100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

| Ετικέτες , , | Posted On Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Όταν το 1881 οι Τούρκοι αποχώρησαν από τη Θεσσαλία, άφησαν πολλά προβλήματα πίσω τους. Το κυριότερο ζήτημα ήταν το αγροτικό. Έλληνες κεφαλαιούχοι -κυρίως ομογενείς- και μοναστήρια εμφανίστηκαν αμέσως ως ιδιοκτήτες τσιφλικιών, υποκαθιστώντας τους Οθωμανούς προκατόχους τους.
 
Με την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην ελληνική επικράτεια, οι κολίγοι βρέθηκαν σε πολύ χειρότερη θέση από εκείνη που βρίσκονταν επί τουρκοκρατίας, αφού ήταν υποχρεωμένοι να δίνουν στον τσιφλικά το ½ ή το 1/3 της παραγωγής και άλλα προϊόντα, ενοίκιο για την βοσκή, κ.λπ...

Όπως ήταν φυσικό, τοπικές και όχι συντονισμένες εξεγέρσεις άρχισαν να ξεσπούν σταδιακά στη Θεσσαλία. Οι τσιφλικάδες, έχοντας χρήματα και την κυβέρνηση με το μέρος τους, και διαθέτοντας τους καλύτερους δικηγόρους, κατορθώνουν μέχρι και δίκες να εξαγοράζουν.

Ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος, αποτελεί ο Κεφαλλονίτης νεαρός διανοούμενος και αγωνιστής Μαρίνος Αντύπας, που περιδιαβαίνει τα θεσσαλικά χωριά και ξεσηκώνει τους αγρότες. Οι τσιφλικάδες αποφάσισαν να του κλείσουν το στόμα μια για πάντα, δολοφονώντας τον στις 9 Μαρτίου 1907. Το αίμα του όμως δεν πήγε χαμένο…

Η εξέγερση του Κιλελέρ, η μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση της νεότερης Ελλάδας, εκτός από την ηρωική της διάσταση, υπήρξε ορόσημο στην ιστορία του αγροτικού κινήματος, γυρίζοντας τον τροχό της μεταρρυθμιστικής πολιτικής των μετέπειτα κυβερνήσεων.

Οριστικά, μια κάποια λύση στο πρόβλημα δόθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1923, όταν προέκυψε και το πρόβλημα των χιλιάδων ξεριζωμένων από την Μικρά Ασία. Η θεσσαλική γη, ποτέ δεν θα ξεχάσει, εκείνους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα, για μια καλύτερη ζωή, για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Καθώς τα χρόνια περνούν, παρ’ όλες τις περιπέτειες και την ανέχεια, αρκετές αγροτικές οικογένειες θα καταφέρουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους και γενικότερα να ανεβάσουν το μορφωτικό επίπεδο των επόμενων γενεών.
Θα καταφέρουν έτσι, με το λιγοστό κλήρο, αλλά με πολύ δουλειά και στερήσεις, να ζούνε με αξιοπρέπεια και σεβασμό από τη υπόλοιπη κοινωνία.

karditsanews.gr
Η 100η επέτειος από την εξέγερση του Κιλελέρ τιμήθηκε στην Λάρισα, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη και της πολιτικής ηγεσίας του νομού και λίγων αγροτών, στον χώρο του ομώνυμου μνημείου.

Ο κ. Καρχιμάκης έστειλε μήνυμα αγώνα ενάντια «σε κάθε είδους «τσιφλικάδες» που απομυζούν τον ιδρώτα των πραγματικών εργατών γης αλλά και σε θύτες κάθε μορφής που θέλουν να εγκλωβίσουν τον αγρότη με αδιέξοδα μικροπολιτικά παιχνίδια».

Αρνούμενος, όπως είπε, να ωραιοποιήσει τη σκληρή πραγματικότητα, αναφέρθηκε στους νεκρούς του Κιλελέρ τους οποίους ζήτησε να τιμήσει παραθέτοντας «όχι πολιτικές ρητορείες αλλά έργο που υλοποιείται», όπως: το αγροτικό κτηματολόγιο που για πρώτη φορά διαθέτει η χώρα, την επανάκτηση της αξιοπιστίας και της συνέπειάς μας απέναντι στους εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη σύνταξη εθνικού συνταγολογίου για τα αγροτικά εφόδια οι τιμές των οποίων θα είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων της ΕΕ, στην εφαρμογή με όρους διαφάνειας της διανομής του εθνικού αποθέματος και των ποιοτικών παρακρατημάτων, την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες από το 7% στο 11% και την ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας και το ΤΕΜΠΜΕ.

Αναφέρθηκε στην αναμόρφωση του κανονισμού ασφάλισης της φυτικής παραγωγής, εντάσσοντας νέα ζημιογόνα αίτια λόγω των κλιματικών αλλαγών, με ταχύτερη και δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων.

Επίσης, στάθηκε στο νομοσχέδιο (βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικής διαβούλευσης) για την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και -στη συνέχεια- κατάθεσης νομοσχεδίου για Ενιαίο Μητρώο Αγροτών και επεξεργασίας ρυθμίσεων για την εξυγίανση του Συνεταιριστικού Κινήματος.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξήγγειλε την ανασυγκρότηση των φορέων ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων και τη δημιουργία ενός «διατροφικού Τειρεσία» για όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν τη διατροφική νομοθεσία ή αισχροκερδούν, καθώς και τη δημιουργία μητρώου εμπόρων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για να αποτραπούν τα φαινόμενα των «ελληνοποιήσεων» και άλλων αθέμιτων τρόπων ανταγωνισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Αθαν. Κοκκινούλης είπε ότι οι αγρότες είναι σε διαρκή εξέγερση για να παραμείνουν στα χωράφια τους, στέλνοντας το μήνυμα: «ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε με το καλό θα το παίρνουμε με το ΄΄άγριο΄΄ στο δρόμο».

Ακόμη, κάλεσε τον υφυπουργό και την κυβέρνηση να ασκήσουν πολιτικές που θα μετατρέπουν σε πλεονέκτημα τον μικρό αγροτικό κλήρο, να αποφασίσουν αν θέλουν ζωντανά τα χωριά με τους νέους να ασχολούνται με τη γεωργία, να δημιουργηθεί παρατηρητήριο τιμών αγροτικών προϊόντων καθώς και να γίνουν προσπάθειες ανάπτυξης εθνικής καταναλωτικής συνείδησης. Τέλος, διαβεβαίωσε τον κ. Καρχιμάκη ότι η ΕΑΣ θα είναι αρωγός στην σύσταση νέου συνεταιριστικού κινήματος.

 Ο κ. Καρχιμάκης απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα του Αχελώου, διαβεβαιώνοντας ότι «ως κυβέρνηση δε θα αφήσουμε να ερημοποιηθεί η Θεσσαλία, υλοποιώντας και τα μικρά και τα μεγάλα έργα που απαιτούνται».

Ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός και ο κ. Κοκκινούλης κάλεσαν την κυβέρνηση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο θέμα, ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστερ. Ροντούλης σχολίασε πολύ «μπλα, μπλα, αλλά χωρίς λέξη για τον Αχελώο».

Για «αποκαλυπτήρια της κυβέρνησης», έκανε λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Ροδούλα Ζήση, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γρ. Αλεξιάδης και οι εκπρόσωποι της ΣΥΔΑΣΕ και της πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Αν. Χατζηγιάννης και Λεων. Πολυμενάκης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των νεκρών του Κιλελέρ

nooz.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν