ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΕΕ

| Ετικέτες , | Posted On Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Βαθιές τομές πρότεινε ο αντινομάρχης Γιάννης Τσιγαρίδας που εκπροσώπησε το νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχο Περγαντά
Επιτυχία σημείωσε η ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας(Τμήμα Ανατολικής Στερεάς που έχει θέμα «Προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων Σχηματαρίου», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας.    
 



Στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα συμμετείχαν και μίλησαν μεταξύ άλλων η Γ.Γ του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, ο Γ.Γ Βιομηχανίας του Υπ. Οικονομίας Αλέξανδρος Φούρλας, ο Ανδρέας Μουρτσιάδης απο την Δ/νση Βοιμηχανικής χωροθεσίας του Υπ. Οικονομίας, Δήμαρχοι (Θηβαίων, Οινοφύτων, Τανάγρας, Σχηματαρίου εκπρόσωποι του ΤΕΕ, ο πρόεδρος του ΙΤΑΠ Αθ. Παντελόγλου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βοιωτίας Νικόλαος Κουδούνης. Τις θέσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας παρουσίασε ο αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και περιβάλλοντος αντινομάρχης Γιάννης Τσιγαρίδας.  
 
Ο κ. Τσιγαρίδας μίλησε για ένα «μεγάλο πολιτικό θέμα», το οποίο τοποθέτησε σε δύο βασικούς άξονες: 
  • Στην απουσία χωροταξικού σχεδιασμού και καθορισμού χρήσεων γης
  • Στην καθυστέρηση εφαρμογής της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας για την προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων Ο αντινομάρχης τόνισε ότι «είναι η ώρα να εφαρμοστούν πολιτικές βάσης και πολιτικές ανατροπής» και πρότεινε συντονισμένες παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα:
1. Χωροταξική οργάνωση. 
2. Αξιόπιστη και συστηματοποιημένη Νομοθεσία
3. Μεθοδικοί και αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή της Νομοθεσίας, τόσο κεντρικά από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όσο και από τους μηχανισμούς της Νομαρχίας.  
 
Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει και συγκεκριμένα προβλήματα όπως οι δραματικές λείψεις προσωπικού.  
 
Ο Γιάννης Τσιγαρίδας (όπως έχει επισημάνει κατ΄ επανάληψη ο νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς) τόνισε ότι «η προάσπιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, αποτελεί αταλάντευτη κατευθυντήρια γραμμή για τη νομαρχία που επιδιώκει να εφαρμόσει σε όλο το εύρος και σε κάθε της αρμοδιότητα».  
 
Και συνέχισε: «Από τις πρώτες μέρες της θητείας μας, ως Νομαρχιακή Αρχή, δώσαμε προτεραιότητα στην εξυγίανση και στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής. Αναδείξαμε τα θέματα και απαιτήσαμε οριστικές και άμεσες λύσεις».   
 
Θύμισε επίσης ότι «η ΝΑΒ ανέδειξε το θέμα, καλώντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στα Οινόφυτα, ακολούθησε συνεδρίαση στη Βουλή, όπου καταλήξαμε στην αναγκαιότητα συγκεκριμένων παρεμβάσεων από το Κράτος (κατασκευή και λειτουργία κεντρικής μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού, στελέχωση των υπηρεσιών, εντατικοποίηση των προστίμων), για την εξυγίανση της περιοχής». 

Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι «παρά το γεγονός της έκδοσης πορίσματος από την Επιτροπή Περιβάλλοντος για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, το Κράτος ουδόλως ανταποκρίθηκε».  
 
Συνεχίζοντας με τις ενέργειες που έγιναν είπε μεταξύ άλλων:
«Από τις αρχές του Οκτώβρη του 2007, και πάλι, μετά από σειρά πρωτοβουλιών της Νομαρχίας, της ΤΕΔΚ Βοιωτίας και Δημάρχων της περιοχής, ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σε κοινή σύσκεψη με τους παραπάνω και τους Βουλευτές του Νομού, δεσμεύτηκε για μια σειρά άμεσων μέτρων στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου - Ασωπού, και συγκεικριμένα για :  
  • Δημιουργία κεντρικού δικτύου παροχέτευσης υγρών αποβλήτων, που θα είναι εφοδιασμένο με ειδικό σύστημα μέτρησης προδιαγραφών των επεξεργασμένων αποβλήτων, έτσι ώστε να ελέγχεται η ποιότητα των εκροών.
  • Μέχρι την ολοκλήρωση των μέτρων εξυγίανσης του ΥΠΕΧΩΔΕ - που πάρθηκαν μετά από έντονες πιέσεις μας - για την περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου - Ασωπού, απορρίπτουμε όλες τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορούν επικίνδυνα υγρά απόβλητα, επικίνδυνα στερεά και επικίνδυνους αέριους ρύπους.
  • Απαγορεύουμε την υπεδάφια διάθεση επικίνδυνων υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, σε όλη τη Βοιωτία.
Με δική μας πρωτοβουλία, η Νομαρχία Βοιωτίας και οι Δήμοι Θήβας, Σχηματαρίου, Οινοφύτων και Τανάγρας, έχουν ήδη προχωρήσει στη δημιουργία Περιβαλλοντικού Μητρώου και Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης της περιβαλλοντικής επίδοσης επιχειρήσεων, με χρήση CIS. Με το Μητρώο, συστηματοποιείται η περιβαλλοντική πληροφορία και δημιουργείται βάση δεδομένων, έτσι ώστε να καταγράφονται και να παρακολουθούνται τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων (όροι αδειοδότησης, παραγωγή και επεξεργασία  αποβλήτων, δείκτες επίδοσης, κ.λ.π.). Με το ίδιο εταιρικό σχήμα Δήμων και Νομαρχίας, υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης στο LIFE +, για την περιβαλλοντική παρακολούθηση της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού. Ζητήσαμε, πριν 2 χρόνια, από τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να γίνει έρευνα για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Νομαρχία και Δήμοι, έθεσαν αυτό το σημαντικό θέμα, για το οποίο δεν υπήρξε εως τώρα καμία ενημέρωση. Τέλος, σε στενή συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος - που από την αρχή της θητείας μας καλέσαμε στη Βοιωτία - , προχωρήσαμε σε συνεχείς ελέγχους στις βιομηχανικές περιοχές. Επιβάλλουμε κυρώσεις, χωρίς καθυστερήσεις κι εκπτώσεις, πέρα από τις στενές λογικές του πολιτικού κόστους, ενώ τα πρόστιμα σε συγκεκριμένες εταιρείες ανέρχονται σε εκατομμύρια. Οι πρωτοβουλίες μας και η κινητοποίηση των φορέων της Βοιωτίας, επέφεραν κάποια αποτελέσματα : κατασκευάστηκαν ταχυδιυλιστήρια για να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, και εγκαταστάθηκε σύστημα μέτρησης αέριων ρύπων στα Οινόφυτα.
Ο Γ. Τσιγαρίδας τόνισε επίσης πως χρειάζονται οριστικές λύσεις και πιο έγκαιρες παρεμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα : 

           Θα πρέπει να κατασκευαστεί κεντρικό διυλιστήριο, για την τροφοδοσία με πόσιμο νερό στο Σχηματάρι, τα Οινόφυτα, το Δήλεσι, την Τανάγρα και την Αυλίδα.      Για την περιβαλλοντική προστασία της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, είναι αναγκαία η δημιουργία κεντρικής Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αποβλήτων (εφαρμογή μελέτης Λοϊζίδου),     Κομβικό σημείο για συγκροτημένη και εντατική παρακολούθηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, είναι να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας με προσωπικό. 
  • Τα πρόστιμα, θα έπρεπε ήδη να έχουν αυξηθεί ως προς το ύψος τους. Να αποτελούν αποτρεπτικό σημείο για οποιαδήποτε επιχείρηση, παραβίασης της νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων.
Έμφαση έδωσε και στην εκκρεμότητα που αφορά στο ζήτημα της διερεύνησης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.  
 
«Θέλουμε άμεσες ενέργειες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.  Θέλουμε να έχουμε καθαρούς όρους για την παραγωγή, την κατανάλωση, την οικονομία, την ποιότητα της ζωής μας. Και σε κάθε περίπτωση αποκατάσταση : εάν δεν υπάρχει πρόβλημα στα προΪόντα, να συνεχιστεί κανονικά η διάθεσή τους στην αγορά, εάν όμως υπάρχει να σταματήσει η παραγωγή και να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές», είπε χαρακτηριστικά. 

Και κατέληξε: «Εκείνο που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε είναι να διαμορφώσουμε ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα με περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς όρους. Να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά σχέδια δράσης, που θα περιλαμβάνουν στο κέντρο τους την υγεία και το περιβάλλον. Και βεβαίως, τα οφέλη από τη μετατροπή μιας οικονομίας που ρυπαίνει, σε μια οικονομία που πλουτίζει τη φύση και τον άνθρωπο».  

diavima.gr 

Σχετικές Αναρτήσεις :



2 σχόλια:

  1. Μπράβο για την ευαισθητοποιημένη ,εμπεριστατωμένη και πειστική τοποθέτηση του συντοπίτη μας αντινομάρχη Βοιωτίας για θέματα περιβάλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν