ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

| Ετικέτες , | Posted On Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Γιαννάκης, με αφορμή την εντολή μη εκτέλεσης εργασιών για την κατασκευή Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς και Γεωργικής Τεχνολογίας στην Αλίαρτο Ν. Βοιωτίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την πρόθεση διάλυσης της σύμβασης που έχει υπογραφεί με τον ανάδοχο του έργου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά την πάγια τακτική της, απαξιώνει έργα και δράσεις που προγραμματίσθηκαν, μελετήθηκαν, δημοπρατήθηκαν και ξεκίνησαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μικροκομματικά κατάλοιπα αποτελούν, δυστυχώς, τον οδηγό της κυβέρνησης στη διαχείριση σημαντικών έργων και στέκονται εμπόδια στην ανάπτυξη του τόπου... 
Το έργο της κατασκευής Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς και Γεωργικής Τεχνολογίας στην Αλίαρτο Ν. Βοιωτίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή. Το Μουσείο Αγροτικής Κληρονομιάς και Γεωργικής Τεχνολογίας σκοπό έχει την ολοκληρωμένη προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του κωπαϊδικού χώρου. Το Μουσείο θα στεγάζεται στο αγροτοβιομηχανικό συγκρότημα της Κωπαΐδας οι εγκαταστάσεις του οποίου έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα στεγαστούν συλλογές αυθεντικών αντικειμένων στον τομέα της μηχανοκαλλιέργειας και των εγγείων βελτιώσεων, αρχεία οπτικοακουστικού υλικού και προφορικής Ιστορίας και μόνιμη έκθεση αγροτικού μουσείου. Θα διαμορφωθεί σε τμήμα του ορόφου Ξενώνας για τους φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής και για επισκέπτες της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Μάλιστα, για τη λειτουργία του Μουσείου προβλέπεται συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή Αθηνών που άλλωστε διαθέτει στην περιοχή ιδιόκτητα κτήματα για την εκπαίδευση των φοιτητών. 

Το Μουσείο Αγροτικής Κληρονομιάς και Γεωργικής Τεχνολογίας, ως πολιτιστικός, εκπαιδευτικός και τουριστικός πόλος έλξης, μπορεί να αποτελέσει συνεκτικό πυρήνα, όχι μόνο για το μνημειακό συγκρότημα της Κωπαΐδας, αλλά και για το σύνολο της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς του βοιωτικού χώρου. Μια τέτοια πολύπλευρη παρέμβαση στην περιοχή της Κωπαΐδας προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της Αλιάρτου και της Βοιωτίας.

 H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διασφαλίσει το ποσό των 3.000.000 ευρώ για την υλοποίηση του έργου, αφού, αρχικά, τον Οκτώβριο του 2006 το είχε εντάξει στο Γ’ ΚΠΣ και στη συνέχεια το είχε χαρακτηρίσει ως «έργο-γέφυρα» που θα ολοκληρωνόταν με χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αδιαφορώντας πλήρως για τη σημασία του έργου για τη Βοιωτία και εντελώς αιφνιδιαστικά, απέστειλε στον ανάδοχο του έργου έγγραφο με το οποίο του δίνει εντολή μη εκτέλεσης εργασιών και του ανακοινώνει την πρόθεση του Υπουργείου να διαλύσει τη Σύμβαση. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αυτοαναιρείται αφού μόλις πριν λίγους μήνες, στις 2 Απριλίου 2010, είχε εγκρίνει με απόφασή της την χρονική παράταση υλοποίησης του έργου λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών στη διαδικασία αδειοδοτήσεως από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η απόφαση διακοπής του έργου λαμβάνεται αναίτια και καταχρηστικά τη στιγμή που είχαν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες και είχαν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής.

Η αναίτια διάλυση της Σύμβασης εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έχει ως συνέπεια την καταβολή αποζημίωσης προς τον ανάδοχο του έργου. Άρα, η Πολιτεία θα πληρώσει ούτως ή άλλως ένα σημαντικό ποσό για το έργο. Οι πολίτες θα πληρώσουν το λογαριασμό είτε υλοποιηθεί το έργο είτε όχι.
Όμως, η Αλίαρτος και η Βοιωτία χάνουν μια σημαντική ευκαιρία να αναδειχθούν και να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών κι ο πολιτισμός να γίνει ένα πάρα πολύ ισχυρό εργαλείο και για την ανάπτυξη της περιοχής. 

Σε μια εποχή που τα εξοντωτικά μέτρα της κυβέρνησης του Μνημονίου οδηγούν σε βαθιά ύφεση, ανεργία και φτώχεια, δεν είναι δυνατόν να ακυρώνονται ώριμα έργα που θα συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής. Με τέτοιες καταστροφικές επιλογές και σφάλματα, ούτε ανάπτυξη επιτυγχάνεται, ούτε έξοδος από την ύφεση, ούτε αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά ούτε και στήριξη του τουρισμού.

Η Βοιωτία δεν μπορεί να μείνει όμηρος των παλαιοκομματικών συμπλεγμάτων και υστερόβουλων πολιτικών βλέψεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. 

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της απέναντι στους πολίτες της Βοιωτίας και να επιτρέψει τη συνέχιση των εργασιών για την κατασκευή του Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς και Γεωργικής Τεχνολογίας στην Αλίαρτο.

Καλούμε τον απερχόμενο Νομάρχη Βοιωτίας και υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά και τον απερχόμενο και εκ νέου υποψήφιο Δήμαρχο Αλιάρτου κ. Αλ. Βίτση, οι οποίοι είναι στελέχη της κυβερνητικής παράταξης και έχουν πάρει χρίσματα από το ΠΑΣΟΚ, να λάβουν σαφή θέση και στάση για το θέμα του Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς και Γεωργικής Τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα αμφότεροι δεν έχουν αναφερθεί καθόλου στην υπόθεση, αν και θεσμικά είναι αρμόδιοι και υποχρεωμένοι να το πράξουν, επιδεικνύοντας μια αδιάφορη στάση που μόνο βλαπτική είναι για την προώθηση της υλοποίησης του Μουσείου και τα συμφέροντα του τόπου. Προφανώς, στις προτεραιότητές τους υπερισχύει η κομματική πειθαρχία, η οποία είναι αναγκαία για να λάβουν το χρίσμα ως υποψήφιοι. Όμως, στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, ο λαός της Αλιάρτου και της Βοιωτίας θα αποδείξει σε όλους ότι έχει και μνήμη και κρίση.»
Σχετικές Αναρτήσεις :6 σχόλια:

 1. μα δεν πειράζει!!!! τώρα θα φτιάξουμε άλλο μουσείο!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ακριβως...θα φτιαξουμε μονοι μας το νεο μουσειο χωρις καμια κρατικη βοηθεια.Απλα με μονη μας δυναμη τον εθελοντισμο και την αγαπη για τον τοπο μας!Αν αυτο δεν αρεσει παλι σε μερικους...προβλημα τους.Γερα παιδια μην μασατε καντε τον τοπο μας να ειναι διπλα σας!

  ενας πολιτης που αγαπαει τον τοπο του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ¨Καποια επισημη αντιδραση υπαρχει απο τους ΄΄αρμοδιους΄΄;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. η αλεπου δεν χωραγε στην φωλια της κουβαλαγε και τα κολοκυθια μαζι της λεει μια παροιμια.εδω δεν εχει μεινει τιποτα ορθιο κριση ανεργια λαθρομεταναστες γυφτοι που εχουν υποβαθμιση την ζωη μας 300 τεμπεληδες που πρεπει να ταισουμε παρεα με ολα τα παρελκομενα τους και μεις μιλαμε για μουσεια και τριχες .εκτος αν εχουν φαγωθει και αυτα τα λεφτα και μερικοι στεναχωριουνται για τους δικους τους λογους.ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. αλλα μην πτοεισται απο την αποψη μου που σε πολλους μπορει να αρεσει και σε αλλους οχι.εσεις να το κανετε το μουσειο και οταν θα ερχονται οι επισκεπτες που εσεις ευελπιστειτε οτι θα ερθουν να το επισκευτουν θα βλεπουν τους γυφτους να κανουν την αναγκη τους οπου και οπως τους βολευει και ολον τον υπολοιπο ΟΡΥΜΑΓΔΟ που εις γνωση σας και κατοπιν αμοιβης κουβαλησατε στον τοπο μας και αλλαξατε δραματικα την ζωη μας .ΒΕΒΑΙΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΙΓΟΒΡΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΕ ΑΚΟΜΑ,ΤΗΝ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΙΜΙΟΥΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΠΑΜ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ.αυτο θα καταφερετε κυριοι της πολιτικης να μας κανετε να ασχοληθουμε πια σοβαρα με τα προβληματα που μας εχετε δημιουργηση και να τα λυσουμε μονοι μας.ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν