ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

| Ετικέτες , , | Posted On Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009


Όλα όσα αναφέρονται σε αυτή την ανάρτηση, είναι αποσπάσματα από ένα ενδιαφέρον blog που δημιουργός του είναι ένας απλός ιατρός. Ο οποίος προσπαθεί να πει τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν και όχι όπως θα θέλανε κάποιοι να είναι και δεν διστάζει επίσης να μιλήσει αρνητικά για πολλούς συναδέλφους του .
 Στο τέλος της ανάρτησης αναφέρω και την διεύθυνση του blog για όποιον θέλει να διαβάσει περισσότερα




ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΙΠΗ

Δεν είναι χολέρα, δεν είναι κίτρινος πυρετός, δεν είναι Ebola.

Είναι γρίπη, κυκλοφορούσε γύρω μας πάντα και θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, και όλοι αρρωσταίνουμε από αυτή.

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε οτι άλλο γρίπη και άλλο το κοινό κρυολόγημα. Η γρίπη προκαλείται από τον ιό της γρίπης ενώ το κοινό κρυολόγημα ή αυτό που αποκαλούμε “ίωση” προκαλείται από μια πλειάδα άλλων ιών που μεταδίδονται με το αναπνευστικό.

Η νόσος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης λέγεται… γρίπη.

Τα συνηθέστερα συμπτώματά της είναι ο πυρετός και ο βήχας. Μπορεί επίσης να χαρακτηρίζεται από πόνους στους μύες (οι οποίοι μπορεί να επιμένουν για καιρό μετά την ανάρρωση του ασθενούς), αδυναμία, πονόλαιμο και ένα γενικό αίσθημα κακουχίας. Ορισμένα στελέχη του ιού μπορεί να προκαλέσουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό (δηλαδή εμετούς ή διάρροιες), ιδιαίτερα στα παιδιά, όμως αυτό δεν είναι το πλέον σύνηθες.

Η γρίπη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με σταγονίδια από το αναπνευστικό, π.χ. όταν φταρνιζόμαστε. Η γρίπη κυκλοφορεί όλο το χρόνο, όμως η μετάδοσή της ευνοείται τους χειμερινούς μήνες, λόγω του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Έτσι μιλάμε για “εποχική γρίπη” και για “περίοδο εποχικής γρίπης”, καθώς η δραστηριότητά της (ο αριθμός όσων νοσούν) αυξάνεται ραγδαία το φθινόπωρο, και πέφτει την άνοιξη.

Σημειώστε επομένως οτι: γρίπη έχουμε κάθε χρόνο. Δεν υπάρχει χρονιά που το χειμώνα να μην έχουμε γρίπη στην κοινότητα. Αυτό είναι γνωστό στον κόσμο, αλλά αυτή την εποχή δείχνει να το έχουμε ξεχάσει.

Η γρίπη σα νόσος έχει μια ιδιαιτερότητα. Προκαλεί ήπια νόσο, ήπια συμπτώματα, αλλά τα προκαλεί σε πολύ κόσμο. Κάθε χρόνο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (εκατομμύρια άνθρωποι) κολλάνε γρίπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτό, παραδόξως, δε συμβαίνει επειδή ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός. Δεν είναι. Κάθε ασθενής με γρίπη μεταδίδει τη νόσο μόνο σε άλλα 1-2 άτομα κατά μέσο όρο. Αντίθετα π.χ. ένας ασθενής με ιλαρά θα μεταδώσει κατά μέσο όρο τη νόσο σε 16 άτομα. Όμως στην περίπτωση της γρίπης αυτή η μετάδοση γίνεται πολύ γρήγορα, μόλις σε 3 ημέρες. Έτσι μια επιδημία γρίπης έχει τη δυνατότητα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στην κοινότητα.

Όταν λοιπόν κολλάνε γρίπη πάρα πολλά άτομα, είναι λογικό να υπάρχουν και μερικά που επειδή έχουν εξασθενημένη υγεία, την περνάνε πιο βαριά. Κάθε χρόνο, παγκοσμίως, πεθαίνουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τη γρίπη και τις επιπλοκές της, κυριότερη των οποίων είναι η δευτεροπαθής πνευμονία. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, και ΔΕΝ αλλάζει, παρά τις προόδους της επιστήμης. Να το ξαναπώ για να το εμπεδώσουμε:

Κάθε χρόνο, πεθαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως από γρίπη.

Αυτό γίνεται επειδή ακριβώς νοσούν πάρα πολλά άτομα. Συγκεκριμένα η θνητότητα της εποχικής γρίπης υπολογίζεται στο 0,1-0,2%. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει οτι αν π.χ. στα 11 εκατομμύρια προσβάλλεται κάθε χρόνο το 10% του πληθυσμού από γρίπη (ένα λογικό νούμερο) και πεθαίνει το 0,1%, έχουμε ΚΑΘΕ χρόνο στη χώρα μας 1100 θανάτους από τη γρίπη και τις επιπλοκές της.

Μια ανακεφαλαίωση πριν πάμε παρακάτω:

   1. Η γρίπη προκαλεί ήπια νόσο
   2. Η γρίπη προσβάλλει κάθε χρόνο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, κυρίως τους χειμερινούς μήνες
   3. Η γρίπη προκαλεί θανάτους κάθε χρόνο σε ένα μικρό ποσοστό

Ο ιός της γρίπης δεν είναι ένας και μοναδικός, αλλά είναι μια οικογένεια ομοειδών ιών που χαρακτηρίζονται από πολλούς τύπους (π.χ. A, B και C) και υποτύπους (Η1Ν1, Η3Ν2, Η5Ν1, κλπ). Ακόμη και ιοί του ίδιου υπότυπου παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά. Μάλιστα δεν προσβάλλουν όλοι οι ιοί τον άνθρωπο. Κάποια “στελέχη” του ιού προσβάλλουν τα πτηνά, άλλα στελέχη προσβάλλουν τους χοίρους, άλλα προσβάλλουν τα άλογα, τις γάτες, κλπ.

Τα διάφορα στελέχη του ιού όμως έχουν την ικανότητα να ανταλλάσουν μεταξύ τους γενετικό υλικό, με αποτέλεσμα να προκύπτουν νέα, ανασυνδυασμένα όπως λέγονται, στελέχη. Ο όρος μεταλλαγμένα είναι λανθασμένος: ο ιός στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν μεταλλάσεται αλλά ανασυνδυάζεται.

Γι’ αυτό κάθε χρόνο τα στελέχη γρίπης που κυκλοφορούν στην κοινότητα και προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι διαφορετικά. Γι’αυτό και το εμβόλιο της εποχικής γρίπης γίνεται κάθε χρόνο και είναι διαφορετικό από χρονιά σε χρονιά. Γι’αυτό και όποιος νοσεί κάθε χρόνο από γρίπη, του χρόνου δεν έχει ανοσία (δηλαδή αντισώματα) και μπορεί να ξανανοσήσει.

    Όσο πιο διαφορετικός είναι κάθε χρονιά ο ιός της γρίπης, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τόσο πιο πολλοί άνθρωποι νοσούν από τη γρίπη, και τόσο πιο μεγάλη είναι η επιδημία της εποχικής γρίπης τη χρονιά εκείνη.

Αυτό έχει να κάνει με τα αντισώματα. Αν ο ιός διαφέρει λίγο από την προηγούμενη χρονιά, τα αντισώματα που έχουν όσοι νόσησαν πέρσυ τους προστατεύουν απ’το να αρρωστήσουν ξανά. Αντίθετα αν ο ιός διαφέρει πολύ, τα αντισώματα της προηγούμενης χρονιάς δεν προστατεύουν από τον ιό της φετινής χρονιάς.

Μαντέψτε λοιπόν πότε σημειώνονται πανδημίες (δηλαδή μεγάλες επιδημίες): όταν ο ιός διαφέρει πολύ από την προηγούμενη χρονιά, ή όταν παρουσιάζεται ένα ολοκαίνουργιο ανασυνδυασμένο στέλεχος. Αυτό έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Οι μεγαλύτερες πανδημίες έγιναν το 1918, το 1959 και το 1968. Έχουν όμως γίνει και πολλές μικρότερες, π.χ. το 1999, με τις οποίες βέβαια δεν ασχολήθηκαν τα κανάλια. Τις χρονιές εκείνες νόσησαν αρκετά περισσότερα άτομα, και αντίστοιχα πέθαναν περισσότερα άτομα απ’ ότι συνήθως.

Αυτό είναι που συνέβη και φέτος. Έχει προκύψει ένας καινούργιος ιός γρίπης, η “γρίπη των χοίρων” όπως συνηθίσαμε να τη λέμε στην καθημερινότητα. Ο πληθυσμός δεν έχει αντισώματα για τον ιό αυτό, γιατί είναι καινούργιος. Έτσι περιμένουμε το φθινόπωρο να νοσήσουν περισσότερα άτομα, και να πεθάνουν περισσότερα άτομα.




ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ


Δεν εννοώ την πολιτεία, αλλά τους απλούς πολίτες…
Η πολιτεία ξέρει (ή μάλλον θα έπρεπε να ξέρει) τι πρέπει να κάνει, αλλά έκρινα σκόπιμο να δούμε και κάποια απλά πρακτικά πράγματα που αφορούν τον καθένα από εμάς.

Πάμε να δούμε λοιπόν πως πρέπει να ενεργούμε εν όψει της πανδημίας γρίπης, που θα κορυφωνεται όσο πάμε προς το χειμώνα:

   1. Τηρούμε τους γενικούς κανόνες υγιεινής. Δε βήχουμε και δε φταρνιζόμαστε μπροστά στον κόσμο, καλύπτουμε πρώτα τη μύτη και το στόμα μας με χαρτομάντηλο ή προσεκτικά με το βραχίονά μας (φταρνιζόμαστε στον κόρφο μας δηλαδή). Πλένουμε τακτικά και συχνά τα χέρια μας, είτε με σαπούνι και νερό είτε με μαντηλάκια εμποτισμένα με οινόπνευμα τα οποία μπορούμε να έχουμε μαζί μας. Δεν αγγίζουμε τα μάτια ή το στόμα μας, ούτε χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να φάμε, προτού τα πλύνουμε. Αποφεύγουμε τους στενούς εναγκαλισμούς ιδιαίτερα με άρρωστα άτομα.
   2. Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό με άλλους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους, όσο βέβαια είναι αυτό δυνατό. Ιδιαίτερα προβληματικά είναι τα μέσα συγκοινωνίας (π.χ. Μετρό και ΗΣΑΠ) όπου τις ώρες αιχμής παρατηρείται κοσμοσυρροή. Προσπαθούμε να κινούμαστε σε χώρους ευρύχωρους και καλά αεριζόμενους (π.χ. τέρμα το clubbing για τους νέους), ωστε να μην ερχόμαστε σε στενή επαφή (απόσταση κάτω του 1 μέτρου) με άλλα άτομα, ιδίως εφόσον είναι άρρωστα

   3. Θυμόμαστε οτι ο ιός επιζεί και σε μολυσμένες επιφάνειες, π.χ. το χερούλι στο λεωφορείο από το οποίο κρατιέστε μπορεί να έχει πάνω του σωματίδια του ιού, τα οποία όταν στη συνέχεια αγγίξετε τη μύτη ή το στόμα σας να εισέλθουν στον οργανισμό σας. Γι’αυτό επαναλαμβάνω οτι πλένουμε συχνά τα χέρια μας.
   4. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στα πολύ μικρά παιδιά και τα βρέφη, καθώς και σε όσα άτομα έχουν νοσήματα που εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό. Δεν αφήνουμε όποιον να’ναι να πλησιάζει το μωρό (…οι γιαγιάδες είναι ΟΚ!), ιδιαίτερα αν είναι άρρωστοι με βήχα και πυρετό. Κρατάμε το μωρό σε χώρους καθαρούς και καλά αεριζόμενους, και αποφεύγουμε να το βγάζουμε βόλτα σε κλειστά μέρη με πάρα πολύ κόσμο (…το πάρκο ή ο ζωολογικός κήπος είναι ΟΚ!).
   5. Αν αρρωστήσουμε με βήχα και πυρετό, είναι πιθανό να έχουμε τη γρίπη. Είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να μείνουμε σπίτι, όσο βέβαια είναι αυτό δυνατό, προκειμένου να μη κολλήσουμε άλλα άτομα. Μένουμε σπίτι και αντιμετωπίζουμε τη γρίπη με ανάπαυση, καλή διατροφή, άφθονη λήψη υγρών και αντιπυρετικά φάρμακα (προσοχή – όχι ασπιρίνη σε παιδιά). Ακόμη θα πρέπει να απουσιάσουμε από τη δουλειά μας -και ο εργοδότης έχει ευθύνη λόγω της πανδημίας να το διευκολύνει αυτό- για όσο χρονικό διάστημα έχουμε συμπτώματα, μέχρι 24 ώρες αφού απυρετήσουμε.
   6. Σε καμμία περίπτωση δεν τρέχουμε στα νοσοκομεία, εκτός αν έχουμε πολύ βαρειά συμπτώματα, ή ανήκουμε σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το νοσοκομείο δεν έχει να μας προσφέρει κάτι, και συρρέοντας όλοι εκεί μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουμε στους πάσχοντες από άλλα νοσήματα που χρειάζονται τη νοσηλεία.
   7. Θυμόμαστε οτι, σε περίπτωση που αρρωστήσουμε, ΔΕ χρειάζεται εργαστηριακή επιβεβαίωση οτι έχουμε τη νέα γρίπη. Η διάγνωση της γρίπης γίνεται κλινικά, με βάση τα συμπτώματα. Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι χρονοβόρος, δαπανηρός, οργανωτικά απαιτητικός (γιατί μόνο λίγα εργαστήρια στη χώρα μπορούν να τον κάνουν), αλλά το κυριότερο, ΔΕΝ προσθέτει η αφαιρεί κάτι στην αντιμετώπιση του περιστατικού (=παραμονή στο σπίτι, ανάπαυση, αντιπυρετικά). Εργαστηριακά ελέγχονται ΜΟΝΟ τα βαριά περιστατικά, που απαιτούν νοσηλεία.
   8. Δε χρειάζεται να κυκλοφορούμε έξω με χειρουργική μάσκα για να προστατευθούμε. Η αποτελεσματικότητά της για προστασία από τη γρίπη δεν έχει τεκμηριωθεί και αμφισβητείται. Ούτως ή άλλως μόλις μουσκεφθεί δεν παρέχει καμμία προστασία. Πιο αποτελεσματική θεωρείται η χρήση της μάσκας όταν τη φορούν άτομα που έχουν γρίπη, προκειμένου να μη κολλήσουν τους διπλανούς τους!
   9. Δε χρειάζεται να “στοκάρουμε” χαπάκια tamiflu, τώρα που επιστρέφουν στα φαρμακεία. Η κλινική αποτελεσματικότητα του είναι περιορισμένη: βραχύνει τα συμπτώματα της γρίπης κατά μία ημέρα, και μόνο όταν ληφθεί πολύ κοντά στην έναρξη των συμπτωμάτων. Γι’αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά η χρήση τους να γίνεται μόνο με εντολή ιατρού, και μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου για βαρειά νόσο.
  10. Φροντίζουμε να είμαστε καλά ενημερωμένοι, που σημαίνει να μην ακούμε τις ανοησίες των καναλιών. Φροντίζουμε να είμαστε ψύχραιμοι, χωρίς φόβο και πανικό, και περιμένουμε τους επιστήμονες να μιλήσουν συγκεκριμένα όταν θα έχουν κάτι πιο χειροπιαστό να μας πουν. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα ζητήματα του εμβολιασμού, που θα εκτιμηθούν στην πορεία με βάση τα νέα δεδομένα.
  11. Θυμόμαστε οτι η γρίπη είναι γρίπη, και κάποια στιγμή θα την κολλήσουμε όλοι. Είτε φέτος, είτε του χρόνου, είτε αργότερα. Οι περισσότεροι από εμάς θα την περάσουμε, θα κάνει τον κύκλο της και θα φύγει. Η ζωή θα συνεχιστεί και μετά την πανδημία, και η σημερινή γρίπη των χοίρων τα επόμενα χρόνια θα είναι… εποχική γρίπη!

Μην ανησυχείτε επομένως, ακόμη κι αν αρρωστήσετε. Μη φοβάστε. Ακολουθείστε αυτούς τους απλούς κανόνες, και “απολαύστε” (για να χαλαρώσουμε και λίγο) την πρώτη σας πανδημία γρίπης (αν είστε μέχρι 40 ετών, καθώς η τελευταία πανδημία έγινε το 1968).



Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


Ειλικρινά ήλπιζα να μη ξαναχρησιμοποιήσω αυτό τον τίτλο, αλλά η πραγματικότητα με υπερβαίνει. Δε σκοπεύω πάντωςνα τον αποδόσω στους ιατρούς που εκφέρονται δημοσίως κατά του εμβολιασμού, παρ’ότι ίσως και εκεί θα έπρεπε λόγω της ζημιάς που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι στη δημόσια υγεία.

Πρόκειται για κάτι πολύ χειρότερο. Τον τελευταίο καιρό, με ιδιαίτερη έμφαση της τελευταίες ημέρες, ακούω και μαθαίνω διάφορα πράγματα που μου προκαλούν ιδιαίτερη απέχθεια και αηδία για το συνάφι μου, δηλαδή τους ιατρούς.

   1. Μαθαίνω οτι πάρα πολλοί παιδίατροι έχουν σπεύσει να κάνουν σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδάκια το εμβόλιο της εποχικής γρίπης (το γνωστό Vaxigrip, Influvac και άλλες μάρκες). Πολλοί μάλιστα τάσσονται και… κατά του εμβολιασμού με το πανδημικό εμβόλιο, και λένε στους γονείς οτι το παιδί θα είναι καλυμμένο με το Vaxigrip!!!

      Φυσικά όπως έχει χιλιοειπωθεί το εμβόλιο της εποχικής γρίπης ΔΕΝ προστατεύει από τη νέα γρίπη, και επίσης όπως φαίνεται στις αναφορές του ΚΕΕΛΠΝΟ στην κοινότητα έχει επικρατήσει πλήρως (99.99%) η νέα γρίπη έναντι των υποτύπων της παλιάς. Ακόμη είναι γνωστό οτι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης γίνεται μόνο σε ειδικές κατηγορίες παιδιών (με χρόνια νοσήματα ή γενικά παιδάκια με πιο υψηλό κίνδυνο για βαριά νόσηση), και για τα παιδιά αυτά συνιστάται και το εποχικό (αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες γι’αυτό) αλλά πολύ περισσότερο το πανδημικό εμβόλιο!

      Επομένως, και θεωρώντας προσωπικά ως δεδομένο οτι κανένας παιδίατρος δε μπορεί να είναι ΤΟΣΟ άσχετος ώστε να μη γνωρίζει ή να μη κατανοεί τα παραπάνω, τι συμπέρασμα βγάζουμε??
   2. Μαθαίνω οτι γίνεται ο κακός χαμός στα μικροβιολογικά εργαστήρια με τα ταχέα τεστ. Ουρές σχηματίζει ο κόσμος σε ιδιωτικά ιατρεία για να πάρει χαρτάκι και να κάνει φαρυγγικό επίχρισμα με ταχύ τεστ, ώστε να μάθει αν έχει τη νεα γρίπη ή όχι. Ο τζίρος που γίνεται είναι μεγάλος, και μάλιστα απευθείας από την τσέπη του ασθενούς (τα ταμεία δεν καλύπτουν -και σωστά- τη συγκεκριμένη εξέταση).

      Φανταστείτε οτι ιατρός της περιοχής μου, απ’ότι έμαθα, προσφέρει δύο διαφορετικά “τεστ γρίπης” από δύο διαφορετικές εταιρίες. Το ένα το τιμολογεί 80 ευρώ και βγάζει υποτίθεται πιο αβέβαιο αποτέλεσμα, ενώ το άλλο το τιμολογεί 120 ευρώ γιατί είναι λέει πιο ακριβές!!! Αν αυτό δεν λέγεται εκμετάλλευση του κόσμου, πως λέγεται?

      Όπως έχω εξηγήσει εδώ και μήνες, δεν χρειάζεται κάποια εργαστηριακή εξέταση για τη γρίπη στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, γιατί πολύ απλά δεν αλλάζει κάτι στην αντιμετώπιση. Αν έχετε κρυολογήσει με ήπια συμπτώματα, δεν έχει σημασία να ξέρετε αν είναι γρίπη ή άλλη ίωση, αφού η αντιμετώπιση είναι ίδια. Πολύ περισσότερο δε χρειάζεται η εξέταση με “ταχύ τέστ”, η οποία είναι παντελώς αναξιόπιστη. (Μη την μπερδεύετε με την εξέταση με PCR που κάνουν τα νοσοκομεία, κι αυτά όχι στο δικό τους εργαστήριο συνήθως, αλλά σε ολίγα μεγάλα εργαστήρια αναφοράς). Επιπλέον στη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, από δω και πέρα όποιος αρρωσταίνει (με κλινική εικόνα γριπώδους συνδρομής) το πιο πιθανό είναι οτι θα πάσχει από τη νέα γρίπη.

      Γι’αυτό και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει -πολύ σωστά- βγάλει οδηγία στην οποία ορίζει οτι φαρυγγικό επίχρισμα (για εξέταση με PCR βέβαια) θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο από όσους ασθενείς νοσηλεύονται συν ορισμένες ειδικές κατηγορίες.

      Δυστυχώς όμως η περιέργεια του κόσμου είναι μεγάλη. Είναι κατανοητό αυτό, και γω αν κρυολογήσω θα θέλω να ξέρω μετά βεβαιότητος αν είναι γρίπη ή όχι. Πάνω σ’αυτό πατάνε κάποιοι, και έχουν στήσει όχι απλώς παραμάγαζα αλλά βιομηχανία ολόκληρη! Κάποτε οι ιατροί κάνανε ενέσεις με σκέτο φυσιολογικό ορό (νεράκι) στις κυρίες που νομίζαν οτι είναι άρρωστες. Σήμερα κάνουνε ταχέα τεστ σε όσους θέλουν να ξέρουνε αν έχουν γρίπη ή όχι…
   3. Φτάνουν κάποιες φήμες στα αυτιά μου (και στο… email μου!) οτι σε υψηλότατο επίπεδο ασκούνται πιέσεις για άνοιγμα περισσότερων εργαστηρίων, στα οποία να γίνεται PCR για γρίπη. Σήμερα την εξέταση του φαρυγγικού επιχρίσματος με PCR κάνουν λίγα μόνο εξειδικευμένα εργαστήρια, κυρίως σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Αυτά είναι βεβαίως υπερ-αρκετά, αν κάνουμε την εξέταση πραγματικά σ’αυτούς που πρέπει. Όμως καθώς η γρίπη εξαπλώνεται ραγδαία, και τα νοσοκομεία στέλνουν σωρηδόν εξετάσεις χωρίς να τηρούν την οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ που προανέφερα, σύντομα τα εργαστήρια θα κορεστούν.

      Η πολιτεία θα έπρεπε να επισημάνει στους ιατρούς να μη “πυροβολούν” τα εργαστήρια, και να εξηγήσει ευθαρσώς στους πολίτες οτι δεν είναι δυνατό και δεν είναι και σωστό όλος ο κόσμος να κάνει εξέταση με φαρυγγικό επίχρισμα (και μάλιστα παραπάνω από μια φορά ο καθένας, αν κρυολογήσει περισσότερες φορές το χειμώνα). Αντίθετα ακούω οτι ασκούνται ποικιλώνυμες πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, ώστε να ανοίξουν περισσότερα εργαστήρια ώστε να κάνει όλος ο κόσμος φαρυγγικό επίχρισμα με PCR. Και φυσικά μιλάμε για μεγάλα ιδιωτικά εργαστήρια (μόνο αυτά άλλωστε μπορούν να αγοράσουν μηχανήματα για PCR).

      Θα μου πείτε: δεν έχει ο κόσμος δικαίωμα να ξέρει αν κόλλησε τη γρίπη? Θα σας απαντήσω οτι η εξέταση κοστίζει τουλάχιστον 150-200 ευρώ, και οτι αυτοί που θα κολλήσουν γρίπη θα είναι 1-2 εκατομμύρια. Επομένως χρειαζόμαστε κοντά μισό δισεκατομμύριο ευρώ, όχι για να σώσουμε ζωές, αλλά για να ικανοποιήσουμε απλώς την ανθρώπινη περιέργεια. Σα φορολογούμενος, δε μου φαίνεται πολύ καλή επιλογή αυτό… Όμως το ανωτέρω νούμερο δείχνει ξεκάθαρα το ποιόν και το είδος των πιέσεων που ασκούνται. Είναι πάρα μα πάρα πολλά τα λεφτά Αρη…

Ελπίζω αυτά να είναι μόνο φήμες, γιατί το να μπούμε στη λογική όλοι να κάνουν φαρυγγικό επίχρισμα και PCR θα είναι το λιγότερο αυτοκτονία. Τα νοσοκομεία θα διαλυθούν, εντατικές δεν υπάρχουν, και ο κόσμος θα πεθαίνει αβοήθητος όχι μόνο από τη γρίπη αλλά από όλες τις αιτίες. Θυμίζω οτι η “αλλαγή φάσης” στα μέσα του Ιουλίου (από τη φάση “περιχαράκωσης” στη φάση “προστασίας”) είχε ακριβώς αυτό το νόημα: να προστατέψουμε τις υγειονομικές υποδομές για να τις χρησιμοποιήσουμε εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Η διεύθυνση του blog είναι:
http://pandemicflugr.wordpress.com/

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν