ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΠΑΠ , ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

| Ετικέτες , | Posted On Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τις αποκρατικοποιήσεις, με την κυβέρνηση να έχει καταλήξει στο βασικό περίγραμμα πάνω στο οποίο θα βασιστεί το πρόγραμμα του 2010, από το οποίο αναμένονται έσοδα 2,5 δισ. ευρώ. ΟΠΑΠ, ΤΤ και Ελληνικά Πετρέλαια, οι κύριοι άξονες, πάνω στους οποίους θα βασιστεί, ενώ δεν φαίνεται να... 


...τίθεται κανένα θέμα, επί του παρόντος για τον ΟΤΕ, όπως επίσης και για την ΔΕΗ. Το «καλάθι» των συμμετοχών που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα και αν συμβεί αυτό, θα έχει μία λογική. Οι συμμετοχές που θα υπάρχουν στο «καλάθι» θα έχουν άμεση συνάρτηση μεταξύ τους, με πρώτη επιλογή να δημιουργηθεί «καλάθι ενέργειας» με τη συμμετοχή ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2010, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου περίπου 2,5 δισ. ευρώ. ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Ελληνικά Πετρέλαια, είναι οι τρεις επιχειρήσεις για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται συγκεκριμένα πλάνα και πάνω τους αναμένεται να στηριχθεί το μεγαλύτερο μέρος υλοποίησης του προγράμματος. 

Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σκέψη για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ, όπως διαβεβαιώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου. Το ίδιο ισχύει και για τη ΔΕΗ. Και για τις δύο επιχειρήσεις θα διατηρηθούν τα ποσοστά που σήμερα έχει το Δημόσιο σε αυτές.

Στο υπουργείο Οικονομικών η σκέψη που επικρατεί είναι να υιοθετηθεί ένα άλλο μοντέλο στις αποκρατικοποιήσεις, το οποίο θα συνδυάζει τις πωλήσεις συμμετοχών του ελληνικού δημοσίου, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών, αλλά και ταυτόχρονα τη διατήρηση από πλευράς κράτους, ενός τρόπου ελέγχου είτε των επιχειρήσεων, είτε των αγορών στις οποίες αυτές δραστηριοποιούνται.

ΣτόχοςΣτο πλαίσιο αυτό, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνουν πως ο στόχος των 2,5 δισ. ευρώ, ίσως αποδειχθεί πως είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος και τελικά δεν μπορέσει να επιτευχθεί. Από την άλλη όμως, δεν θέλουν να παρεκκλίνουν από το περιεχόμενο του Προγράμματος Σταθερότητας, προκειμένου να μη δώσουν στις αγορές ένα μήνυμα το οποίο δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο, αφού θα αποτελέσει λαβή για κριτική που θα δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση για ατολμία στη λήψη σοβαρών αποφάσεων. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλει ούτε να ακούσει για παρεκκλίσεις και αστοχίες ειδικά το 2010 που αποτελεί έτος εξετάσεων και μάλιστα σοβαρών για την ελληνική οικονομία. 

Με βάση τις προτάσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Προς πλήρη αποκρατικοποίηση οδεύουν ΟΠΑΠ και ΤΤ, μείωση συμμετοχής με συμφωνία με τον βασικό μέτοχο για τα Ελληνικά Πετρέλαια, μείωση συμμετοχής αλλά με διατήρηση του 51% σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, ενώ αντίθετα δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη για «εμπλοκή στο παιχνίδι των αποκρατικοποιήσεων» για ΔΕΗ και ΟΤΕ. Η αρχή ωστόσο θα γίνει άμεσα, ίσως και πριν το καλοκαίρι για τα δύο καζίνο που το δημόσιο έχει συμμετοχή, της Κέρκυρας και της Πάρνηθας. Ωστόσο από αυτές τις δύο κινήσεις δεν αναμένονται τεράστια οφέλη.

Από εκεί και πέρα προβληματισμός υπάρχει για τη δημιουργία του «καλαθιού» των συμμετοχών του δημοσίου και της είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Όπως έλεγε στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει μία ομοιογένεια στις συμμετοχές που θα έχει το? «καλάθι», ώστε να έχει ενδιαφέρον και να δημιουργεί προσδοκίες στους επενδυτές.

ΕνέργειαΜία τέτοια προοπτική θα είχε η δημιουργία «καλαθιού ενέργειας» στο οποίο θα συμμετέχουν η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ. Μία άλλη σκέψη που υπάρχει είναι το καλάθι αυτό να έχει επιχειρήσεις που διαθέτουν δίκτυα, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Το τελευταίο όμως έχει προβλήματα ως προς την εφαρμογή του και δεν μπορεί άμεσα να τεθεί σε ισχύ. 

Δεν υπάρχει σχέδιο για τον ΟΤΕ Δεν υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, αυτή την στιγμή, για περαιτέρω μείωση του ποσοστού που έχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ. Παρά το γεγονός ότι έχουν γραφτεί αρκετά και υπάρχουν και έντονες φήμες ότι στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υπάρχει και ο ΟΤΕ, από το υπουργείο Οικονομικών η διάψευση τέτοιων σεναρίων είναι κατηγορηματική «δεν υπάρχει καμία πρόταση και καμία σκέψη για τον ΟΤΕ». 

Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο κατέχει σήμερα στον ΟΤΕ το 20% και βάσει της συμφωνίας με τη Deutsche Telekom οι Γερμανοί μπορούν να αποκτήσουν επιπλέον 10% σε προκαθορισμένη τιμή, συνάρτηση της χρηματιστηριακής. Μία ενδεχόμενη πώληση θα σημάνει εκτός των άλλων και ένα ακόμη πισωγύρισμα στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με τον ΟΤΕ, κάτι που δεν θα ήθελαν στο υπουργείο Οικονομικών. 

Βάσει της σύμβασης του Δημοσίου με τη Deutsche Telekom, η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει στους Γερμανούς και νέο ποσοστό του ΟΤΕ, έως 10%, μέχρι τα τέλη του 2011, με premium μεταξύ 15% και 20% από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των τελευταίων 20 ημερών προ της πώλησης (το ακριβές ύψος του premium θα καθοριστεί ανάλογα και με τον χρόνο που θα πουληθεί το πακέτο).

Σήμερα το Δημόσιο ελέγχει το 20% του ΟΤΕ και η DT το 30%, με έκαστο εκ των μετόχων να διορίζει από πέντε μέλη στο διοικητικό συμβούλιο (στην περίπτωση που -αντίθετα με σήμερα- πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι διαφορετικό πρόσωπο, η ελληνική πλευρά ορίζει τον πρόεδρο και οι Γερμανοί τον διευθύνοντα σύμβουλο). Βάσει της συμφωνίας μετόχων, εάν η συμμετοχή του Δημοσίου υποχωρήσει κάτω από το 15% τότε χάνει μία θέση στο Δ.Σ., ενώ αν το ποσοστό πέσει κάτω από το 10% χάνει κάποια δικαιώματα αρνησικυρίας σε επιχειρησιακά και εταιρικά θέματα, αλλά παραμένει το βέτο σε θέματα εθνικής σημασίας.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Δύο σενάρια για την πώληση του ΟΠΑΠ
Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται δύο συγκεκριμένα σενάρια για τον ΟΠΑΠ. Το πρώτο περιέχει την πώληση σε δύο φάσεις του ποσοστού που έχει το ελληνικό δημόσιο στον Οργανισμό και το άλλο την πλήρη πώληση του συνόλου των μετοχών που σήμερα κατέχει και είναι περί το 34%.

Ο ΟΠΑΠ είναι η επιχείρηση εκείνη που μπορεί να αποφέρει άμεσα και σημαντικά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με καμία άλλη ελληνική επιχείρηση. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως ο τομέας του τζόγου είναι από αυτούς που δεν θεωρεί πως το δημόσιο θα πρέπει να έχει άμεση συμμετοχή. Πριν από όλα, όμως, θα προχωρήσει στην ρύθμιση της αγοράς, είτε με τη δημιουργία ρυθμιστικής αρχής, στα πρότυπα της αντίστοιχης ρυθμιστικής Αρχής για τις Τηλεπικοινωνίες, είτε θα θωρακίσει νομοθετικά την αγορά των τυχερών παιχνιδιών και ειδικά αυτής μέσω διαδικτύου, στην όποια, όπως χαρακτηριστικά τόνιζε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «γίνεται χαμός».
Με τις κινήσεις αυτές το υπουργείο θα επιχειρήσει, αφενός να αυξήσει την αξία του ΟΠΑΠ και αφετέρου να έχει διαχρονικά λόγο και παρέμβαση σε μία δυναμικά εξελισσόμενη αγορά, η οποία ταυτόχρονα έχει αρκετές ιδιαιτερότητες λόγω της φύσης της.

ΜάνατζμεντΤο πρώτο σενάριο αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ περιέχεται η πώληση του 14% του Οργανισμού σε ομοειδή επιχείρηση, η οποία θα αναλάβει το management και παράλληλα θα υπάρχει option για την εξαγορά και του υπόλοιπου 20% σε βάθος 3ετίας. Το πλεονέκτημα αυτού του σεναρίου είναι ότι μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, εντός του 2010. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού γνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΟΠΑΠ, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2010 δεν μπορεί να βγει. Το άλλο σενάριο προβλέπει τη συνολική πώληση του ποσοστού του ΟΠΑΠ. Όμως αυτό προσκρούει στο γεγονός ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ρύθμιση της αγοράς, κάτι που όμως δεν μπορεί να είναι άμεσο.

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών θα σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά των δύο προτάσεων που υπάρχουν στο τραπέζι αυτή τη στιγμή και θα λάβει άμεσα τις οριστικές του αποφάσεις.

Tου Θανάση Παπαδή 

imerisia.gr

 


Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΠΑΠ , ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν