ΙΑΠΩΝΙΑ: Νέος συναγερμός στη Φουκουσίμα

| Ετικέτες | Posted On Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Οι εργαζόμενοι στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, που υπέστη μεγάλες καταστροφές από το τσουνάμι που ακολούθησε το σεισμό, στις 11 Μαρτίου, σταμάτησαν προσωρινά τις εργασίες, έπειτα από ειδοποίηση της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, ότι διαπίστωσε αύξηση των επιπέδων ραδιενεργού ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα. Οι μετρήσεις κατέδειξαν αύξηση της ραδιενέργειας στα 500 μιλισεβέρτ την ώρα, ποσοστό που καταγράφεται στη ζώνη κινδύνου. Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζομένων που επιχειρούν στο χώρο...

    Επίσης, η θερμοκρασία σε διαμέρισμα του ενός από τους αντιδραστήρες ανέβηκε ξανά πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας. Εν τούτοις, ο κρατικός οργανισμός εκτιμά ότι δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος.

    Ανησυχία προκάλει η ανακοίνωση από τις αρμόδιες αρχές, ότι ποσοστό ραδιενεργού ιωδίου που ξεπερνά τα επιτρεπτά για τα βρέφη επίπεδα ανιχνεύτηκε στο νερό της βρύσης στο Τόκιο και σε πέντε προάστια της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

    Συγκέντρωση ιωδίου 210 μπεκερέλ ανά κιλό ανιχνεύτηκε σε δείγμα τρεχούμενου νερού, ενώ το επιτρεπτό όριο που έχουν ορίσει οι ιαπωνικές αρχές είναι 100 μπεκερέλ για τα βρέφη, διευκρίνισε εκπρόσωπος της μητροπολιτικής κυβέρνησης. Οι αρμόδιες αρχές συστήνουν στους γονείς να μην δίνουν νερό της βρύσης στα βρέφη, αλλά και να μην το χρησιμοποιούν για την παρασκευή γάλακτος.

    Παράλληλα, υψηλότερα από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια είναι τα ποσοστά ραδιενέργειας, που βρέθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, σε 11 είδη λαχανικών, που εξετάστηκαν και προέρχονταν από την περιοχή της Φουκουσίμα. Το πρακτορείο ειδήσεων "Τα νέα του Κιότο", που μετέδωσε την είδηση, ανέφερε ότι ανάμεσα στους τύπους των λαχανικών που ανιχνεύθηκε υψηλή συγκέντρωση ραδιενεργών ουσιών, περιλαμβάνονται το μπρόκολο, το σπανάκι, το λάχανο και το κουνουπίδι.

    Νωρίτερα σήμερα το πρωί, νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τράνταξε τη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο. Δεν εξεδόθη προειδοποίηση για ενδεχόμενη εκδήλωση τσουνάμι.

    Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εκτιμά ότι το συνολικό κόστος των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός των 9 Ρίχτερ και το τεράστιο τσουνάμι, που στη συνέχεια έπληξε τη βόρειο-ανατολική περιοχή της χώρας, θα κυμανθεί ανάμεσα στα 15 με 25 τρισεκατομμύρια γιεν (περίπου 130 έως 218 εκατομμύρια ευρώ), όπως αναφέρει η εφημερίδα ΝΙΚΚΕΙ. Ο υπουργός Οικονομικών Καόρου Γιοσάνο θα παρουσιάσει την εκτίμηση στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, αποκαλύπτει το δημοσίευμα, χωρίς να αναφέρει τις πηγές προέλευσης των στοιχείων.

    Τα ισχυρότερα χρηματοπιστωτικά συγκροτήματα της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των τριών μεγάλων, όπως αποκαλούνται, τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, σκέφτονται να ενισχύσουν με χρηματοδότηση ύψους μεγαλύτερου του ενός τρισεκατομμυρίου γιεν, ως έκτακτη δανειοδοσία, την εθνική Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο (TEPCO), ωστε να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση στο δίκτυο της χώρας, από τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου.

    Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν περιοριστικά μέτρα στην εισαγωγή μολυσμένων παρτίδων από γάλα και σπανάκι, που αποτελούν προϊόντα προερχόμενα από περιοχές της Ιαπωνίας που βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

ΑΠΕ

Σχετικές Αναρτήσεις :Comments:

There are 0 σχόλια for ΙΑΠΩΝΙΑ: Νέος συναγερμός στη Φουκουσίμα

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν