ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

| Ετικέτες | Posted On Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Οι ποικιλίες των λαχανικών είναι πολλές, όσο και η γκάμα των συνταγών. Τα λαχανικά κατείχαν πάντοτε μια πολύ σημαντική θέση στις μαγειρικές παραδόσεις και αποτελούν, μετά τα πλήρη δημητριακά, τη πλουσιότερη πηγή μεταλλικών αλάτων και βιταμινών. Το νερό που περιέχουν έχει χαρακτηριστικά που διαφέρουν από αυτά του νερού πηγής, τα οποία το κάνουν κατάλληλο για να αναπληρώσει τα αποθέματα νερού που χάνει ο οργανισμός μέσω των διαφόρων απεκκριτικών λειτουργιών όπως ούρηση, αναπνοή, εφίδρωση… Επίσης είναι πλούσια σε άπεπτες φυτικές ίνες και σε χλωροφύλλη, που διευκολύνουν τη λειτουργικότητα του εντέρου. Όλα τα λαχανικά έχουν έντονη αλκαλική δράση που εμποδίζει τη συσσώρευση των όξινων ουσιών...


Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, βρασμένα, γαρνιρισμένα…Τα ωμά βιολογικά λαχανικά πρέπει να εισάγονται στη διατροφή του παιδιού της προνηπιακής ηλικίας. Για να γίνουν πιο νόστιμα και έτσι ευπρόσδεκτα από τα παιδιά, χρειάζονται ειδική προετοιμασία, εφόσον συχνά η μάσησή τους είναι δύσκολη. Ίσως χρειαστεί να τα τρίψουμε πολύ ψιλά με έναν τρίφτη μαϊντανού. Τα ανάμικτα λαχανικά είναι μια σωστή διατροφή και πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο πιάτο τόσο τα φύλλα (σπανάκι, μαρούλι, λάχανο, νεροκάρδαμο…), όσο και τις ρίζες ή βολβούς (ραπάνια, γογγλύλια, καρότα…)

 
Πολύ σημαντικό είναι να μαγειρεύουμε τα λαχανικά με λίγο νερό για να αποφύγουμε την απώλεια των βιταμινών και των μεταλλικών αλάτων, ή ακόμα καλύτερα στον ατμό. Για τα παιδιά είναι πολύ ωφέλιμη, πρακτική και ευχάριστη η κατανάλωση ομογενοποιημένων χυμών.

 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ μόλις 7 επιχειρήσεις στην Ελλάδα ασχολούνται με την παραγωγή βιολογικών χυμών από φρούτα και λαχανικά. Πολλά εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα είναι φθηνότερα κατά 20% έως 50%. Για παράδειγμα ένας ελληνικός χυμός πορτοκάλι μεγάλης διάρκειας του ενός λίτρου κοστίζει 4 ευρώ, ενώ αντίστοιχος γερμανικός που κυκλοφορεί στην αγορά κοστίζει μόλις 2,4 ευρώ. Αυτό συμβαίνει επειδή στην Ελλάδα οι βιολογικοί χυμοί προέρχονται από μικρές οικοτεχνίες και συνεταιρισμούς και έτσι το κόστος παραγωγής τους είναι αυξημένο. Σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου υπάρχουν μεγάλες μονάδες σε πολλές χώρες. Δυστυχώς ακόμα στον τομέα της επεξεργασίας και μεταποίησης η Ελλάδα είναι πολύ πίσω.

 
Ακόμη ιατρική μελέτη σε 2.000 ασθενείς στις ΗΠΑ, σε διάστημα μίας δεκαετίας, απέδειξε ότι η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε μορφή χυμών, μπορεί να προλάβει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η μελέτη έδειξε ότι η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου μειώθηκε κατά 76% σε όσους έπιναν χυμούς περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα, σε σχέση με όσους έπιναν χυμό μία φορά την εβδομάδα.
Καρότο
Το πρώτο λαχανικό που έρχεται σε επαφή το παιδί. Κατά το πρώτο έτος της ζωή του παιδιού μπορεί να καταναλωθεί ωμό. Είναι καλός ρυθμιστής της λειτουργικότητας του εντέρου, θεραπεύει τις εντερικές φλεγμονές και παρεμποδίζει τη σήψη των τροφών. Έχει αντιαναιμική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρέχει άφθονα μεταλλικά άλατα, τονώνει την όραση και αυξάνει το ρυθμό αποβολής των αποβλήτων.

 
Κολοκύθι
Λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη Α και υδατάνθρακες. Είναι ότι πρέπει για το έντερο και έχει ευχάριστη γεύση. Λόγω της ικανότητας του να συμπυκνώνει είναι πολύ χρήσιμο στις σούπες και μας επιτρέπει να αντικαταστήσουμε τη πατάτα, όταν το παιδί υποφέρει από εντερικές διαταραχές.
Σπανάκι
Εισάγεται βαθμιαία κατά τον απογαλακτισμό, καθώς είναι πλουσιότατο σε μεταλλικά άλατα, ιδιαίτερα καλίου και σε βιταμίνες, αλλά και η πέψη του είναι λίγο δύσκολη.
Σέλινο
Όπως και το σέλερι ανήκει στην οικογένεια των σκιαδοφόρων. Έχει άριστες τονωτικές ιδιότητες για το νευρικό σύστημα, παρεμποδίζει τις ζυμώσεις του εντέρου και είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα. Ανοίγει την όρεξη στο παιδί, επίσης κατάλληλο για περιπτώσεις σωματικής εξάντλησης ή αναρρώσεις.
Πατάτα
Από τα θρεπτικότερα λαχανικά. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες… Μαγειρεύεται με διάφορους και εύκολους τρόπους. Οι βραστές πατάτες δεν πρέπει να συντηρούνται περισσότερο από 24 ώρες, διότι αποικούνται από πολλά βακτηρίδια. Άριστη κυτταροπλαστική και ενεργειακή τροφή.
Πατζάρι
Είναι εύπεπτο, θρεπτικό, ενεργειακό, αντιφλογιστικό και ανοίγει την όρεξη. Πλούσιο σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες. Έχει άριστη αντιαναιμική δράση.
Μαρούλι
Λαχανικό με χωνευτικές ιδιότητες, περιέχει μεταλλικά άλατα και έχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Διευκολύνει το βραδινό ύπνο και μειώνει τη νευρική υπερδιέγερση.
Λάχανο
Στην παιδική διατροφή εισάγεται μετά το πρώτο έτος, ωμό ψιλοκομμένο και γαρνιρισμένο με αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Έχει αναρίθμητες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Συνήθως δεν το δίνουμε βρασμένο στο παιδί, γατί η μυρωδιά του δεν είναι ευχάριστη.
Ντομάτα
Η ντομάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C και Β. Εισάγεται στη διατροφή του παιδιού με τη μορφή σάλτσας και αργότερα ωμή στις σαλάτες. Είναι ωφέλιμη συνοδεύει άριστα τα ζυμαρικά και το ρύζι.
Αγκινάρα
Είναι πολύ ευχάριστη για το παιδί, γατί είναι μια νόστιμη τροφή. Ιδιαίτερα η καρδιά της αγκινάρας που είναι και πολύ τρυφερή. Τονώνει το έντερο και ιδίως το συκώτι. Είναι διουρητικό και έχει ήπια υπακτική δράση.
Μαϊντανός
Θεωρείται από τις πολυτιμότερες προστατευτικές τροφές που η φύση μας προσφέρει. Τονωτικός, αντιαναιμικός, αντιραχητικός, καταπολεμά τις πεπτικές δυσκολίες και τις εντερικές σήψεις. Τονώνει τις άμυνες του οργανισμού. Έχει περιεκτικότητα βιταμίνης C τέσσερις φορές υψηλότερη από αυτή του πορτοκαλιού. Επίσης το ποσοστό σιδήρου και βασικών μεταλλικών αλάτων είναι ανώτερο από αυτό των άλλων λαχανικών. Άριστο συμπλήρωμα της παιδικής διατροφής.


biobox.wikidot.com

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν