Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Βιομάζα-Βιοαέριο στην Αλίαρτο

| Ετικέτες , , | Posted On Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

από "εν όψει Αλίαρτος"
Πραγματοποιήθηκε την 2 Φεβ 2011 ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες σχετικά με την πρόθεση της εταιρείας Δ Νομικός ΑΒΕΚ να κατασκευάσει στον Αλίαρτο μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 3 MW.Ο Δήμαρχος Κος Ντασιώτης Γ.  αναφέρθηκε στην ομαλή συμβίωση ανάπτυξης, σχετικά με επενδύσεις  στην περιοχή και την προστασία του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τη περίοδο κρίσης που περνά η χώρας μας και την ανεργία που μαστίζει την ελληνική κοινωνία...

Τον λόγο αρχικά έλαβε ο Κος Ζαφείρης Χρήστος από το κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και υπεύθυνος έργων Βιοαερίου ο οποίος:
α.Παρουσίασε τις δυο ''σχολές ''μονάδων παραγωγής Βιοαερίου ,που εφαρμόζουν η Δανία και η Γερμανία αντίστοιχα. 
β.Έδωσε λεπτομέρειες για τον χώρο που απαιτείται για εγκατάσταση μιας τέτοιας Μονάδας καθώς και στοιχεία τεχνικά με την αλυσίδα παραγωγής εντός της Μονάδας. 
γ.Παρουσίασε την ιδέα της κεντρικής μονάδας συνδυασμένης χώνευσης, που βασίζεται στην παραγωγή βιοαερίου με τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης (ΑΧ),χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα οργανικών αποβλήτων που αποτελούνται κατά 80% από κτηνοτροφικά απόβλητα και κατά 20% από αγροτοβιομηχανικά απόβλητα, αστικά οργανικά απορρίμματα και λύματα βιολογικών καθαρισμών.
Το βιοαέριο παράγεται από την αναερόβια χώνευση κτηνοτροφικών κυρίως αποβλήτων, όπως είναι τα λύματα των χοιροστασίων, πτηνοτροφείων, βουστασίων καθώς και άλλων αγροτο- βιομηχανικών μονάδων, λύματα των βιολογικών καθαρισμών καθώς και από την αποσύνθεση του οργανικού κλάσματος απορριμμάτων. 
Έδωσε έμφαση στην μέριμνα,ώστε το τελικό προϊόν να είναι υψηλής ποιότητας και ασφαλές για ανακύκλωση ως λίπασμα Για το σκοπό αυτό, πριν τη μεταφορά τους στις δεξαμενές, για το κάθε είδος από τα απόβλητα συγκεντρώνονται στοιχεία που αφορούν:

α) προέλευσή τους (στοιχεία της εταιρείας που τα παρήγαγε, πρώτες ύλες και τρόποι κατεργασίας, διαθέσιμες ποσότητες κλπ), 
β) περιεκτικότητά τους σε μακρο- και μικρο-στοιχεία,βαρέα μέταλλα, pH, ξηρή ουσία, κλπ, 
γ) οργανοληπτικές ιδιότητες,όπως χρώμα, υφή, οσμή, κλπ και 
δ) πιθανά παθογόνα για την κατεργασία ή την τελική χρήση ως λίπασμα.  
Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Κος Γρηγορίου Δημήτριος από την GREENPEACE υπέυθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών, ο οποίος τόνισε ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προβλέπει διπλασιασμό της ενεργειακής κατανάλωσης έως το 2050. Οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη αναμένεται να καλυφθούν από ακόμα μεγαλύτερη χρήση ορυκτών καυσίμων: άνθρακα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατακόρυφα. Ωστόσο, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν όσο πιο κοντά στο μηδέν είναι εφικτό έως το 2050. Η ‘Ενεργειακή Επανάσταση’ της Greenpeace είναι μία μελέτη που αποδεικνύει ότι μπορούμε να πετύχουμε τον παραπάνω στόχο. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η έξυπνη κατανάλωσή της μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ενεργειακές μας ανάγκες και να συμβάλλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο.
Όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί θα έχουν κλείσει έως το 2030 σύμφωνα με την ‘Ενεργειακή Επανάσταση’, ενώ έως το 2050 πάνω από το 50% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, η βιομάζα, η γεωθερμία, κτλ.οι οποίες σε κάθε περίπτωση  δεν επιτείνουν την κλιματική αλλαγή και κατά συνέπεια το φαινόμενο Θερμοκηπίου. 
Στην συνέχεια εκπρόσωπος της Δ.Νομικός ΑΒΕΚ Κος Αϊμακάμης.
Υπέδειξε τον χώρο που προτίθεται η εταιρεία να κατασκευάσει το έργο (Έναντι του ήδη υπάρχοντος στην είσοδο της πόλης του Αλιάρτου) και επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα χρησιμοποιεί κατόπιν ιδιωτικών συμφωνιών με γεωργούς-κτηνοτρόφους κλπ 
α) Υπόλειμμα τομάτας (σπόρος φλούδα κλπ) 
β) Ενσίρωμα καλαμποκιού 
γ) Τσίπουρα οινοπαραγωγών 
δ) Υπόλειμμα ελαιοτριβείων 
ε) Λοιπά ενεργειακά φυτά 
στ)Υπολείμματα κτηνοτροφικών μονάδων κλπ Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Κος Τσαντήλας Χρήστος, Διευθυντής Ινστιτούτου Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης εδαφών του ΕΘΙΑΓΕ. 
Τοποθετήθηκε στην αξιολόγηση της ''βιοϊλύος''όπως επιστημονικά ονομάσθηκε το τελικό προϊόν της όλης επεξεργασίας που θα είναι σε στερεά (κομπόστ)-υγρή μορφή και θα χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό σε αντικατάσταση των χημικών λιπασμάτων. 
Τόνισε την ανάγκη τερματισμού της χρήσης νιτρικών στον Κωπαϊδικό χώρο και αντικατάσταση με φιλικά προϊόντα όπως η χρήση ''βιοϊλύος''. 
Τέλος ακολούθησαν ερωτήσεις από το πλήθος των κατοίκων που παρακολούθησαν την ενημέρωση σε πολλές από τις οποίες απάντησε ο ίδιος ο επιχειρηματίας Κος Μάριος Νομικός . 
Επιπρόσθετα δεσμεύτηκε έναντι του Δημάρχου Αλιάρτου και των κατοίκων για συντονισμό με τον Δήμο και λήψη μέτρων για το πρόβλημα με την οσμή από τα φορτηγά που μεταφέρουν τομάτα τη περίοδο του καλοκαιριού. 
Το αντικείμενο της εσπερίδας περιείχε επιστημονικά δεδομένα και λεπτομέρειες, που δεν μπορούν να καταγραφούν σε μια απλή ανάρτηση από μη ειδικό.
Πάντως διαφάνηκε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ενημερώσεις για το συγκεκριμένο θέμα και θα περιμένουμε την ανακοίνωση των συμπερασμάτων στην ιστοσελίδα του Δήμου. 

 

Σχετικές Αναρτήσεις :



9 σχόλια:

  1. απο τις καλύτερες ημερίδες που έχω παρακολουθήσει παρά το δρυμή ψύχος μπράβο στους διοργανωτές που επέλεξαν ίσως τους καλύτερους αυτοί την στιγμή εισηγητές τόσο απο πλευράς εκπροσώπησης των φορέων όσο και επιστημονικής κατάρτισης. Επαναλαμβάνω όμως παρα το δρυμή ψύχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.aliartos.gov.gr/
    σε λίγο κοντά σας η ιστοσελίδα του δήμου Αλιάρτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O AΝΩΝΥΜΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ;
    ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ;
    ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ:ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΕ ΓΜΤ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΑΝΤΙΚΟΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ...ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΧΑΛΑΕΙ!
    Α ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ...ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΑΝΩΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΧΑΛΑΕΙ!
    ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΑΝΩΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ...!
    ΑΧ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙΚΟΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΑΚΩΣΕΙ...
    Α ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ: ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΗΣΕ 3 ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ;ΥΠΗΡΧΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ;
    ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΖΕΜΕΝΑ..."ΑΠΑΝΩΤΑ" ΘΑ ΕΛΕΓΑ!
    ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΤΩΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "O AΝΩΝΥΜΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ;" Μάλλον κάποιος από τον δήμο θα είναι. Τώρα, γιατί δεν έγραψε το όνομά του, μόνον ο ίδιος το ξέρει.

    "ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΕ ΓΜΤ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΑΝΤΙΚΟΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ...ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΧΑΛΑΕΙ!
    Α ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ...ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΑΝΩΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΧΑΛΑΕΙ!
    ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΑΝΩΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ...!" Εδώ δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις. Πιθανόν η δική σου μη-αντικειμενικότητα δε σε αφήνει να δεις καθαρά. Εγώ φίλε μου όταν γράφω κάτι, το υπογράφω ως dk. Εξωπραγματικό για τα δικά σου δεδομένα, περίεργο, τολμηρό, γιατί είναι κάτι που εσύ δεν μπορείς να κάνεις. Όμως αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν σε ενοχλεί.

    "ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΗΣΕ 3 ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ;ΥΠΗΡΧΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ;" Ποιους εννοείς όταν λες πως έγινε επεξεργασία; Από εμένα; Γιατί από ότι βλέπω δεν είσαι ιδιαίτερα παρατηρητικός. Η ανάρτηση αυτή -που είναι αναδημοσίευση από το εν όψει- μπήκε μετά από απαίτηση αναγνώστη στο chat. Δεν ήμουν παρών στην ενημέρωση. Δεν είμαι δημοσιογράφος για να καλύπτω τα γεγονότα της πόλης. Θα μπορούσες κι εσύ να στείλεις ένα κείμενό σου.

    Αφού έχεις απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα που θέτεις, ποιος λοιπόν ο λόγος της δημοσιοποιήσεις τους; Μήπως, λέω μήπως, θέλεις να δημιουργήσεις αρνητικές εντυπώσεις ως προς το Βήμα και κατά επέκταση ως προς το πρόσωπό μου; Θα μπορούσα να σου γράψω κι άλλα πολλά, καταναλώνεις όμως τον πολύτιμο χρόνο μου, σε πράγματα ανούσια, φανταστικά και ψεύτικα! Ψάξε στο Βήμα για οτιδήποτε φέρει την υπογραφή μου και μετά τα ξαναλέμε. Αν σε ενοχλούν ορισμένα σχόλια στο Βήμα, να’σαι σίγουρος ότι εμένα με ενοχλούν διπλά. Τα σχόλια όσων απευθύνονται σε μένα δε διαγράφονται –εκτός από κάποιες φορές που υπήρξε προειδοποίηση- ενώ τα σχόλια που υβρίζουν συμπολίτες, μην έχοντας η ίδιοι τη δυνατότητα να απαντήσουν – όχι πως είναι υποχρεωμένοι- θα διαγράφονται. Καλό σου βράδυ δις-ανώνυμε* !

    Υ. Γ. δις-ανώνυμε-> Θαρρείς πως μπορείς να με μπερδέψεις, γράφοντας τη μια με κεφαλαία και την άλλη με μικρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. EXEIΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ!
    ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΑΣΕΣ ΚΑΛΑ ΤΟ ΝΟΗΜΑ...
    ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΥΓΑ...
    ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΖΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ-ΚΟΣΜΟ;
    Η ΜΗΠΩΣ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΖΥΡΙΖΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ...ΚΑΠΟΙΟΝ;
    ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ:ΘΑ ΠΗΘΗΧΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ!
    ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ...ΕΧΕΙΣ ΚΑΕΙ ΣΤΟ ΧΥΛΟ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΣΙΞΕΙΣ;
    ΤΗΝ ΠΗΓΕΣ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΤΗΝ ΒΑΛΙΤΣΑ ΑΔΕΛΦΕ...ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟ!
    ΤΟΠΙΚΟ ΘΑ ΕΛΕΓΑ..ΜΗΝ ΤΡΕΛΕΝΕΣΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΟΥ!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ Π.Χ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ή ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ;ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΕΣ...
    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΠΟΨΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΚΟΥΝΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχεις απόλυτο δίκαιο...τα λεγόμενά σου, εύκολα παρερμηνεύονται.

    Είπαν στον Σωκράτη ότι κάποιος έλεγε άσχημα λόγια γι’ αυτόν. Ο Σωκράτης απάντησε: «Καθόλου παράδοξο. Ποτέ του δεν έμαθε να λέει καλά λόγια».

    Πληροφορήθηκε ο Αριστοτέλης από κάποιον ότι μερικοί τον έβριζαν. Ο φιλόσοφος απάντησε: «Καθόλου δεν με νοιάζει. Όταν είμαι απών, δέχομαι ακόμα και να με μαστιγώνουν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΝΤΩΣ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΔΕΝ ΒΑΣΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ...

    Ο ΛΑΟΚΟΩΝ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΤΕ:
    «Φοβούς τους Δαναούς και δώρα φέροντες»

    ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ!ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ...ΕΝΩ ΣΕ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΟΥΚ ΟΛΙΓΕΣ!

    «Η κολοβή γνώση, η ημιμάθεια, είναι χειρότερη από την αμάθεια»

    ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΕΧΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΕΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΘΑ ΠΩ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ:

    "ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ" : για περιπτώσεις που αποδεχόμαστε μια κατάσταση όχι πολύ θετική, με το επιχείρημα ότι αποφεύγομε κάτι που θα μπορούσε να είναι εντελώς επιζήμιο!!!

    ΑΥΡΙΟ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ...
    ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ "ΚΑΚΟΙ" ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μπραβο στην δημοτικη αρχη εχουν κοτσια και παλι μπραβο, μην σταματησετε μονο εσεις μπορειτε, το γνωρίζετε πως δεν υπαρχει αντιπολίτευση, συνεχειστε όπως ειστε . μην αλλάξετε τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ck Κατοικος αλιαρτου.9 Μαρτίου 2011 στις 6:54 μ.μ.

    ΩΡΑΙΑ. Καθαρες οι φωτογραφιες του εργοστασιου αλλα δεν βλεπω σπιτια γυρω η στο βαθος ασφαλως θα ειναι πολυ μακρια απο κατοικημενη περιοχη.Ε,εσεις τι λετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν