Πάνω απο 110 πύραυλοι Τόμαχοκ έπληξαν 20 στόχους στη Λιβύη

| Ετικέτες | Posted On Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

εκτόξευση tomahawk
Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Βρετανία επιχειρούν από το απόγευμα του Σαββάτου στη Λιβύη, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εκτόξευσαν περισσότερους από 110 πυραύλους κρούζ έως τώρα κατά λιβυκών στόχων, στην πρώτη φάση της επιχείρησης της συμμαχίας, με στόχο τις δυνάμεις του Καντάφι, ανακοίνωσε Αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος, σε συνέντευξη Τύπου.


Ο αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνει, επικεφαλής του αμερικανικού κοινού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, αρνήθηκε να αναφερθεί στο τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη δεύτερη φάση της επιχείρησης και αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχουν ήδη πληγεί τουλάχιστον 20 στόχοι στο λιβυκό έδαφος...


Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι πέραν των ΗΠΑ, ανέλαβαν δράση οι αεροπορικές δυνάμεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας, που εκτός των πολεμικών αεροσκαφών τους μετέχουν και με περίπου 25 πλοία.


Ανώτατος Λίβυος αξιωματούχος χαρακτήρισε την επίθεση «βάρβαρη», τονίζοντας ότι έχει πλήξει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους και έχει προκαλέσει έως τώρα «πάμπολλα θύματα» και «τεράστιες υλικές ζημιές» σε πολλές πόλεις περιλαμβανόμενων της Τρίπολης, της γενέτειρας του Καντάφι Σίρτης, της Μισράτας και του προπυργίου των εξεγερμένων, της Βεγγάζης. Ακόμη, πρόσθεσε ότι χτυπήθηκε από αεροσκάφη της συμμαχίας και νοσοκομείο στα προάστια της Τρίπολης.


Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι ένα γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από την λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή της Τρίπολης. Διέψευσε το γαλλικό γενικό επιτελείο στρατού.


Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλειν Ζιπέ δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση της συμμαχίας θα συνεχιστεί μέχρι ο Μουάμαρ Καντάφι συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


«Οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν και για τις επόμενες ημέρες μέχρι το λιβυκό καθεστώς να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση France 2.


«Θα βοηθήσουμε το λιβυκό λαό να απελευθερωθεί. Δεν εγγράφεται αυτό στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά μη λέμε τώρα ιστορίες, στόχος όλων αυτών είναι να επιτραπεί στο λιβυκό λαό να επιλέξει το καθεστώς που επιθυμεί να τον κυβερνά», σημείωσε ο Ζιπέ, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για «μια επιχείρηση της διεθνούς κοινότητας».


Η στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε με βομβαρδισμούς γαλλικών μαχητικών κοντά στη Βεγγάζη, μετά την έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι. Την έναρξη της επέμβασης ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε από τη Βραζιλία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι έχει εξουσιοδοτήσει τις αμερικανικές δυνάμεις για «περιορισμένη στρατιωτική δράση». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναπτύξουν στρατιωτικές τους δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης.

Ωρα 23.50 Ο Καντάφι σε ένα σύντομο διάγγελμά του είπε οτι η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε "πεδίο μάχης". Πρόσθεσε πως η επίθεση αυτή κάνει του Λίβυους πιο δυνατούς και τους κάλεσε "να οπλιστούν για την επανάσταση" και ανακοίνωσε οτι θα ανοίξει τις αποθήκες όπλων.

Ωρα 23.46
Κάτοικος της Τρίπολης ανέφερε στο BBC οτι ακούγονται εκρήξεις στην ανατολική πλευρά της πόλης

Ωρα 23.45
Οπως έγινε γνωστό, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλειν Ζιπέ δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση της συμμαχίας θα συνεχιστεί στη Λιβύη μέχρι ο Καντάφι να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωρα 23.41
Σύμφωνα με το BBC, η Γαλλία διαψεύδει τις πληροφορίες για κατάρριψη γαλλικού αεροσκάφους

Ωρα 23.31
Σύμφωνα με το Al Jazeera οι συμαχικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιθέσεις εναντίον αεροπορικής βάσης έξω απο την Τρίπολη

Ωρα 23.16
Ανώτατος λίβυος αξιωματούχος χαρακτήρισε τη δυτική στρατιωτική επιχείρηση "βάρβαρη επίθεση" τονίζοντας ότι έχει πλήξει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους και έχει προκαλέσει έως τώρα "πάμπολλα θύματα" και "τεράστιες υλικές ζημιές" σε πολλές πόλεις περιλαμβανόμενων της Τρόπολης, της γενέτειρας του Καντάφι Σίρτης, της Μισράτας και του προπύργιου των εξεγερμένων, της Βεγγάζης. Πρόσθεσε ότι κτυπήθηκε από αεροσκάφη της συμμαχίας και νοσοκομείο στα προάστια της Τρίπολης.

Ωρα 22.59
To Reuters μετέδωσε οτι 4 ισπανικά μαχητικά F- 18 απογειώθηκαν απο τη Μαδρίτη

Ωρα: 22.54
Η λυβική τηλεόραση μετέδωσε οτι γαλλικό αεροσκάφος "κατερρίφθη" κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές.

Ωρα 22.50
Ο  Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε από τη Βραζιλία ότι έχει εξουσιοδοτήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Λιβύη για "περιορισμένη στρατιωτική δράση" με στόχο την εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναπτύξουν στρατιωτικές τους δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης.

Ωρα 22.40
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε οτι βομβαρδίστηκαν κατοικημένες περιοχές στη Βεγγάζη, τη Ζουάρα και τη Μιζράτα.

Ωρα 22.30: Οπως ανακοίνωσε Αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος 20 λιβυκοί στόχοι επλήγησαν απο 110 πυραύλους Τόμαχοκ που εκτοξεύθηκαν απο αμερικανοικά πλοία. (Διαβάστε περισσότερα στο www.onalert.gr)

Ωρα 22.15 Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ακανοίνωσε οτι οι βρετανικές δυνάμεις επιχειρούν πάνω από τη Λιβύη.

"Ολοι είδαμε τη συνεχιζόμενη βιαιότητα με την οποία ο συνταγματάρχης Καντάφι επιτίθεται κατά των πολιτών του. Και όχι μόνο δεν έχει εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός για την οποία μίλησε και μας διαβεβάιωσε αλλά αντιθέτως ενέτεινε τις επιθέσεις του" είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Καταλήγοντας ανέφερε ότι "δεν θα μπορούσαμε να καθήσουμε παράμερα και να παρακολουθούμε αυτόν τον δικτάτορα να δολοφονεί τους πολίτες της χώρας του" . Πρόσθεσε ότι η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη στρατιωτική δράση της Δύσης είναι "αναγκαία, νόμιμη και σωστή".

Ωρα 21.45
Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον λυβικών στόχων, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα. Οπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, αμερικανικό πολεμικό πλοίο εξαπέλυσε πυραύλους Κρουζ τύπου Τόμαχοκ.

Σύμφωνα με ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο του Πενταγώνου, "τα περισσότερα από τα πρώτα κτυπήματά μας ήταν εκεί όπου βρίσκονται τα αντιαεροπορικά συστήματα του Καντάφι και θα τα συνεχίσουμε κατά στόχων στην Τρίπολη και την Μισράτα".

Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη "των σταυροφόρων του εχθρού" πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη.

Ώρα 19.20 Δεύτερο κύμα γαλλικών  αεροπορικών επιθέσεων
Σύμφωνα με το Al Jazeera, γαλλικά αεροσκάφη κατέστρεψαν 4 λιβυκά τανκς, νοτιοδυτικά της Βεγγάζης.

Ώρα 19.15
Σε εξέλιξη ναυτικός αποκλεισμός της Λιβύης από συμμαχικά πλοία

Ωρα 18.45
Γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χερσαίους στόχους στη ΛΙβύη, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό σε ποιά ακριβώς περιοχή, ενώ χτυπήθηκε λιβυκό στρατιωτικό όχημα.

nooz.gr
newsit.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :Comments:

There are 0 σχόλια for Πάνω απο 110 πύραυλοι Τόμαχοκ έπληξαν 20 στόχους στη Λιβύη

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν