ΕΡΝΤΟΓΑΝ : ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

| Ετικέτες , | Posted On Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010


"Μονομερή και απαράδεκτη", χαρακτήρισε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την Τουρκία, κατά την ομιλία που έκανε σε γεύμα που παρατέθηκε το μεσημέρι στην Άγκυρα προς τους πρεσβευτές των χωρών - μελών της ΕΕ...


 

Στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν ανάγνωσε ουσιαστικά την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών σχετικά με το θέμα, αλλά υπογράμμισε και κάποια άλλα σημεία.

Πρόσθεσε ότι "η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου και η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, είναι αυτές που αποφεύγουν τις συνομιλίες", τονίζοντας ότι "το 2004, αυτοί που ζήτησαν αναβολή, ήταν η Ελλάδα κι η Νότια Κύπρος. Παπαδόπουλος και Καραμανλής είχαν ζητήσει αναβολή, αλλά εμείς επιμείναμε και έτσι σε μια εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τα δημοψηφίσματα».

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι "το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 65% ναι στη Βόρεια Κύπρο και 75% όχι στη Νότια Κύπρο. Πώς γίνεται τώρα και κατηγορούνται η Τουρκία κι ο τουρκοκυπριακός λαός; Είναι τυφλό μήπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;".

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, "η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς που κατατέθηκε στις 4 Ιανουαρίου, προσέφερε μια ευκαιρία".

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε πως είχε ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει πιο ενεργό δράση στο Κυπριακό "κι αν είναι δυνατόν να προεδρεύει κατά περιόδους στις συνομιλίες", πράγμα το οποίο έγινε, σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό "μετά από καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, την 1η Φεβρουαρίου".

"Ζωτικής σημασίας", χαρακτήρισε ο τούρκος πρωθυπουργός το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την επιστολή που είχε στείλει στις 30 Οκτωβρίου στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την απάντηση που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου.

Ανέφερε ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες για συνεργασία και ανάπτυξη των σχέσεών τους "σε νέα, δημιουργική βάση".

Είπε επίσης ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα, η επίσκεψη αυτή "να γίνει αφορμή για νέα εποχή στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και για ανάληψη κοινών Ελληνοτουρκικών πρωτοβουλιών".


Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ:


"Για την Τουρκία, το ψήφισμα της εισηγήτριας του ΕΚ, Ria Oomen-Ruijten (ΕΛΚ, Ολλανδία) που υιοθετήθηκε χθες χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, αναφέρει ότι η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων υπήρξε "περιορισμένη" το 2009.

Το Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2005 ήταν η αφετηρία μιας " μιας μακράς και ανοικτής διαδικασίας" ενώ οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη "λύπη" τους για το γεγονός ότι, "για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία" και προειδοποιούν ότι " η μη εφαρμογή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων".

Η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να συμβάλλει "με συγκεκριμένο τρόπο" στην εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, σημειώνει το ΕΚ. Η "άμεση" έναρξη από την Τουρκία της απόσυρσης των δυνάμεών της από το βόρειο τμήμα της νήσου, η αντιμετώπιση του ζητήματος του εποικισμού από Τούρκους πολίτες, αλλά και το να επιτραπεί η επιστροφή "του αποκλεισμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του σύμφωνα με την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", θα διευκόλυνε τη δημιουργία "του κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις", σημειώνουν οι ευρωβουλευτές,

Πέραν αυτού, το ΕΚ, "καλεί την τουρκική κυβέρνηση να πάψει να παρεμποδίζει τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο", ενώ "εκφράζει επιδοκιμασία για την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Αγνοουμένων και καλεί την Τουρκία να αναλάβει κατάλληλη δράση σε σχέση με αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα".

Το ΕΚ επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς το νομικό καθεστώς του, ζητεί την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι θρησκευτικές κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ιδιοκτησίας.

Αποδοκιμάζει επίσης τα προβλήματα που συναντούν Αλεβίτες και Συροχριστιανοί και σημειώνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία ενθαρρυντική εξέλιξη για τον ελληνικό πληθυσμό των νήσων Ίμβρου και Τενέδου.

Τέλος, το ΕΚ με το ψήφισμα "σημειώνει την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας· καλεί τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή casus belli και αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου".

Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας με τις οποίες έκλεισε το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας και ακυρώθηκε η νομοθεσία περί περιορισμού της Δικαιοδοσίας των στρατοδικείων, τις οποίες χαρακτηρίζουν "σοβαρή" οπισθοδρόμηση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και έτσι ζητούν να υπάρξει μεταρρύθμιση του συντάγματος της χώρας.

Ως θετικές εξελίξεις οι ευρωβουλευτές σημειώνουν τον ευρύ δημόσιο διάλογο που έχει αρχίσει γύρω από το λεγόμενο "δημοκρατικό άνοιγμα" καθώς και τη νομοθεσία περί άρσης της απαγόρευσης εκπομπών στην κουρδικής γλώσσας. Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τις διπλωματικές προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεων με την Αρμενία, την επικύρωση των σχετικών πρωτοκόλλων ενώ αναγνωρίζουν το ρόλο της Τουρκίας στην περιφερειακή ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή."
nooz.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΕΡΝΤΟΓΑΝ : ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν