Παστέλι το σαρακοστιανό…και θρεπτικό…!

| Ετικέτες , | Posted On Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

γράφει η "σταγόνα"

Με αφορμή τη νηστεία της σαρακοστής που διανύουμε…είναι ευκαιρία να επιλέξουμε τα σωστά σνακ για να μας κρατάνε σε φόρμα…Ένα από αυτά είναι το παστέλι!!!

   Το παστέλι είναι γνωστό από την αρχαιότητα, το συναντάμε...

  • στον ΄Ομηρο και την Ιλιάδα, λέγοντας μας ότι το παστέλι αναφερόταν με την ονομασία ίντριον, σαν πλακούντας με μέλι και σουσάμι, που τον έτρωγαν οι ΄Ελληνες για να μπορούν να αντέχουν στις κακουχίες του πολέμου. 
  • στον Ηρόδοτο κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.: ἱστάντες δὲ τοὺς χοροὺς τρωκτὰ σησάμου τε καὶ μέλιτος ἐποιήσαντο νόμον φέρεσθαι, ἵνα ἁρπάζοντες οἱ τῶν Κερκυραίων παῖδες ἔχοιεν τροφήν.  
  • τον λεξικογράφο Ησύχιο  <<σησάμη>> σησαμίς. καὶ πλακοῦς ἐκ σησάμης
  • στα έργα του Αριστοφάνη "Αχαρνής", "άμυλοι, πλακούντες, σησαμούντες. ίτρια" (ζυμαρικά, πίττες, παστέλια, παξιμάδια) και στις "Θεσμοφοριάζουσες" "τον σησαμούνθ' όν κατέφαγες" (το παστέλι που έχεις φάει).
  • τέλος αναφέρεται ότι ήταν σύμβολο γονιμότητας και προσφέρονταν στους καλεσμένους και κυρίως στη νύφη, μετά τη γαμήλια τελετή, καθώς διάβαινε το κατώφλι του σπιτιού.
   Το παστέλι αποτελείται από δύο πολύ θρεπτικά συστατικά, μέλι και σουσάμι. 
·         Το μέλι, αποτελεί τη μετατροπή της πεμπτουσίας των φυτών, βοτάνων και λουλουδιών, σε μία μοναδική ουσία με 182 στοιχεία, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι βιταμίνες, τα αμινοξέα, τα ένζυμα, τα μεταλλικά στοιχεία κ.α. Το μέλι είναι φυσικό και ατοξικό προϊόν, ενώ αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό, χωρίς να τον επιβαρύνει. Χαρακτηρίζεται από βακτηριοστατική και καρδιοτροφική δράση, συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και έλκους. Επίσης, συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του οργανισμού για γλυκαντικές ουσίες. Είναι ωφέλιμο για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα για όσους έχουν ανάγκη τόνωσης, λόγω ειδικών συνθηκών ή σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Με λίγα λόγια, θεωρείται γιατρικό της Ελληνικής φύσης με αυτές τις εντυπωσιακές ιδιότητες, ενώ πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα κουταλάκι μέλι περιέχει μόνο 21 θερμίδες.
·         Το σουσάμι περιέχει περίπου 20% πρωτεΐνη, πλούσια σε θειούχα αμινοξέα (κυστίνη, μεθειονίνη και τρυπτοφάνη). Πειράματα έχουν αποδείξει ότι η πρωτεΐνη του σησαμιού όχι μόνο περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα σε ποσότητα και ισορροπία επιθυμητή για τη διατροφή, αλλά είναι και ιδιαίτερα εύπεπτη. Επίσης, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών, όπως B1, B2, B3, E κ.α. Σε σχέση με τα μέταλλα, το σησάμι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ασβέστιο, φωσφόρο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και σελήνιο σε αντίθεση με το ρύζι και το σιτάλευρο, τα οποία είναι φτωχές πηγές των μετάλλων αυτών. Τέλος, οι λιγνάνες, οι οποίες περιέχονται στο σησάμι, είναι χημικές ενώσεις μικρού μοριακού βάρους οι οποίες περιέχουν πυροξυ-φαινυλοπροπάνιο.

    Προς το τέλος του 20ου αιώνα, το παστέλι κυκλοφορούσε στην Ελλάδα συσκευασμένο σε παραλληλόγραμμα τεμάχια των 120-150 γραμμαρίων με αρκετά μαλακή υφή (μελάτο). Σήμερα το παστέλι βρίσκεται στην αγορά και σε μικρότερες συσκευασίες αλλά και σε προϊόντα με διαφορετική υφή (μελάτο, τραγανό). Υπάρχουν δε και άλλα γλυκά προϊόντα στα οποία το σουσάμι έχει αντικατασταθεί από ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα κυρίως).
 
   Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι αποτελεί μια πρακτική και γρήγορη επιλογή, εντός και εκτός σπιτιού, με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία. Τι καλύτερο λοιπόν υπάρχει για το παιδί στο σχολείο, τον αθλητή πριν και μετά την προπόνηση, τον εργαζόμενο στη δουλειά, αλλά και όποιον επιθυμεί να τρέφεται σωστά, από την κατανάλωση ενός παστελιού!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΕΛΙ 
ΥΛΙΚΑ
  • ½ κιλό σουσάμι
  • ½ κιλό  μέλι
  • ½ κιλό ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα μικρή βάζουμε το μέλι να πάρει μια βράση, ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε ωσότου καραμελώσει το μείγμα (να βγάζει χοντρές φουσκάλες).  Προσθέτουμε το σουσάμι και αφήνουμε να βράσει λίγο μαζί με το μείγμα (προσοχή μην βράσει πολύ). Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα από κέικ, αφού προηγουμένως έχουμε τοποθέτηση μέσα μια λαδόκολλα, αφήνουμε το μίγμα για 10 λεπτά και χαράζουμε ελαφρά το σχήμα που θέλουμε να κόψουμε το παστέλι αφού κρυώσει καλά κόβουμε έως κάτω εκεί που έχουμε χαράξει και τοποθετούμε το παστέλι σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς, για να το διατηρήσουμε πολύ καιρό.

Σχετικές Αναρτήσεις :



1 σχόλιο:

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν