ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ - Ο ΡΟΛΑΤΖΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

| Ετικέτες , , | Posted On Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ο Ρολατζής

Ο ρολατζής ήταν ο κατασκευαστής ρολών παραθύρων και πορτών. Ο κατασκευαστής ρολών παραθύρων κοντεύει και αυτός να εξαφανιστεί γιατί στα παράθυρα στις νέες κατασκευές χρησιμοποιούν αλουμίνια και σιδερένια τελάρα. Μέσα σε αυτά τοποθετούν χονδρά τζάμια. Πολλές φορές αυτά τα τζάμια είναι ερμητικά κλειστά. Δεν ανοίγουν ποτέ. Πλένονται απ'έξω.

Δεν χρειάζεται να μπαίνει αέρας απ'έξω γιατί υπάρχουν τα κλιματιστικά μηχανήματα και έτσι όλα έχουν νέα χρήση και κατασκευή. Στα γαλλικά πάλι παράθυρα δεν χρειάζονται πλέγματα. Ετσι μας έμεναν τα εξώφυλλα με ρολά ξύλινα.Αυτά είχαν ειδική κατασκευή γιατί έπρεπε να κλείνουν και να ανοίγουν. Δεν υπήρχαν σχισμές στους τοίχους να μπαίνουν μέσα με το άνοιγμα,όπως γίνεται στα αλουμίνια. Η εφεύρεση λοιπόν των ρολών ήταν πολύ σπουδαία και έλυνε πολλά προβλήματα...

Εκείνο που σταμάτησε, ήταν το επάγγελμα του ρολατζή με την παλιά τεχνολογία με σιδερένια πλέγματα. Η λογική ήταν ίδια με των ρολών των παραθύρων, αλλά τα υλικά και τα μεγέθη διέφεραν. Υπήρχαν ρολά με δικτυωτά πλέγματα και ρολά με λαμαρίνα. Τα δικτυωτά ήταν από χονδρό πλέγμα έτσι που να είναι ασφαλείας. Μπορούσαν όμως οι κακοποιοί να κόψουν τα πλέγματα με ειδικά ψαλίδια. Ετσι αναγκάζονταν οι καταστηματάρχες να βάζουν αδιαφανή ρολά ώστε να μη βλέπει ο περαστικός τί γίνεται μέσα. Επιπλέον μπορούσαν να προστατέψουν και από φωτιά το κατάστημα.

Τώρα όλα αυτά ανοίγουν, όπου υπάρχουν με τηλεκοντρόλ. Ετσι στα γκαράζ δεν χρειάζεται να κατεβαίνει ο οδηγός να ανοίξει. Με ένα πάτημα του κουμπιού όλα τακτοποιούνται. 


Ο Δραγουμάνος

Δραγουμάνος είναι ο διερμηνέας. Μέγας δραγουμάνος ήταν τιμητικό αξίωμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που δόθηκε σε πολλούς Ελληνες. Ο δραγουμάνος λοιπόν ήταν ο μεταφραστής.

Η δουλειά τους ήταν πραγματικά χρήσιμη γιατί αυτοί οι διερμηνείς μετέφεραν εντολές σε ξένους στρατιώτες, επισκέπτες και όπου τέλος πάντων χρειαζόταν συνεννόηση. Μετέφραζαν έγγραφα, έγραφαν εντολές και γενικά ήταν μεσάζοντες σε συμφωνίες και εντολές.

Σήμερα φυσικά υπάρχουν διερμηνείς αλλά δε λέγονται δραγουμάνοι.
Είναι πιό εύκολη η δουλειά τους γιατί οι υπηρεσίες που χρειάζονται μεταφράσεις έχουν μεταφραστικό τμήμα με πολλούς και ικανούς υπαλλήλους.Υπάρχουν δυνατότητες μέσω κομπιούτερ να γίνονται απ'αυθείας και παράλληλα οι μεταφράσεις και πιό πολύ ακόμη να τυπώνονται και να στέλνονται απ'ευθείας σε όλον τον κόσμο.

Η στενογραφία που ήταν και αυτή είδος γραφής και μετάφρασης γίνεται ηχητικά και οπτικά και έτσι και οι στενογράφοι πήγαν στο περιθώριο. 

laografos.pblogs.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ - Ο ΡΟΛΑΤΖΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν