ΕΛΛΑΔΑ : ΤΡΙΠΛΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
| Ετικέτες Ανά τον κόσμο, Ελλαδικά, dk | Posted On Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010
Σε συμφωνία στήριξης της Ελλάδας, η οποία προβλέπει τη στενή παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά δεν εξηγεί τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για να ενισχυθεί η οικονομία, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες...
Όλοι οι κοινοτικοί ηγέτες αρνήθηκαν να μιλήσουν δημόσια στις χθεσινές συνεντεύξεις τους για το είδος και τη μορφή των συγκεκριμένων μέτρων που θα περιλαμβάνει ο μηχανισμός στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κινδύνους. Όμως, μεταξύ αυτών θα συμπεριλαμβάνονται , σύμφωνα με διπλωματικές πηγές:
- τα διμερή δάνεια, κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία
- άνοιγμα γραμμής παροχής πιστώσεων σε μια χώρα, κάτι που εφαρμόζει ήδη το ΔΝΤ (Standby Facility υπό ιδιαίτερα αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους χορήγησης) και θέλει να το μιμηθεί και η Ευρωζώνη
- Πολυμερής δανειοδότηση: Η κατανομή του ύψους του δανείου από κάθε κοινοτική χώρα θα προσδιορίζεται με βάση μια κλείδα κατανομής ανάλογης προς το ΑΕΠ της κάθε χώρας που θέλει να πάρει μέρος στο δανεισμό.
- Εγγυήσεις δανείων π.χ. στις εκδόσεις ελληνικών ομολογιακών δανείων.Δεν πήραν τις λεπτομέρειες που ήθελαν οι αγορές
Απογοήτευση φαίνεται να προκαλεί στις αγορές η ανακοίνωση στήριξης των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα. Το γεγονός ότι δεν δόθηκαν λεπτομέρειες του σχεδίου προκαλεί πτώση του ευρώ. Ανοδική αντίδραση στα χρηματιστήρια. στα χρηματιστήρια.
«Δεν έχουμε πολλές λεπτομέρειες γύρω από τη δομή της όποιας βοήθειας ή διάσωσης», εξήγησε στο Bloomberg ο George Davis, επικεφαλής τεχνικής ανάλυσης της Royal Bank of Canada. Επιπλέον, το γεγονός ότι η όποια ευρωπαϊκή βοήθεια συνοδεύεται από αυστηρούς όρους για δημοσιονομική προσαρμογή, θεωρείται αρνητικό για το ευρώ.
Έτσι, το κοινό νόμισμα υποχώρησε περίπου κατά 1%, στα 1,3606 δολάρια από 1,3737 δολάρια χθες. Το κοινό νόμισμα έχει χάσει το 5% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.
Η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρει τα εξής:
«Όλα τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να ασκούν εθνικές πολιτικές με βάση τους συμφωνηθέντες κανόνες. Έχουν κοινή ευθύνη για την οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα της περιοχής.
Σ’ αυτό το κείμενο, στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τη δέσμευσή της να κάνει ότι είναι απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένων νέων μέτρων για τη διασφάλιση των φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο ώστε να μειώσει άμεσα το έλλειμμα προϋπολογισμού κατά 4% το 2010.
Καλούμε το Ecofin να υιοθετήσει στη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου τις συστάσεις στην Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν και τα επιπλέον απαραίτητα μέτρα, που θα σχεδιαστούν απ’ την εμπειρία του ΔΝΤ. Μία πρώτη εκτίμηση θα γίνει το Μάρτιο.
Τα κράτη της Ευρωζώνης θα πάρουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα, εφόσον χρειαστεί, να διαφυλάξουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη ως σύνολο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει καμία χρηματοοικονομική υποστήριξη».
Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε στο Bloomberg ότι οι ηγέτες συζήτησαν την παροχή δανείων προς την Ελλάδα, προβλέποντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κάθε κράτος μέλος θα συμβάλλει αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας του. Πάντως, η συγκεκριμένη πηγή είπε ότι «δεν είναι ακόμα ώρα» για την έκδοση ευρω-ομολόγου.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Herman Van Rompuy, είπε ότι η δήλωση στήριξης προς την Ελλάδα έγινε κατόπιν της σύμφωνης γνώμης όλων των ηγετών. «Είχαμε μία ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση. Είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα. Ένα πολιτικό μήνυμα», είπε. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν ασχολήθηκε με άλλη χώρα πέραν της Ελλάδας. «Μιλήσαμε μόνο για την Ελλάδα. Αυτό είναι το μόνο θέμα που τέθηκε. Δεν αναφερθήκαμε σε άλλες χώρες. Αυτό αφορά την Ελλάδα και μόνο την Ελλάδα», είπε.
Για «σαφή αποφασιστικότητα» να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Ελλάδας μίλησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Barroso. Η συμφωνία «δείχνει την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη», είπε. «Είμαστε πιο εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλο παρά ποτέ. Στηρίζοντας τον έναν, υπερασπιζόμαστε όλες τις οικονομίες μας».
Η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών εάν εκπληρώσει τη δέσμευσή της να μειώσει το έλλειμμα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy τόνισε πως η συμφωνία των Ευρωπαίων αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές.
nooz.gr
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.