Συνεχίζεται η ανησυχία στη Φουκουσίμα

| Ετικέτες | Posted On Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Νέος συναγερμός σήμανε τη Δευτέρα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί, καθώς διαπιστώθηκε αύξηση στην πίεση του αντιδραστήρα 3, που λειτουργεί με πλουτώνιο. Σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, το προσωπικό που εργάζεται στο σημείο αναγκάστηκε να απομακρυνθεί όταν άρχισε να βγαίνει καπνός από τον αντιδραστήρα, ενώ η ανησυχία αυξήθηκε λίγες ώρες αργότερα όταν λευκός καπνός άρχισε να αναδύεται και από τον αντιδραστήρα 2.
Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της χώρας εξετάζει το περιστατικό, αλλά διαβεβαιώνει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν έχουν αυξηθεί. Τα μέσα ενημέρωσης και η ιαπωνική Υπηρεσία έκαναν γνωστό πως σταμάτησε να βγαίνει καπνός από τον αντιδραστήρα αριθμός 3, ο οποίος θεωρείται πιο επικίνδυνος επειδή χρησιμοποιεί πλουτώνιο... 



Επιπροσθέτως η διαχειρίστρια εταιρεία TEPCO ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι oι γραμμές ηλεκτροδότησης συνδέθηκαν και στους έξι αντιδραστήρες, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Μετά την αποκατάσταση των γραμμών τροφοδοσίας ρεύματος, οι μηχανικοί θα προχωρήσουν σε δοκιμές ώστε να διαπιστωθεί εάν τα συστήματα ψύξης λειτουργούν ή έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό των 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε.
Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας παραδέχθηκε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο να έχουν εισπνεύσει ραδιενεργή σκόνη, χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί. Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας κάλεσε κάποιους από τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή γύρω από το Φουκουσίμα 1 να αποφεύγουν να πίνουν νερό από τη βρύση μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Kyodo.
Επιπλέον σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει μερικώς η αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα Νο. 2, γεγονός που θα επιτρέψει τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού και εξαερισμού, τα οποία είναι εξοπλισμένα με φίλτρα άνθρακα που παγιδεύουν τα σωματίδια ραδιενεργού ιωδίου.
«Υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή» δήλωσε ο Γκράχαμ Άντριου, ανώτερος αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης ένα από τα μέτρα που μελετώνται, πλέον, από την Ιαπωνία, είναι η «ταφή του πυρηνικού εργοστασίου σε άμμο και τσιμέντο, στα πρότυπα του Τσερνόμπιλ».
«Η κατάσταση δεν είναι υπό έλεγχο αλλά η κρίση θα ξεπεραστεί» υποστηρίζει η ΙΑΕΑ
«Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτή η κρίση θα ξεπεραστεί» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Γιουκίγια Αμάνο. Ο ίδιος πρόσθεσε, σε έκτακτη συνεδρίαση της ΙΑΕΑ, πως η κατάσταση είναι σοβαρή και δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο
Ελλιπείς έλεγχοι
Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας διαψεύδει τις πληροφορίες ότι η TEPCO είχε πλαστογραφήσει τα πιστοποιητικών ελέγχων, αλλά -όπως έγινε γνωστό- δύο εβδομάδες πριν το σεισμό η εταιρεία ενημέρωσε την ιαπωνική αρχή ότι δεν πραγματοποίησε ορισμένες από τις προγραμματισμένες επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις. Σε έκθεση που απέστειλε στις 28 Φεβρουαρίου στην υπηρεσία, η TEPCO αναφέρει πως δεν έλεγξε 33 κομμάτια του εξοπλισμού στους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί. Η ιαπωνική Υπηρεσία για την Πυρηνική και Βιομηχανική Ασφάλεια από την πλευρά της έδωσε στην εταιρεία διορία έως τις 2 Ιουνίου για να καταρτίσει ένα διορθωτικό σχέδιο ελέγχου για το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Μετρήσεις ραδιενέργειας
Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα πραγματοποιήσουν μετρήσεις ραδιενέργειας στη θάλασσα, στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, από όπου εκλύονται ραδιενεργές ουσίες εδώ και δύο εβδομάδες. «Είναι πιθανόν μία πολύ μικρή ποσότητα ραδιενεργών ουσιών να απελευθερώθηκε στη θάλασσα...Αλλά ακόμη και αν αυτό επιβεβαιωθεί, δεδομένων των χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας στον αέρα, αυτό δεν θα έχει επιβλαβείς για την υγεία συνέπειες» ανακοίνωσε αξιωματούχος της ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας.
Αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας, που οφείλεται στην παρουσία ιωδίου 131 και καισίου 137, ανιχνεύθηκε σε τρόφιμα (γάλα, σπανάκι, όσπρια) και το νερό του δικτύου στο Τόκιο. Οι τοπικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τους ελέγχους στα λαχανικά, αλλά τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα φύκια δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί.
ΠΟΥ: Μεγάλο πρόβλημα από τη ραδιενέργεια στα τρόφιμα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
«Σαφέστατα πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση», τόνισε ο Πίτερ Κόρντιγκλέι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τον δυτικό Ειρηνικό. «Είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτή που όλοι πιστεύαμε τις πρώτες ημέρες, όταν θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να περιοριστεί στα 20 ως 30 χιλιόμετρα», πρόσθεσε.
Η ανησυχία στην περιοχή αυξάνεται μετά τις περιπτώσεις μολυσμένων λαχανικών, γάλακτος και νερού, αν και οι ιάπωνες αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως τα επίπεδα δεν είναι επικίνδυνα. Η ιαπωνική κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση μη επεξεργασμένου γάλακτος από την περιφέρεια της Φουκουσίμα και σπανακιού από άλλη κοντινή περιοχή. Επίσης ανέφερε ότι σήμερα είναι πιθανό να ανακοινωθούν και άλλες απαγορεύσεις σχετικές με τρόφιμα. Ο Κόρντιγκλέι επισήμανε πως ο ΠΟΥ δεν έχει αποδείξεις ότι μολυσμένα τρόφιμα από την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι, έχουν φτάσει σε άλλες χώρες.
«Δεν μπορούμε να συνδέσουμε το Νταΐτσι με την εξαγωγική αγορά. Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε πως ορισμένα προϊόντα που έχουν μολυνθεί πέρασαν έξω από τη ζώνη της μόλυνσης», υπογράμμισε. Ο ίδιος είπε ακόμα πως ειδικοί του ΠΟΥ θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν εντός της ημέρας περισσότερες οδηγίες. Προειδοποίησε όμως ότι είναι δύσκολο προς το παρόν να γνωρίζει κάποιος αν τα ραδιενεργά υλικά που ανιχνεύτηκαν σε κάποια τρόφιμα στην Ιαπωνία προέρχονται από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.
Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί
Εννέα μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι, τα συνεργεία εντόπισαν ζωντανή μια γυναίκα 80 ετών και τον 16χρονο εγγονό της, οι οποίοι επέζησαν μέσα στα συντρίμμια τόσες μέρες. Σε 8.450 ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, ενώ 12.931 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι ιαπωνικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι τα θύματα μόνο στην επαρχία Μιγιάγκι θα φτάσουν τις 15.000.

Αισιόδοξη για την ιαπωνική οικονομία η Παγκόσμια Τράπεζα
Περιορισμένες θα είναι πιθανότατα οι οικονομικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ασίας από την σεισμική δόνηση 8,9 βαθμών στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η εμπειρία της ανασυγκρότησης της Ιαπωνίας από το σεισμό στο Κόμπε το 1995, προμηνύει θετική εξέλιξη όσον αφορά στη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την τριπλή καταστροφή από το σεισμό, το τσουνάμι και την διαρροή ραδιενέργειας.

tvxs.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Συνεχίζεται η ανησυχία στη Φουκουσίμα

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν