ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Ο ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΘΕΣΙΟΥ F16...

| Ετικέτες , | Posted On Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

...ο οποίο το μεσημέρι συγκρούστηκε, νοτίως της Κρήτης (δυτικά της νήσου Χρυσή- Γαϊδουρονήσι), με διθέσιο μαχητικό του ιδίου τύπου κατά τη διάρκεια άσκησης.

Νωρίτερα περισυνελέγησαν ζωντανοί οι δύο χειριστές του διθέσιου F16 και διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Ο ένας εκ των δύο διασωθέντων πιλότων η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται σοβαρή, υπέστη εσωτερική αιμορραγία και διάτρηση πνεύμονα και φέρει κι άλλα τραύματα στο κεφάλι. Ο 34χρονος μεταφέρθηκε με σούπερ πούμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ηρακλείου από την Ιεράπετρα και υποβάλλεται σε νέα επέμβαση από αγγειοχειρούργο...

Ο δεύτερος διασωθείς φέρει κατάγματα στα κάτω άκρα, χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύει η ζωή του. Σύμφωνα με πληροφορίες και ο δεύτερος τραυματίας αναμένεται να μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ .

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χειριστές του διθέσιου αεροσκάφους έκαναν χρήση του μηχανισμού εκτίναξης του καθίσματος τους.

Στο Ηράκλειο έφτασε με C-130 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ο κ. Βενιζέλος προεδρεύει σε σύσκεψη με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ όπου ενημερώνεται για την κατάσταση της υγείας των πιλότων -του διθέσιου F16 που συγκρούστηκε στον αέρα με μονοθέσιο πολεμικό- παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη και της νομάρχη Ηρακλείου, Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

Πώς έγινε η σύγκρουση

Τα δύο F16 Block 52 της Πολεμικής Αεροπορίας συγκρούστηκαν στις 14:05, κατά τη διάρκεια άσκησης για προσομοίωση αναχαίτισης σε χαμηλό ύψος.  To Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι "κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης τακτικής εναέριας μάχης (σενάριο 4 εναντίον 2) στην οποία συμμετείχαν έξι (6) αεροσκάφη, συγκρούστηκαν στον αέρα δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 (ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο) της 115 Πτέρυγας Μάχης/ 340Μ. Το συμβάν έλαβε χώρα νότια της Κρήτης, δυτικά της νήσου Χρυσή".

Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, οι πιλότοι λάμβαναν μέρος σε άσκηση με εναέριους ελιγμούς μάχης, βάσει ακραίου σεναρίου.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η άσκηση προέβλεπε διάφορα σενάρια μάχης, από απλούς εγκλωβισμούς με πυραύλους μέχρι και κοντινές αερομαχίες αναχαίτισης. Τα μαχητικά είχαν χωριστεί σε δύο ζευγάρια -τέσσερις εναντίον δύο- και πετούσαν σε χαμηλά ύψη.  Σε μια από τις κοντινές εικονικές αερομαχίες τα αεροσκάφη συγκρούστηκαν. Οι πιλότοι των άλλων αεροσκαφών αντιλήφθηκαν το γεγονός, ειδοποίησαν και παρέμειναν στην περιοχή μέχρι να καταφτάσουν τα σωστικά συνεργεία.


Τα μαχητικά ανήκουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης με έδρα τη Σούδα.

Πλωτά και εναέρια μέσα "σάρωσαν" την περιοχή, όπου συγκρούστηκαν και συνετρίβησαν τα δύο F16.  Στην περιοχή του ατυχήματος εξελίχθηκε συντονισμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με τη συμμετοχή μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος και παραπλεόντων εμπορικών και αλιευτικών σκαφών.

Μήνημα Παπανδρέου

Την βαθιά οδύνη του ιδίου και της κυβέρνησης για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε με δήλωση του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός συμπληρώνει στη δήλωση του ότι οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι κοντά στην οικογένεια του αξιωματικού, που έχασε τη ζωή του, όπως και στους δύο χειριστές που νοσηλεύονται, μαζί με τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση.

Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

"Εκ μέρους της ΝΔ εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια για τον αδόκητο χαμό του πιλότου τις Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο οποίος έχασε την ζωή του υπηρετώντας την πατρίδα” ανέφερε ο υπεύθυνος τομεάρχης του κόμματος Θ. Λεονταρίδης.

“Bεβαίως, γεννώνται εύλογα ερωτήματα για τις συνθήκες του μείζονος αυτού αεροπορικού ατυχήματος, αφού συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής και όχι επιχειρησιακής δραστηριότητας. Επίσης, εντείνεται ο προβληματισμός για τη συχνότητα των σοβαρών ατυχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα.Καλούμε την κυβέρνηση να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και να δώσει άμεσα απαντήσεις”. 

"Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το νεκρό πιλότο, την ελπίδα και την ευχή για την ανάρρωση των δύο τραυματισμένων χειριστών. Η κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει και να δώσει εξηγήσεις στο λαό για τις αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο μαχητικών αεροσκαφών, καθώς πληθαίνουν τα ατυχήματα" αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

O Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης σε μήνυμά του εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του ηρωικού χειριστή της Πολεμικής Αεροπορίας και τονίζει πως: "ελπίζουμε ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην οικογένεια του θανόντος". 

nooz.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Ο ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΘΕΣΙΟΥ F16...

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν