ΧΙΛΗ: ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΣ

| Ετικέτες , | Posted On Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Με τον απεγκλωβισμό και του τελευταίου μεταλλωρύχου στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) η τιτάνια επιχείρηση διάσωσης για την ανάσυρση των 33 μεταλλωρύχων που παρέμειναν για παραπάνω από δύο μήνες εγκλωβισμένοι σε βάθος 700 μέτρων, στο ορυχείο χρυσού και χαλκού Σαν Χοσέ, στην έρημο Ατακάμα, έφτασε στο τέλος της. Περίπου στις έξι (ώρα Ελλάδος) ανελκύστηκε από τη στοά και ο έκτος από τους διασώστες που είχαν κατέβει για να ετοιμάσουν τους παγιδευμένους.

Τελευταίος ανασύρθηκε ο 54χρονος Λουίς Ουρσούα, επιστάτης της στοάς, σηματοδοτώντας το αίσιο τέλος του δράματος που έγινε δεκτό με εκκωφαντικές ζητωκραυγές...

Είχε προηγηθεί ο 29χρονος Αριέλ Τικόνα Γιάνες, τον οποίο υποδέχθηκε η σύζυγός του, Μαργαρίτα που γέννησε κατά τη διάρκεια της απουσίας του το τρίτο τους παιδί, την Εσπεράνσα (Ελπίδα).

Οι μεταλλωρύχοι οδηγούνται σε νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι "περισσότερο από ικανοποιητική", σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Μόνο ένας από αυτούς, πιθανώς ο 63χρονος Μάριο Γκόμες, έχει προβλήματα πνευμονίας και άρχισε θεραπεία με αντιβιοτικά.

Με τη χρήση της ειδικής κάψουλας Φοίνιξ, που κινούνταν με συρματόσχοινα και είχε ροδάκια στα πλάγια για να απορροφούνται οι κραδασμοί χρειάστηκαν λιγότερες από 24 ώρες, για τη διάσωση των μεταλλωρύχων. Είναι η πρώτη τέτοια διάσωση από ένα τόσο μεγάλο βάθος.

Ο 31χρονος Φλορένσιο Άβαλος βγήκε θριαμβευτικά πρώτος από την κάψουλα Φοίνιξ, που σχεδίασε και κατασκεύασε το πολεμικό ναυτικό, ώστε να γίνει με ασφάλεια η ανάβαση από βάθος 622 μέτρων.




Ο Μάριο Σεπούλβέδα, ο οποίος αποκαλείται και "παρουσιαστής" καθώς πραγματοποιούσε συνεντεύξεις στους υπόλοιπους μεταλλωρύχους και έκανε ρεπορτάζ για τα μέσα ενημέρωσης, ήταν ο δεύτερος μεταλλωρύχος που βγήκε στην επιφάνεια και ξέσπασε σε πανηγυρισμούς, φορώντας μαύρα γυαλιά προκειμένου να προστατέψει τα μάτια του έπειτα από την πολύμηνη παραμονή του στο σκοτάδι, εν μέσω επευφημιών από τους συγκεντρωμένους έξω από το ορυχείο. Θεωρείται χαρισματικός και ήδη έχει πολλές προτάσεις από διάφορους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.




Ο 52χρονος Ιλάνες, ο τρίτος μεταλλωρύχος και πρώην στρατιωτικός, βγήκε χαμογελώντας από τον μεταλλικό θαλαμίσκο, αγκάλιασε τη σύζυγό του Κάρμεν, αλλά και τον υπουργό Ορυχείων Λόρενς Γκόλμπορν και τον πρόεδρο της χώρας Σεμπαστιάν Πινέρα.

Επόμενος στη σειρά ήταν ο μοναδικός Βολιβιάνος, ο Κάρλος Μαμάνι, ο οποίος μόλις βγήκε από την κάψουλα φώναξε "Ευχαριστώ Χιλή!".

Ο 19χρονος Τζίμι Σάντσες, είναι ο νεότερος από τους εγκλωβισμένους στο ορυχείο στη Χιλή που βγήκε στην επιφάνεια. Έδειχνε λιγότερο υγιής από τους προηγούμενους διασωθέντες, αφού αγκάλιασε τους διασώστες του, τοποθετήθηκε αμέσως σε φορείο. Νωρίτερα είχαν χρειαστεί 17 λεπτά για να κατέβει ο ειδικός διασώστης με το θαλαμίσκο το τούνελ που έχει μήκος περίπου μισό μίλι (625 μέτρα). Οι παγιδευμένοι εργαζόμενοι τον αγκάλιασαν ενθουσιασμένοι.

Ο έκτος μεταλλωρύχος που βγήκε στην επιφάνεια ήταν ο Οσμάν Αράγια. Ο 30χρονος εγκλωβισμένος αγκάλιασε με μεγάλη συγκίνηση.






Στη συνέχεια ακολούθησε ο Χοσέ Ογιέντα, που με το σημείωμά του "Και οι 33 είμαστε καλά εδώ στο καταφύγιο" έγινε γνωστό ότι υπάρχουν άνθρωποι ζωντανοί, 17 ημέρες μετά το ατύχημα στο ορυχείο.
Ο όγδοος εγκλωβισμένος που είδε το φως του ήλιου ήταν ο Κλαούντιο Γιάνεζ που ενώ ήταν παγιδευμένος έκανε πρόταση γάμου στην εδώ και 11 χρόνια σύντροφό του.

Ο επόμενος που απεγκλωβίστηκε ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία μεταλλωρύχος, ο Μάριο Γκόμεζ. Ο 63χρονος μόλις πάτησε το πόδι του στην επιφάνεια της γης φίλησε τη σύζυγό του και γονάτισε για να προσευχηθεί.

Ακολούθησε ο 31χρονος Άλεξ Βέγκα, που πρωτοσυνάντησε τη σύζυγό του. Νωρίτερα, τον είχε καθησυχάσει για τα χρέη τους ενημερώνοντάς τον ότι έχουν τακτοποιηθεί.






Ο ενδέκατος μεταλλωρύχος ήταν ο Χόρχε Γκαγεγκουίγιος που δήλωσε ότι το "ταξίδι" προς την επιφάνεια ήταν πολύ καλό. "Το μόνο πράγμα που ήθελα ήταν να φτάσω στην κορυφή", είπε στον Χιλιανό πρόεδρο Πινέρα.

Ο δωδέκατος που βγήκε από τα έγκατα της γης ήταν ο 34χρονος Έντισον Πένα. Το παρατσούκλι "ο δρομέας" που απέκτησε κατά την παραμονή του στις στοές οφειλόταν στο ότι έτρεχε πέντε χιλιόμετρα την ημέρα για να κρατάει τον εαυτό του σε φόρμα.

Αμέσως μετά απεγκλωβίστηκαν ο Κάρλος Μπάριος και ο Βίκτορ Ζαμόρα που είναι οδηγός και βρισκόταν μέσα στο ορυχείο για να επισκευάσει ένα όχημα.

Ο 15ος μεταλλωρύχος που διασώθηκε ήταν ο Βίκτορ Σεγκόβια, ενώ ακολούθησαν ο 27χρονος Ντάνιελ Χερέρα, ο 56χρονος Ομάρ Ρεϊγκάδας, χειριστής μπουλντόζας και ο Εστεμπάν Ρόχας. Ακολούθως απεγκλωβίστηκαν ο 45χρονος Πάμπλο Ρόχας και ο 48χρονος Ντάριο Σεγκόβια.

Η επιχείρηση διάσωσης που το τελευταίο 24ωρο έγινε το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος εξελίχθηκε ομαλά και ταχύτερα απ’ ότι είχε αρχικώς υπολογιστεί και όλοι οι μεταλλωρύχοι είχαν απεγκλωβιστεί μέχρι τις 22.00 το βράδυ (τοπική ώρα).

Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ζήτησε από τις εκκλησίες στη χώρα να χτυπήσουν χαρμόσυνα τις καμπάνες όταν ο Φλορένσιο Άβαλος, 31 ετών, πρώτος από τους παγιδευμένους εργάτες, βγήκε από το ορυχείο. "Η πίστη κίνησε βουνά", δήλωσε. "Σε αυτή την επιχείρηση διάσωσης εμείς οι Χιλιανοί βγάλαμε τον καλύτερό μας εαυτό", είπε ο Πινιέρα σε συνέντευξη τύπου στο ορυχείο χαλκού Σαν Χοσέ.




Ο Πινιέρα περιέγραψε την εμπειρία λέγοντας ότι πρόκειται για "μια υπέροχη νύχτα που οι Χιλιανοί και όλος ο κόσμος δε θα ξεχάσει ποτέ. . . Ας μείνει πάντα μαζί μας το παράδειγμα των μεταλλωρύχων".

Ευχαρίστησε "το θεό" και τους διασώστες για την επιχείρηση, η οποία είναι από τις πιο δύσκολες που έχουν γίνει ποτέ, και δήλωσε πως όταν βγήκε ο πρώτος εργαζόμενος "νιώσαμε, όλοι οι Χιλιανοί, υπερήφανοι". Η κυβέρνησή του, συνέχισε, θα επιδιώξει την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία καθώς και σε άλλους τομείς.

Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι των εργαζόμενων περίμεναν ανυπόμονα έξω από το ορυχείο ενώ εκατοντάδες χιλιάδες παρακολούθησαν την εξέλιξη από την τηλεόραση.

Η επιτυχής κατάληξη της επιχείρησης αποτελεί σημαντική ώθηση για τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, που περίμενε τους διασωθέντες για να τους χαιρετίσει, έναν προς έναν.

Η κυβέρνησή του επαινέθηκε για την διαχείριση της κρίσης αλλά και το γεγονός ότι διέταξε να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία μετά το επεισόδιο.

Συγχαρητήρια έστειλε στην κυβέρνηση της Χιλής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και πολλοί άλλοι ηγέτες.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, πήγε στο ορυχείο για να υποδεχθεί τον συμπατριώτη του Κάρλος Μαμάνι όταν βγήκε από τη στοά κι ευχαρίστησε προσωπικά τον Πινιέρα για την διάσωσή του. Εκτιμάται ότι το γεγονός αυτό ίσως βελτιώσει αισθητά τις σχέσεις της Χιλής και της Βολιβίας, χώρες με ιστορικά κακές σχέσεις. 

enet.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΧΙΛΗ: ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν