ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Ο MΑΡΑΘΩΝΙΟΣ - 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

| Ετικέτες , , | Posted On Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

του Δημήτρη Γαλίτη

Ο διεθνής Κλασικός Μαραθώνιος δρόμος της Αθήνας που θα διεξαχθεί την Κυριακή το πρωί, θα γιορτάσει φέτος την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα, που ουσιαστικά αποτελεί την επέτειο της γέννησής του, δημιουργώντας ρεκόρ συμμετοχών για τη διοργάνωση. Πάνω από 20.000 άτομα, μεταξύ των οποίων βασιλείς, πρίγκιπες, υπουργοί, καλλιτέχνες και φυσικά αθλητές, από 88 χώρες όλου του κόσμου αναμένεται να δώσουν το «παρών», τόσο στη συγκεκριμένη διοργάνωση, όσο και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 5 και 10 χλμ., αλλά και το Παγκόσμιο Στρατιωτικό πρωτάθλημα που θα διεξαχθούν παράλληλα... 



Ήδη μεταξύ των χιλιάδων συμμετοχών του Κλασικού Μαραθωνίου έχουν συμπεριληφθεί τα ονόματα του πρίγκιπα Φίλιππου της Σερβίας, που θα τρέξει για πρώτη φορά σε μαραθώνιο αγώνα, αλλά και μελών της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν, ορισμένα εκ των οποίων θα τρέξουν στον Κλασικό Μαραθώνιο κι άλλα στα 10 χιλιόμετρα.

Στο 10άρι έχει δηλώσει συμμετοχή και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ενώ ο ομόλογός του της Σλοβενίας Σάμουελ Ζμπόγκαρ, πιο τολμηρός, θα αγωνιστεί στον Μαραθώνιο. Τις αντοχές τους στην κλασική διαδρομή θα δοκιμάσουν ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, Φερνάντο Χομέντες, αλλά και ο επίτιμος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σιγκαπούρη, Ανδρέας Γκόρος. Πολλοί θα είναι επίσης οι πρέσβεις που θα βρεθούν στις εκκινήσεις των αγώνων της Κυριακής. Πιο συγκεκριμένα ο πρέσβης της Ουγγαρίας Γιόζεφ Τοτ θα αγωνιστεί στα 5 χλμ., της Ιαπωνίας Χιρόσι Τόντα στα 10 χλμ. και της Αυστρίας, Μίκαελ Λίνχαρτ στον Μαραθώνιο. Τέλος στα 10 χλμ. θα αγωνιστεί η πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής φιλανθρωπικής Οργάνωσης Action Aid Hellas, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ενώ στα 5 χλμ. έχει δηλώσουν συμμετοχή η πρόεδρος της Make a Wish Hellas, Γκαμπριέλα Καλλίνι-Πεντζετάκη και η Ελληνοαμερικανίδα σταρ του Χόλιγουντ, Μαρία Μενούνος.

Από πλευράς αθλητών, ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των Κενυατών Τζόναθαν Κιπκορίρ, Σάμι Κοσγκέι και Τζέικομπ Γέιτορ, της Ρωσίδας Ολγα Γκλοκ, αλλά και των δικών μας Δημήτρη Θεοδωρακάκου, Τίνας Κεφαλά.

Το πρωί του Σαββάτου στον Μαραθώνα θα έχουμε την τελετή αφής της Φλόγας του Μαραθωνίου και την τελετή έναρξης, ενώ την Κυριακή θα δοθεί η εκκίνηση του Μαραθώνιου δρόμου στις 09:00 (άφιξη των πρώτων δρομέων στο Καλλιμάρμαρο λίγο μετά τις 11:05) και των δρόμων 5 χλμ. και 10 χλμ. στις 09:30 έξω από το Παναθηναϊκό στάδιο. Εν τω μεταξύ το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΣΕΓΑΣ στο Ζάππειο, με μια αναδρομή στη γέννηση του Μαραθωνίου, στα ιστορικά στοιχεία της διαδρομής του αγώνα μέχρι σήμερα (θεατρικό δρώμενο και βίντεο), ενώ ακολούθησε η βράβευση μεγάλων μορφών του αγωνίσματος (Ρον Χιλ, Τζόαν Μπενόιτ, Ρόζα Μότα) και συναυλία με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από τις 9 το πρωί της Κυριακής μέχρι και στις 5.30’ το απόγευμα, εξαιτίας της διεξαγωγής του 28ου Διεθνούς Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών. Οι αθλητές θα ακολουθήσουν την διαδρομή Λ. Μαραθώνος-οδός Μαραθωνοδρόμων- Τύμβος Μαραθώνα- οδός Μαραθωνοδρόμων- Λ. Μαραθώνος- Λ. Μεσογείων- Μιχαλακοπούλου- Φειδιππίδου- Λ. Β. Σοφίας-ΠαναθηναΪκό Στάδιο. Δυνάμεις της Τροχαίας θα βρίσκονται επί ποδός για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, τα οποία την ώρα της διεξαγωγής θα οδηγούνται σε παρακαμπτήριες οδούς. Παράλληλα, την ίδια μέρα στις 9.30’ το πρωί, θα διεξαχθεί Αγώνας Δυναμικού Βαδίσματος 5 χλμ. γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 9.30’ θα πραγματοποιηθεί εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 10 χλμ. γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 9.33’ θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου SPECIAL OLYMPICS 100μ. από την Πύλη Αδριανού προς το Παναθηναϊκό Στάδιο και στις 10.40’ θα πραγματοποιηθεί Αγώνας Παίδων 700 μ. από τον Ομιλο Αντισφαίρισης προς το Παναθηναϊκό Στάδιο.


Αλλαγές θα γίνουν και στα δρομολόγια των λεωφορείων του τρόλεϊ και του Τραμ, καθώς πολλές γραμμές δε θα προσεγγίζουν το κέντρο της Αθήνας, ενώ δε θα λειτουργήσει και η γραμμή Χ95 Σύνταγμα – Αεροδρόμιο ενώ θα ενισχυθεί η Χ97.

Οι λεωφορειακές γραμμές: 125, 303, 304, 305, 308, 310, 314, 315, 319, 324, 406, 407, 413, 416, 418, Α5 και οι γραμμές τρόλεϊ: 7, 8, δε θα λειτουργήσουν.

Επίσης, δεκάδες ακόμη λεωφορειακές γραμμές δε θα προσεγγίζουν το Σύνταγμα και θα κάνουν κυκλικά δρομολόγια. Όπως και οι γραμμές τρόλεϊ: 1, 2, 4, 5, 11, 12 και 15.

Οι γραμμές τραμ Τ1 και Τ2 θα τερματίζουν στη στάση ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ. Περισσότερες πληροφορίες στο site του ΟΑΣΑ και στο τηλεφωνικό κέντρο 185.

adesmeytos.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



1 σχόλιο:

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν