ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

| Ετικέτες , | Posted On Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

  Ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο, όχι γιατί όλοι θέλουν να
κατοικήσουν σε ένα σπίτι του δήμου, αλλά για τον τρόπο που
γίνονται οι δημοπρασίες και για το πόσο "καθαρή" είναι η όλη
διαδικασία...




...Αυτό που έχω να παρατηρήσω για τα τελευταία 5-6 χρόνια που παρακολουθώ το θέμα  είναι ότι οι δημοπρασίες γίνονται κατά το γράμμα του νόμου (το άρθρο του συγκεκριμένου νόμου θα το βρείτε παρακάτω).  Αυτή είναι η αλήθεια, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο νόμος είναι αλάνθαστος. Και αυτό το λέω γιατί;  Γιατί σε αυτόν το νόμο, το παράλογο βρίσκει τον ορισμό του.

Ο τελικός νικητής είναι αυτός που προσφέρει τα περισσότερα χρήματα.  Δηλαδή ο άνθρωπος που έχει πραγματική ανάγκη το σπίτι, λόγω οικονομικών δυσκολιών (χαμηλό εισόδημα, άνεργος, πολύτεκνος) τελικά χάνει την δημοπρασία.

Με λίγα λόγια: Ο πλουσιότερος κερδίζει!

Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο του νόμου!
Και διερωτώμαι: Δεν μπορεί να αλλάξει;


Ιδού και το απόσπασμα του νόμου




N.3463/2006
ΑΡΘΡΟ 192


Εκμίσθωση ακινήτων των Δήμων και των Κοινοτήτων



1.  Η εκμίσθωση ακινήτων των Δήμων και των Κοινοτή­των γίνεται με δημοπρασία. Αν η δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, επαναλαμβάνεται. Αν και η δεύτερη δημο­πρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, η εκμίσθωση μπορεί να γίνει με απευθείας συμφωνία, της οποίας τους όρους κα­θορίζει το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο.



2.  Το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο μπορεί με από­φαση του να εκμισθώνει, χωρίς δημοπρασία, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες, θέα­τρα και κινηματοθέατρα ή άλλους χώρους, για επιστημο­νικούς και καλλιτεχνικούς σκοπούς, αφού το συμβούλιο εκτιμήσει την ποιότητα των εκδηλώσεων που θα πραγ­ματοποιηθούν.



3.  Με απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειο­ψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου επιτρέπεται η απευθείας εκμί­σθωση δημοτικών και κοινοτικών ακινήτων στο Δημόσιο, σε άλλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε επι­χειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και σε οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθώς και σε συνεται­ρισμούς για την ικανοποίηση των αναγκών τους.



4.  Για την εκμίσθωση σε συνεταιρισμούς εφαρμόζο­νται ανάλογα οι διατάξεις της παραγράφου 9 του άρ­θρου 186.



5.  Το μίσθωμα των ακινήτων της παραγράφου 3 καθο­ρίζεται από την επιτροπή της παραγράφου 5 του άρθρου 186.



6.  Επιτρέπεται, με απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, η απευθείας εκ­μίσθωση του δικαιώματος εκμεταλλεύσεως λατομείων αδρανών υλικών σε συνεταιρισμούς λατόμων που λει­τουργούν νόμιμα, των οποίων όλα τα μέλη είναι κάτοικοι του ιδιοκτήτη Δήμου ή Κοινότητας, με τους όρους και περιορισμούς των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 669/1977 (ΦΕΚ 241 Α') περί εκμεταλλεύσεως λατομείων. Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου εφαρμόζονται και προκειμένου περί δημοτικών ή κοινοτικών λατο­μείων μαρμάρων.



7.  Απαγορεύεται η με οποιαδήποτε μορφή παραχώρη­ση από το μισθωτή συνεταιρισμό του, κατά την προηγού­μενη παράγραφο, δικαιώματος εκμεταλλεύσεως θεωρού­μενης, αυτοδικαίως, άκυρης της παραχωρήσεως. Σε πε­ρίπτωση παραβάσεως της διατάξεως αυτής η άδεια εκ­μεταλλεύσεως ανακαλείται υποχρεωτικά και ο συνεταιρι­σμός υποχρεούται στην καταβολή ποσού ίσου με το δι­πλάσιο του μισθώματος, που καθορίστηκε με τη σύμβαση.



8.  Με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συ­νολικού αριθμού των μελών του, επιτρέπεται η εκμίσθω­ση με δημοπρασία δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων με μειωμένο μίσθωμα για χρονικό διάστημα μέχρι είκοσι πέ­ντε (25) έτη, υπό τον όρο ότι ο μισθωτής θα αναλάβει το σύνολο ή μέρος της δαπάνης ανακαίνισης ή ανακατα­σκευής του ακινήτου και θα προβεί σε τυχόν πρόσθετες παροχές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ειδικότερα στους όρους διακήρυξης της δημοπρασίας. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθορίζονται πρόσθετοι όροι και προϋ­ποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας πα­ραγράφου.

Σχετικές Αναρτήσεις :



8 σχόλια:

  1. Φίλε μου το παράλογο που έχω παρατηρησει είναι ότι δεν γίνονται γνωστές τέτοιες δημοπρασίες.
    Και τώρα που το έμαθα είναι επειδή το διάβασα στο μπλογκ
    Συνεπώς με λίγους και εκλεκτους πλειοδότες και η τιμή είναι χαμηλή και τα κουκιά δεμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο και αυτό προσπαθώ να κάνω εδώ. Την γρήγορη και σωστή ενημέρωση των δημοτών μας. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, μα θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου. Η ενημέρωση έρχεται και από εσάς, ο διάλογος είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην προσπάθεια της καλυτέρευσης αυτού του τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητε dk αν εχει δικιο ο σχολιαστης το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να παρουσιασεις ολα τα προηγουμενα σχολια του θεματος που κατεβασες κακην κακως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ξερω οτι δε θα το αναρτησεις.
    εχω να πω ομως οτι εισαι δηθεν γιατι ειναι γνωστο οτι το σχολιο που αφορα τα σπιτια του Δημου ειναι αληθινο.
    αρα δεν εισαι αμεροληπτος και διακρινεται οτι μονο τα συμφεροντα θα αναρτας.
    αυτα για το υφακι σου το υπεροπτικο.
    τι εθιξα και σε πειραξε τοσο?
    δε ξερεις οτι στον αλιαρτο υπαρχουν οντως οικογενειες που πεινανε? που δε μπορουν να πληρωσουν το ενοικιο? αυτοι που ανεφερα δε ξερουν που και τι εχουν.ειναι δικαιο να παιρνουν σπιτια απο το Δημο? δεν ειναι προκληση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τα ενοικια πολυ φθηνα μπραβο.
    Ετσι για να μεινει κανενας φτωχος με καφετερια και με κυλικειο στη νομαρχια Λιβαδειας αντε και με βιομηχανια .
    ουστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο σχολιαστής όπως αναφέρεις, είναι ο dk δηλαδή εγώ. Τα σχόλια σου τα βρήκα στα email και τα ανεβάζω, δεν βρήκα όμως τα δικά μου σχόλια, γιατί όπως είπα χάθηκαν κατα την αλλαγή στυλ του ιστολογίου. Κάτι που γράφω και στο chat. Αλλά είναι πολύ πιθανό απ'τον δικό σου μονόλογο(απ'τα σχόλια σου,γιατί δεν έχω τα δικά μου)να καταλάβουν τον όλο διάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραια λοιπον με καλυψες με την απαντηση σου παρολο που σε προκαλεσα και ζητω συγγνωμη.
    Δεν ειναι προσωπικο το θεμα.
    Παρολα αυτα ο καθενας μπορει να λαβει μερος σε μια δημοπρασια.
    Η αληθεια ειναι ομως οτι ο πραγματικα ανημπορος και φτωχος δεν μαθαινει τι προκειται να γινει επειδη βγηκε μια ανακοινωση στο πινακα του δημου η ισως και σε καποιο καφενειο.
    Νομιζω οτι πρεπει η δημοπρασια να γινει ευρεως γνωστη καιμετα να υλοποιηθει.
    Πιστευω επισης οτι οι εχοντες πρεπει να φυγουν απο τα σπιτια που κρατανε και ειναι γνωστα τα τερτιπια που εχουν γινει για να τα παρουν.
    Φυσικα η αρχη μας ειναι στου κουφου τη πορτα ειναι και οι ημετεροι στη μεση οποτε απο εκει δε περιμενω τιποτα.
    Μονο με ξεμπροστιασμα μπορει να γινει κατι.
    Να φυγουν λοιπον οσοι δεν εχουν υποχρεωσεις ,παιδια ανηλικα ,αναπηρους κλπ.και να δοθουν σε πραγματικα ανημπορους
    Αυτη ειναι η δουλεια του Δημου.Να παει να τους βρει.Εχει τη κοινωνικη υπηρεσια που τα ξερει ολα.
    Τελος θελω να πω οτι ποτε η αληθεια δεν ειναι λασπη ουτε βρισια ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΩ δε μπορουν βιομηχανοι-ιδιοκτητες καφετεριας -φορτηγατζιδες με σημαντικη δραστηριοτητα που το παιζουν μαγκες στη πιατσα και χαλανε ενα σωρο λεφτα να μενουν 30 χρονια σε σπιτια που ειναι για πραγματικα ανημπορους.
    θα σε κρινουμε και στη παραπερα πορεια σου και φυσικα θα κριθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να προσθέσω κι ένα ακόμα παράλογο έκτος από αυτό της ανάρτησής μου;
    Όπως γνωρίζουμε, πολλά από τα σπίτια προς ενοικίαση βρίσκονται σε
    άθλια κατάσταση και χρήζουν επισκευής. Λέμε λοιπόν στον φτωχό και
    κακομοίρη ανθρωπάκο που θέλει να το νοικιάσει:"όχι απλά πρέπει να
    προσφέρεις το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, αλλά πρέπει να βρεις και τα
    χρήματα να το επισκευάσεις, και αν δεν τα έχεις, πρέπει να πάρεις
    ένα μικρό δανειάκη και θα τα βρούμε μετά στα ενοίκια". Όπως
    καταλαβαίνουμε, ο νόμος έχει πολλά κενά και στην τελική,
    δεν είναι το ίδιο πράγμα η ενοικίαση μιας κατοικίας, με την ενοικίαση
    ενός οικοπέδου προς επαγγελματική χρήση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν