουν μεγάλη διαφορά απ’ την περιουσία τους πριν μπουν στην Διοίκηση του Κράτους. Ο Γιάννης Ραγκούσης δεν μπαίνει στην εξέταση του αν έκλεψαν ή όχι (πράγμα το οποίο είναι ευθύνη της Δικαιοσύνης άλλωστε) αλλά στο αν οφείλουν απ’ τη συμμετοχή τους στην Δημόσια Διοίκηση. Απ’ την προνομιακή θέση και εικόνα που εκ των πραγμάτων δημιούργησε αυτή. Ζητά δηλαδή να φορολογηθεί η υπεραξία της πολιτικής συμμετοχής που δημιουργήθηκε όχι μόνο στους πολιτικούς αλλά και στις οικογένειές τους.
Υπάρχει κάποιος που θεωρεί την άποψη αυτή άδικη, παράλογη, μη εφικτή;
Μάλλον όχι. Ας μην μιλάμε λοιπόν για μια ακόμη φορά γενικώς για την Δημοκρατία που δεν έχει αδιέξοδα, και ας πάμε στη Δημοκρατία που βρίσκει τον συγκεκριμένο δρόμο για να επιβιώσει πλέον. Στον κύριο Βενιζέλο βέβαια ανήκει η μεγάλη ευθύνη να αποδεχθεί την πρόταση Ραγκούση και να αποδώσει από τα (νόμιμα θεωρώ) έσοδά του πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ σε φόρους. Δεν θα φτωχύνει άλλωστε. Για την Ελλάδα ρε γαμώτο, από τον υπουργό της.
Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Βενιζέλος θα αποδεχθεί την πρόταση του Γιάννη Ραγκούση γιατί αυτό συνάδει με τον χαρακτήρα του. Επείγει λοιπόν μια τροποποίηση στον Εφαρμοστικό ώστε:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Να συμπεριληφθεί η πρόταση Ραγκούση στο Μεσοπρόθεσμο.
2. Να συνταχθεί και ψηφιστεί σχετικός νόμος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπου να περιγράφεται τι σημαίνει "όφελος", κυρώσεις, κατάσχεση περιουσιακών αποθανόντων και μεταβιβασμένων σε συγγενικά πρόσωπα, κλπ.
3. Γενική αναθεώρηση του κανονισμού της βουλής για αποσύνδεση της βουλευτικής αποζημίωσης από την αμοιβή του ανώτατου δικαστικού λειτουργού, γενική κατάργηση των απίστευτων προνομίων, κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση προνομιακών και καταφανώς αντισυνταγματικών διατάξεων περί συνταξιοδότησης των ιδίων και των κομματόσκυλων "υπαλλήλων βουλής"
4. Μετάταξη του 50% των ούτως ή άλλως υπεράριθμων και αργόμισθων υπαλλήλων της βουλής σε παραμεθόριες περιοχές και κατάργηση του καναλιού της βουλής (ναι υπάρχει ακόμα με προνομιούχους που κάνουν πάρτυ ενώ σε άλλα ΜΜΕ χάνουν τις δουλειές τους κατά 100δες)
5. Έκτακτη εισφορά όχι σε ποσοστό 5% αλλά 50% σε αιρετά δημόσια πρόσωπα, αναδρομικά από το 1974, λόγω κακής ποιότητας παροχής υπηρεσιών με πρόκληση ζημίας για το κράτος σε βαθμό κακουργήματος.
Μετά να δούμε θετικά τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Μέχρι τότε, εμείς είμαστε οι πληβείοι και εκείνοι οι πατρίκιοι. Πλέον όμως δεν είναι εκείνοι οι ξύπνιοι κι εμείς τα ζώα. Τα ζώα-ψήφοι-πόπολο ξύπνησαν. Θα σας πάρουμε με τις πέτρες (GAP, 2010)
εφημερίδα "Το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής",
ΑπάντησηΔιαγραφή26/06/2011
Η ΑΛΛΑΓΗ «ΤΣΑΡΟΥ» ΕΦΕΡΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ!
Στάση αναμονής κρατούν προς το παρόν στην ιεραρχία μετά την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του «τσάρου» της οικονομίας.
Σε γενικές γραμμές στη διοικούσα Εκκλησία υπάρχει ικανοποίηση για την απομάκρυνση του Γ. Παπακωνσταντίνου από ένα τόσο νευραλγικό υπουργείο και την έλευση ενός πολιτικού που παραδοσιακά διατηρεί πολύ καλές σχέσεις μέσα στην ιεραρχία. Σε καμία περίπτωση δεν περιμένουν θεαματική αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής και στροφή στα θέματα της Εκκλησίας, όμως, σημειώνουν, τουλάχιστον με τον Ευ. Βενιζέλο υπάρχει θετική διάθεση και κλίμα συνεννόησης. Ο προκάτοχός του, λένε οι Μητροπολίτες, αντιμετώπιζε την Εκκλησία τεχνοκρατικά. «Σαν να είναι η Εκκλησία ένα σωματείο επαγγελματιών», όπως έλεγε γηραιός Μητροπολίτης. Και όταν επιχειρούσε να τραβήξει το σκοινί -κυρίως με τη φορολόγηση των εκκλησιαστικών ακινήτων- αναλάμβανε πυροσβεστικό ρόλο ο Γ. Παπανδρέου και επανερχόταν στην τάξη…
Η γυναίκα του "Τσάρου" μας είναι η κόρη του Μπακατσέλου που δεσπόζει στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης, και γνωστού σε μας τους παλαιότερους από τα Ιουλιανά... Με τέτοιο πατέρα δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι είναι τίμια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμιά αμφισβήτηση πως ο κ. Βενιζέλος διατηρεί θετικές σχέσεις με την Ιεραρχία. (Προ ημερών ο γνωστός σε όλους μας σεβασμιότατος Άνθιμος πρόσφατα πάλιν έπλεξε το εγκώμιόν του).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξ άλλου εμείς στο Δήμο Αλιάρτου το γνωρίζσυμε από πρώτο χέρι, γιατί το 2002, ύστερα από επίκληση του νυν μακαριοτάτου, ως Υπουργός Πολιτισμού, ανέτρεψε την αρνητική εισήγηση της Αρχαιολογίας και επέβαλε στο ΚΑΣ να συναινέσει στην ανέγερση μοναστηριού μέσα στην Κοιλάδα των Μουσών.
Απο την Κεντρική ομιλία Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση σ/ν του Υπ. Οικονομικών “Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015”:
ΑπάντησηΔιαγραφή" Είναι κρίμα να βρισκόμαστε στην κατάσταση αυτή. Πρόκειται για μία κατάσταση ταπεινωτική, αντιαναπτυξιακή, αντικοινωνική, αντιλαϊκή και τελικά αυτό έχει ένα τεράστιο κόστος όχι μόνον οικονομικό και αναπτυξιακό, αλλά έχει ένα τεράστιο κόστος ηθικό, πολιτικό, ψυχολογικό.
Εδώ πρόκειται ουσιαστικά για την αξιοπρέπεια και την προοπτική της χώρας, και πρέπει να σφίξουμε τα δόντια και να κάνουμε υπομονή γιατί πρέπει να κινηθούμε μέσα σε συσχετισμούς δυνάμεων δεδομένους.Και η αλήθεια είναι ότι όλα ξεκινούν από τη δική μας ευθύνη, από την ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, του ελληνικού πολιτικού συστήματος, του ελληνικού πολιτικού κόσμου, από την ευθύνη των παραγόντων της ελληνικής οικονομίας, από την ευθύνη του καθενός κατά το μέτρο της αρμοδιότητάς του και του ρόλου του στον τόπο αυτό, διότι βρεθήκαμε να έχουμε ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος."
------
Υποκλίνομαι μπροστά στην ρητορική δεινότητα του κ. Βενιζέλου στην δημόσια αυτή εξομολόγηση των ανομημάτων του πολιτικού συστήματος. Και στο οποίο για μια τριακονταετία ο ίδιος έχει παίξει κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο με σλόγκαν τον "Πολιτισμό των Πολιτισμών" (!!!). Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να κάνω μια μικρή διόρθωση. Το Ελληνικό Δημόσιο (εσύ και εγώ) βρέθηκαμε με ένα "δυσθεώρητο" χρέος, αλλά αυτός ο ίδιος με ένα εξ ίσου δυσθεώρητο προσωπικό κέρδος 3 εκ. ευρώ. Χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε και το σύνηθες "αόρατο" κέρδος πού σαν παγόβουνο βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια... Αιδώς Αργείοι!
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ,ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ,ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ [9.000.ΟΟΟ]ΦΤΩΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΣΟ ΦΙΛΟΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ;ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ; ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΤΟΥΣ ,ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ.ΜΠΡΑΒΟ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ......
ΑπάντησηΔιαγραφήOI OMOIOI TOYΣ ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 5ΟΟ.ΟΟΟ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεχάστε το "πόθεν έσχες". Η «απάντηση» του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα, (φορολόγηση κεφαλαίων που κατάθεσαν έλληνες στις ελβετικές τράπεζες, αλλά ή Ελλάδα δεν έχει κάνει καμία επίσημη κίνηση) ήταν «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»…
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφει η Μαριάννα Τσήπα
Η Ερώτηση του βουλευτή της Αριστεράς στην Ελβετία Ιωσήφ Ζησιάδη και η απάντηση της Υπουργού Οικονομικών Eveline Widmer-Schlumpf, όπου αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη φορολογία των καταθέσεων ελλήνων στην Ελβετία, έγινε θέμα στην ελληνική βουλή από τον αρχηγό του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρη. Εδώ:
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2011/06/blog-post_28.html
Der Spiegel
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθήνα Στο αστρονομικό ποσό των 600 δισ. ευρώ, τρεις φορές περισσότερα απ΄όσα στην ίδια την Ελλάδα, φέρεται να ανέρχεται το ύψος των καταθέσεων που έχουν Έλληνες στην Ελβετία, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Τραπεζικοί κύκλοι και πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι το ποσό είναι μικρότερο, ωστόσο αυτό έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης, καθώς πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος είναι αδήλωτο στην Εφορία.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=383162
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 4/6/2011
ΑπάντησηΔιαγραφή"Οι Ελληνες αγοράζουν ακίνητα σε ακριβά προάστια του Λονδίνου".
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία διεθνούς μεσιτικού γραφείου του Λονδίνου, το ποσοστό των Ευρωπαίων που αγοράζουν τώρα ακίνητα στο Λονδίνο αυξήθηκε από το 11% στο 18%, και σ' αυτό το ποσοστό οι Ιταλοί είναι 5%, οι Ελληνες 4,5% και οι Ισπανοί το 2,5%.
Η οικονομική κρίση στις μεσογειακές χώρες έχει φέρει ένα νέο κύμα πλούτου στο Λονδίνο. Αυτός είναι ο τίτλος σε δημοσίευμα της εφημερίδας του Λονδίνου «Ιβνινγκ Στάνταρ», το οποίο αποκαλύπτει ότι οι Ελληνες είναι σήμερα από τους καλύτερους πελάτες των μεσιτικών γραφείων και μεγάλοι παίκτες στην αγορά ακινήτων, και μάλιστα ακριβών στην αγγλική πρωτεύουσα.
Η περιοχή της Μπελγκρέιβια και της Νάιτσμπριτζ, στις οποίες όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα επικεντρώνονται οι Ελληνες αγοραστές ακινήτων, είναι οι πλέον ακριβές στο Λονδίνο. Ενα μικρό διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, 60 τετραγωνικά μέτρα, στοιχίζει μεταξύ 1.200.000 λιρών με 1.400.000 λιρών.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2004198
ΑπάντησηΔιαγραφή"Επίσης ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε για την τηλεδιάσκεψη που είχε με την Ελβετίδα ομόλογό του για το θέμα των καταθέσεων. Όπως ανέφερε, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ήδη βρίσκονται σε προωθημένες συζητήσεις με την Ελβετία για να την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό των καταθέσεων, και ότι στο γκρουπ αυτό θέλουμε να ενταχθούμε κι εμείς."
----
και μέχρι τότε οι "καταθέσεις" θα έχουν μεταναστεύσει σε off-shore τράπεζες στις Μπαχάμες, στην Κύπρο, και στα Cayman Islands και τρέχα γήρευε. Πονηρέ Βenny...
Με πεθερό τον Μπακατσέλο (κολλητό του Μητσοτάκη), ο Benny ανέπτυξε και επιχειρηματικά ταλέντα. Όταν παρέλαβε το ΥΠΠΟ για δεύτερη φορά το 2002 έγινε διαχειριστής των 600 δισ. της "Πολιτιστικής Ολυμπιάδας". Ποτέ στη ιστορία της ανθρωπότητας τέτοιο τεράστιο ποσό δεν σπαταλήθηκε με μεγαλύτερη αδιαφάνεια. Με την οξυδέρκεια που τον διακρίνει ο Benny κατάλαβε πως οι χιλιάδες "πολιτιστικές εκδηλώσεις" που προγραμμάτισε θα χρειαζόταν ειδικές εγκαταστάσεις. Έτσι επινόησε τις "προσωρινές κατασκευές". Εξέδρες, προβλήτες, μικρά θέατρα, κάθε λογής "παράγκες του Καραγκιόζη", όλα πάντα φτιαγμένα από ξύλο στήθηκαν και ξεστήθηκαν ακόμα και στο εξωτερικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικός αποδέκτης πολλών (και ίσως όλων) των ξύλινων κατασκευών ήταν η ΕΛΑΤΟΝ ΕΠΕ, κατασκευαστική εταιρεία ξύλινων κατασκευών στην εκλογική περιφέρεια του Υπουργού στην Θεσσαλονίκη! Για λόγους διαφάνειας, όχι πως υποψιάζομαι τίποτα το παράνομο, καλό θα ήταν να ξέρουμε πόσα έργα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας εκτέλεσε η ΕΛΑΤΟΝ και πόσα εισέπραξε.
Τους φίλους της ιστοσελίδας θα ενδιαφέρει πως όταν ο κ. Αρσένιος ξεκινούσε το παράνομο μοναστήρι στην Κοιλάδα των Μουσών μετά την ευνοϊκή μεσολάβηση του κ. Βενιζέλου, το στήσιμο των προκάτ κατασκευών ανέλαβε πάλιν η ΕΛΑΤΟΝ ΕΠΕ. Αυτό κατά την γνώμη μου ήταν τελείως συμπτωματικό και δεν έχει τίποτα να κάνει με την σχέση του υπουργού με την κατασκευαστική εταιρεία της περιφέρειάς του.
Ελλάδα: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Ελβετίας, για τις ελληνικές καταθέσεις στη χώρα - Υπολογίζονται σε 30 δισ δολάρια, που αποφέρουν φόρους στο ελληνικό Δημόσιο, 2 δισ ευρώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρίτη, 28 Ιουνίου 2011, 10:58
Ελλάδα: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Ελβετίας, για τις ελληνικές καταθέσεις στη χώρα - Υπολογίζονται σε 30 δισ δολάρια, που αποφέρουν φόρους στο ελληνικό Δημόσιο, 2 δισ ευρώ
Έχοντας ως «βάση» τη διατήρηση της ανωνυμίας των Ελλήνων, οι οποίοι διαθέτουν τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία, γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ελβετικών αρχών. Αναφορά για τις συζητήσεις αυτές, έκανε στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι είχε τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας για το περίγραμμα της διακρατικής συμφωνίας. Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Βενιζέλο, η συμφωνία θα έχει ανάλογους όρους με εκείνους, οι οποίοι συμφωνήθηκαν με τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα ονόματα και τα ποσά των καταθέσεων θα διατηρούν την ανωνυμία τους. Οι καταθέσεις θα φορολογούνται με ευθύνη της ελβετικής τράπεζας και, με βάση πάντα την αρχή της ανωνυμίας, οι φόροι θα αποδίδονται στην Ελλάδα. Ειδικότερα, θα υπάρχει ένας «φόρος βάσης» για τα ποσά των καταθέσεων και ένας ετήσιος φόρος για τα κέρδη από τις κάθε είδους τραπεζικές καταθέσεις. Τα ποσά θα συγκεντρώνονται στη διεύθυνση φορολογίας της Ελβετίας, η οποία, με βάση πάντα την αρχή της ανωνυμίας, θα τα αποδίδει στην Ελλάδα.
Ορισμένοι, προσδιορίζουν τις «μυστικές» και μη φορολογούμενες καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, σε περίπου 30 δισ. δολάρια. Εάν το ποσό αυτό είναι υπαρκτό και υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, τότε αυτή μπορεί να αποδώσει περί τα 2 δισ. ευρώ το πρώτο έτος.
Σημειώνεται, ότι υπάρχει ήδη από το 2005 συμφωνία μεταξύ ελβετικών αρχών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στην Ελβετία. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συμφωνία, οι τόκοι από τραπεζικά προϊόντα (εξαιρούνται οι τόκοι στους απλούς λογαριασμούς καταθέσεων) φορολογούνται στην πηγή με 20% (συντελεστής, που πρόκειται να αυξηθεί σε 35% από τον επόμενο μήνα). Τα ποσά αυτά, παρακρατούνται και αποδίδονται στα κράτη, στα οποία ο καταθέτης έχει τη φορολογική κατοικία του. Με βάση αυτή την ευρωπαϊκή συμφωνία, η Ελλάδα έλαβε 15,8 εκατ. ελβετικά φράγκα το 2008 και 8 εκατ. το 2009.