Ανακατέλαβαν Μπρέγκα και Ατζνταμπίγια οι εξεγερμένοι - Βομβαρδίζει την Μισράτα ο Καντάφι

| Ετικέτες | Posted On Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Οι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις δεν φαίνεται να αποδυναμώνονται με μεγάλη ευκολία και επιτίθενται στην πόλη Μισράτα από τα δυτικά και τα ανατολικά, ενώ τάνκς κινούνται από τις παράκτιες οδούς προς την πόλη.

"Οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται στην Μισράτα από την δυτική και την ανατολική πλευρά. Γίνεται ισχυρός βομβαρδισμός", δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο εξεγερμένος που ονομάζεται Σααντούν...

"Από τα ανατολικά, βομβαρδίζουν με όλμους και πυροβολικό  το λιμάνι και τις περιοχές γύρω από αυτό. Υπάρχει η κύρια δεξαμενή καυσίμων στο λιμάνι η οποία τροφοδοτεί το κεντρικό τμήμα της πόλης και (υπάρχουν) επίσης, χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως Αιγύπτιοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εργασίες τους και μένουν στο λιμάνι ελπίζοντας για διάσωση", τόνισε.


Οι εξεγερμένοι ωστόσο συνεχίζουν την προέλασή τους ανακαταλαμβάνοντας την στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια και την Μπρέγκα.
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Τρίπολης επιβεβαίωσε ότι «οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Ατζνταμπίγια έπειτα από αεροπορική επίθεση των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων».

«Αυτοί (οι δυτικές δυνάμεις) αναμείχθηκαν πάρα πολύ, επομένως οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ατζνταμπίγια σήμερα το πρωί», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Κάιμ σε δημοσιογράφους.

Κατηγόρησε δε τις δυτικές συμμαχικές δυνάμεις ότι βοηθούν ευθέως τους αντικαθεστωτικούς που αγωνίζονται κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Παράλληλα και εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν περάσει τώρα στην άμυνα, καθώς καταδιώκονται από τους εξεγερμένους.

«Η Ατζνταμπίγια τελεί 100% υπό τον έλεγχο των δυνάμεών μας και καταδιώκουμε τις δυνάμεις του Καντάφι στο δρόμο προς τη Μπρέγκα, 75 χιλιόμετρα προς τα δυτικά», σημείωσε ο εκπρόσωπος Σαμσιντίν Αμπντουλμολάχ.

Στην Ατζμπαμπίγια, η οποία αποτέλεσε την Παρασκευή, στόχο αεροπορικών βομβαρδισμών, είχαν αναπτυχθεί από την περασμένη εβδομάδα στρατιώτες πιστοί στο συνταγματάρχη Καντάφι, μετά την εισβολή τους εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών που μέχρι τότε είχαν τον έλεγχο της πόλης.

 
Οι λίβυοι εξεγερμένοι συνεχίζουν την προέλαση τους προς τα δυτικά και ανακατέλαβαν και την πόλη Μπρέγκα, ενώ μια δημοσιογράφος που ταξιδεύει μαζί τους επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες τους βρίσκονται στο κέντρο αυτής της πόλης που βρίσκεται 80 χλμ δυτικά της Αζνταμπίγια (ανατολικά).

Ερωτηθείς τηλεφωνικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εξεγερμένος που βρίσκεται στον τομέα αυτό, ο Αμπντελσαλάμ αλ Μααντάνι, δήλωσε ότι η πόλη έχει ανακαταληφθεί: "Βρισκόμαστε στο κέντρο της Μπρέγκα", τόνισε.

Βομβαρδισμοί στα περίχωρα της Μιζουράτα

Παράλληλα, εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε ότι δυτικές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν εναντίον διαφόρων στόχων των κυβερνητικών δυνάμεων στα περίχωρα της πόλης Μιζουράτα την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, την ώρα που οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδιζαν την πόλη.

«Τα συμμαχικά αεροσκάφη πετούν στον ουρανό πάνω από τη Μιζουράτα και έχουν βομβαρδίσει θέσεις των δυνάμεων (του Καντάφι) στα περίχωρα», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο Αμπντελμπάσετ και πρόσθεσε: Ο βομβαρδισμός της Μιζουράτα έχει τώρα χαλαρώσει. Νωρίτερα υπήρχε σφοδρός βομβαρδισμός. Γνωρίζουμε ότι τα συμμαχικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει διάφορες επιδρομές και έχουν βομβαρδίσει διάφορες θέσεις στα περίχωρα. Γνωρίζουμε ότι βομβάρδισαν αποθήκη πυρομαχικών μέσα σε αεροπορική βάση (νότια της πόλης)».

protothema.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Ανακατέλαβαν Μπρέγκα και Ατζνταμπίγια οι εξεγερμένοι - Βομβαρδίζει την Μισράτα ο Καντάφι

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν