ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΟΣΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ

| Ετικέτες , | Posted On Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Το δρόμο του αυτόφωρου θα παίρνουν όσοι βενζινοπώλες δεν τηρήσουν το πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση στην τιμή πώλησης της βενζίνης. Συγκεκριμένα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες διαβίβασε στους Εισαγγελείς Εφετών του κράτους, τις ανώτατες τιμές πετρελαιοειδών προϊόντων, που καθορίστηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου όσοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων τις υπερβαίνουν να οδηγούνται στο αυτόφωρο.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε το πρωί της Δευτέρας σε επιβολή πλαφόν στην τιμή της Βενζίνης προκειμένου να αποφευχθούν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, καθώς από το πρωί της Κυριακής μέχρι και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, ουρές σχηματίστηκαν σε βενζινάδικα, λόγω της επαπειλούμενης υστέρησης καυσίμων εξαιτίας της "παύσης εργασίας" που κήρυξαν οι βυτιοφορείς και οι ιδιοκτήτες φορτηγών. Σε πολλά βενζινάδικα παρατηρήθηκαν αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων...

Τη Δευτέρα, πάντως το σύνολο των πρατηρίων διαθέτει βενζίνη, ενώ δεν παρατηρούνται οι ουρές που σημειώθηκαν την Κυριακή. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Βυτιοφορέων διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να μείνει η αγορά χωρίς καύσιμα.

Τι λένε οι βενζινοπώλες

Οι βενζινοπώλες ζητούν να εφαρμοστεί πλαφόν σε όλα τα στάδια της αγοράς και χαρακτηρίζουν παράνομη παράνομη την απόφαση για επιβολή πλαφόν μόνο στις λιανικές τιμές των καυσίμων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, αναφέρει ότι: "Την ώρα που ο πρωθυπουργός καλούσε από το βήμα της ΔΕΘ τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να τρομοκρατούν την κοινωνία, οι υπουργοί του υπέκυπταν σε αυτήν ακριβώς την τρομοκρατία"

"Το θέατρο του παραλόγου συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι οι βυτιοφορείς δηλώνουν σήμερα ότι δεν θα κάνουν απεργία αλλά θα συνεχίσουν κανονικά τον εφοδιασμό των πρατηρίων. Αυτό σημαίνει ότι η απεργία που δεν έγινε ποτέ, υπό το κράτος του πανικού που δημιουργήθηκε, είχε σαν αποτέλεσμα να πληγούν οι καταναλωτές (οι οποίοι στήθηκαν σε ουρές εκατοντάδων μέτρων) και οι πρατηριούχοι" συμπληρώνεται.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος καλεί παράλληλα τα μέλη της σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Πλατεία Κάνιγγος την Τρίτη στις 10 το πρωί και ζητεί από τις ενώσεις μέλη της, να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις την ίδια ώρα μπροστά σε όλες τις νομαρχίες της χώρας,

Εκπρόσωποι του κλάδου αναμένεται να συναντηθούν το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο με το γενικό γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό.

Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το 70% των πρατηρίων πουλάει τα υγρά καύσιμα σε τιμές χαμηλότερες του πλαφόν.

Παράλληλα, παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι ισχυρισμός της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος ότι χιλιάδες πρατήρια έχουν αγοράσει και αγοράζουν σε τιμές μεγαλύτερες από τις τιμές του πλαφόν, με αποτέλεσμα να υφίστανται σοβαρή οικονομική ζημία, δεν είναι αληθής.

Σημειώνουν ότι οι πρατηριούχοι έχουν το περιθώριο να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδους τους καθώς περιλαμβάνονται εκπτώσεις στις τιμές που συμφωνούν με τις εταιρίες.Στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν επίσης ότι το ύψος του πλαφόν ορίστηκε με βάση το μέσο όρο των τιμών της περασμένης Παρασκευής.

Παραταγμένα φορτηγά στις εθνικές οδούς

Από το πρωί, εκατοντάδες φορτηγά είναι παρατεταγμένα κατά μήκος των δύο εθνικών οδών, στις εισόδους της πρωτεύουσας χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ είχαν παρατάξει τα οχήματά τους και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας από το ύψος του κόμβου της Μεταμόρφωσης και από Χαϊδάρι μέχρι τον Ασπρόπυργο στην Αθηνών-Κορίνθου.

Να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους, με "ακινητοποίηση" και παράταξη των οχημάτων τους από το πρωί της Τρίτης στη δεξιά πλευρά της περιφερειακής οδού, στο ύψος της Λαχαναγοράς αποφάσισαν μετά από σύσκεψη των σωματείων τους, στη Θεσσαλονίκη, αυτοκινητιστές φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης της Βόρειας Ελλάδας.

"Δε θα κλείσουμε τους δρόμους. Θα είναι ειρηνική η διαμαρτυρία μας, όπως άλλωστε ήταν και η σημερινή πορεία μας μέσα στην πόλη" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Β. Ελλάδας, Ντίνος Κιρκιλής.

Σε ερώτηση για την τροφοδοσία της αγοράς καυσίμων οι συνδικαλιστές αυτοκινητιστές επεσήμαναν ότι "δε θα υπάρξει πρόβλημα", υποστηρίζοντας ότι "υποκρύπτει σκοπιμότητες η συζήτηση για την ομαλή τροφοδοσία των πρατηρίων βενζίνης".

Οι αυτοκινητιστές ζητούν από το υπουργείο "να πάρει πίσω το νομοσχέδιο" και να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός διμήνου για διαβούλευση με τους επαγγελματίες του κλάδου.

nooz.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΟΣΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν