Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ

| Ετικέτες , | Posted On Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Απαντώντας στην επιστολή σας, υπενθυμίζω ότι στην υπόθεση Βατοπεδίου έχω αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Στις δημόσιες εκείνες τοποθετήσεις μου δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε. Τις συνοψίζω κατά συνέπεια στις ακόλουθες επισημάνσεις.

1. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων είχε οριστικοποιηθεί από τις προ του Μαρτίου 2004 κυβέρνησης. Το Δημόσιο είχε αναγνωρίσει υπέρ της Μονής την κυριότητα της εν λόγω περιοχής. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής είχαν σημειωθεί στα βιβλία μεταγραφών των οικείων Υποθηκοφυλακείων ήδη από το 2003...

 


2. Δεσμευόμενοι από τις αποφάσεις αυτές και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσης τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της κυβέρνησης της Ν.Δ. ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ' όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών. Διαδικασία που άλλωστε είχε εφαρμοστεί συχνά στο παρελθόν.

3. Κατά τη διάρκεια των εργασιών των δύο συνεχόμενων εξεταστικών επιτροπών που συνεστήθησαν, της μακρόχρονης διερεύνησης της υπόθεσης και της εξέτασης μεγάλου αριθμού μαρτύρων ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε. Δηλαδή ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές.

4. Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων και τις λοιπές διαδικαστικές πράξεις. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι οι 4 εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημία του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών αποσιωπήθηκε στη δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Όπως επίσης και το γεγονός ότι μόλις τώρα ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων.

5. Αφού άρχισε η δικαστική έρευνα και προκλήθηκε ο σχετικός θόρυβος η κυβέρνηση αποφάσισε τότε αφενός την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και αφετέρου την ανάκληση των αποφάσεων περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών, ώστε να μην υπάρχει έστω και υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης χωρίς παρέκκλιση και με αυστηρή τήρηση της νομιμότητας όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί.

6. Την πολιτική ευθύνη την ανέλαβα ευθέως σε ομιλία του στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ της 16.12.2008. Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ' ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων.

Στο θέμα αυτό δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Εύχομαι και ελπίζω η υπό την προεδρία σας Επιτροπή να αναζητήσει την αλήθεια. Και πάντως να αποφύγει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, την σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Δηλαδή παθογόνων φαινομένων που δυστυχώς καθόλου σπάνια επαναλαμβάνονται στο δημόσιο βίο μας.

Οι πρώτες αντιδράσεις για το περιεχόμενο της επιστολής

Από πλευράς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, το υπόμνημα χαρακτηρίζεται «μνημείο συγκάλυψης της αλήθειας». Ο Κώστας Καραμανλής, κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «δεν θέλει να συμβάλλει στην ουσιαστική προσπάθεια της Επιτροπής, αλλά επικαλείται ένα σωρό ανακρίβειες - αλλάζει για τρίτη φορά θέση: Μιλά για ευθύνες υπουργών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και λέει πως δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου, ενώ ακόμα και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών υπάρχει ζημία ύψους 110 εκ. ευρώ».

 Από πλευράς ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος παρατήρησε πως το υπόμνημα Καραμανλή, «κινείται στα πλαίσια της υπερασπιστικής γραμμής της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ». Για τον Θ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ), «η ουσία ήταν να έρθει εδώ ο Κώστας Καραμανλής και όχι να αποστείλει υπόμνημα. Το ΠΑΣΟΚ έπαιξε το παιχνίδι του πρώην Πρωθυπουργού». Όσο για τον Θ. Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ), ο κος Καραμανλής «προσπαθεί με τεχνάσματα να σκεπάσει την πραγματικότητα, ειδικά εκεί που αμφισβητεί την ύπαρξη ζημίας του Δημοσίου και που αναφέρεται στις αρμοδιότητες των υπουργών του».

Τι απαντούν συνεργάτες του Καραμανλή
Συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή σχολιάζοντας όσα διέρρευσαν από κύκλους του ΠΑΣΟΚ για την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού στην προανακριτική επιτροπή έλεγαν:  «Να κάνουν καλύτερα τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις τους. Να μην αμφισβητούν πραγματικά στοιχεία που είναι αδιάσειστα και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει».-



Πεταλωτής: Αυτονόητο ότι υπάρχει ζημία του δημοσίου

"Αυτονόητο ότι υπάρχει ζημία του δημοσίου από το σκάνδαλο", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τις νέες εκτιμήσεις που παρήγγειλε η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Ο Γ. Πεταλωτής επισήμανε ότι οι επιτροπές αποφασίζουν κατά τη θεώρηση και τη βούλησή τους, εκτιμώντας ότι θα ήθελαν ακριβή προσδιορισμό της ζημίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακόμα και ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς εκτίμησε ότι υπήρξε πολλή μεγάλη ζημία.

Ταυτόχρονα εξαπέλυσε δριμεία κριτική στη ΝΔ, διερωτώμενος "πώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί μετά από τόσα χρόνια φυγομαχίας να ανακαλύψει αυτό το καινούριο εύρημα ότι δεν υφίσταται ζημία του δημοσίου".

Τόνισε, δε, ότι προσπάθησε να επενδύσει με πλαστά διλήμματα το μέγεθος της φυγής της από τις επιτροπές. Επιπλέον, έκανε λόγο για πολλαπλές μεταβιβάσεις μεγάλων εκτάσεων και "ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε οφ σορ εταιρείες που δημιουργήθηκαν γι’ αυτό το λόγο", τονίζοντας ότι "είναι δεδομένη και προκλητική και η ζημία του δημοσίου και η στάση της ΝΔ".

Τι απαντά η ΝΔ

Ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, απέδωσε τη διόγκωση της υπόθεσης του Βατοπεδίου σε σκευωρία του ΠΑΣΟΚ για να ενοχοποιήσει τον Κώστα Καραμανλή. "Το ΠΑΣΟΚ κατ’ ουσίαν επιχείρησε και επιχειρεί να σύρει τον πρωθυπουργό σε Ειδικό Δικαστήριο", είπε και πρόσθεσε: "Όταν δεν υπάρχει βλάβη για το Δημόσιο δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί έγκλημα".

"Έχουμε ευθύνη, το είπε και ο κ. Καραμανλής, γιατί στο επίπεδο των υπηρεσιακό παραγόντων υπήρξαν πράγματα που δεν τα προσέξαμε. Αλλά εδώ δεν συζητάμε πλέον αυτό. Σκάνδαλο όπως το καταλαβαίνει ο μέσος άνθρωπος αφορά το πολιτικό επίπεδο δηλαδή τους υπουργούς και τον χρηματισμό τους", συμπλήρωσε, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι έχει αγνοήσει υπαρκτές εκθέσεις από το 2008.


newsit.gr
nooz.gr 

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν