Στερνό "αντίο" στον ήρωα Λάκη Σάντα

| Ετικέτες | Posted On Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτισε σε κλίμα συγκίνησης τον αγωνιστή της Αντίστασης Λάκη Σάντα. Τον επικήδειο εκφώνησε ο συναγωνιστής του Μανώλης Γλέζος μιλώντας για τη σημερινή "οικονομική υποδούλωση" της χώρας. Αποδοκιμασίες προς Παπανδρέου από παρευρισκόμενους.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος, στις 30 Μαΐου του 1941, μαζί με το Λάκη Σάντα, κατέβασαν τη ναζιστική σημαία με τη σβάστικα από την Ακρόπολη. Αυτή ήταν κι η πρώτη πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού, ένα μόλις μήνα μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα...

Ο Μανώλης Γλέζος επικαλέστηκε τις συζητήσεις του με τον Λάκη Σάντα, στις οποίες ο τελευταίος διατύπωνε πάντα την άποψη ότι από το 1821 και μετά "οι ολετήρες του έθνους έχουν υποδουλώσει τη χώρα στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά". Και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην οικονομική υποδούλωση, για την οποία, είπε, ότι "από μέρα σε μέρα η θηλιά γύρω από το λαό σφίγγει όλο και περισσότερο".

Παράλληλα ανέφερε ότι και τα άλλα οράματα για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη δεν έχουν μπορέσει να υλοποιηθούν και έδωσε την υπόσχεση στον εκλιπόντα ότι "θα συνεχίσει τον αγώνα για να πίνουν οι νέοι ελεύθεροι το κρασί της χαράς".

Από την πλευρά της, η κόρη του Λάκη Σάντα, Αλεξάνδρα, αποχαιρετώντας τον πατέρα της τόνισε: "Σε θυμούνται και σε τιμούν όλοι. Άρα υπάρχει ελπίδα. Είμαστε περήφανοι γιατί ανέβασες στα ύψη την ανθρωπιά, τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας. Μας μίλαγες για ανθρωπιά, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Ήσουν διεθνιστής και πατριώτης, ένα ελεύθερο πνεύμα, που δεν έμπαινες σε καλούπια. Γι΄αυτό και πλήρωσες το κόστος γι΄αυτόν το μοναχικό δρόμο που επέλεξες, αν και, όπως μας έλεγες, εκατό επί πλέον χρόνια ζωής να είχες, τα ίδια θα έκανες".

Η κόρη του Γεωργία δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: "θα μας λείψει γιατί συμβολίζει αυτό που λείπει από την κοινωνία σήμερα: την ανιδιοτέλεια".

Ο Λάκης Σάντας έφυγε από τη ζωή στα 89 του χρόνια
, ένα μόλις μήνα πριν
συμπληρωθούν 70 χρόνια από τις 30 Μαΐου του 1941 που ο ίδιος 19 ετών μαζί με το Μανώλη Γλέζο κατέβασαν από το βράχο της Ακρόπολης την ναζιστική σημαία με τη σβάστικα, που κυμάτιζε ως σύμβολο της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας.


Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στο Α΄ Νεκροταφείο στο παρεκκλήσι των Αγίων θεοδώρων. Η κηδεία έγινε δημοσία δαπάνη. Η σημαία στην Ακρόπολη κυμάτιζε μεσίστια.

Στην κηδεία παρέστησαν εκ μέρους του πολιτικού κόσμου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης καθώς επίσης και υπουργοί και βουλευτές από όλα τα κόμματα. 


Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Στερνό "αντίο" στον ήρωα Λάκη Σάντα

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν