ΤΟ ΙΡΑΝ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

| Ετικέτες , , | Posted On Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Η Τεχεράνη άρχισε σήμερα να φορτώνει καύσιμα στον αντιδραστήρα του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ (νότιο Ιράν), υπό την παρουσία ρώσων αξιωματούχων.

"Η επιχείρηση μεταφοράς του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου παρουσία του αντιπροέδρου Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, και του Σεργκέι Κιριγένκο", επικεφαλής της ρωσικής πυρηνικής υπηρεσίας Rolsatom που διηύθυνε την κατασκευή του σταθμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας...

Με την επιχείρηση αυτή, πρώτο σταθμό της φόρτωσης του αντιδραστήρα, ο σταθμός του Μπουσέρ καθίσταται επισήμως πλέον πυρηνική εγκατάσταση. Η φόρτωση των 163 ράβδων καυσίμου στην καρδιά του αντιδραστήρα, υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), θα απαιτήσει περίπου δύο εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 5 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να φτάσει ο αντιδραστήρας στο 50% της ισχύος του και ο σταθμός των 1.000 Mgw θα μπορέσει να συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Σιρζαντιάν.

Υπεύθυνη για τη λειτουργία του σταθμού του Μπουσέρ είναι η Ρωσία, η ποία θα τον τροφοδοτεί με καύσιμα και θα απομακρύνει τα πυρηνικά απόβλητα. Ο σταθμός χρειάστηκε 35 χρόνια για να κατασκευαστεί. Η εκκίνηση του σταθμού του Μπουσέρ συνιστά μια τεχνολογική και πολιτική επιτυχία για το Ιράν και "ένα αγκάθι στο λαιμό των εχθρών του", δήλωσε ο Σαλεχί.

"Παρόλες τις πιέσεις, τις κυρώσεις και τις δυσκολίες που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες, η εκκίνηση του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ καταδεικνύει τη συνέχιση του ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν", ανέφερε. Και πρόσθεσε: "Είναι ένα σύμβολο της αντίστασης του ιρανικού έθνους και της αποφασιστικότητάς του να επιτύχει τους στόχους του".

Ο Σεργκέι Κιριγένκο υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου το "διεθνή" χαρακτήρα του σταθμού, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και στον οποίο συμμετείχαν "περισσότερες από δέκα χώρες, περιλαμβανομένων ευρωπαϊκών και ασιατικών", τις οποίες δεν κατονόμασε.

Η Ρωσία πέτυχε από τον ΟΗΕ να εξαιρεθεί ο σταθμός του Μπουσέρ από το διεθνές εμπάργκο που έχει επιγβληθεί σε όλες τις μεταφορές πυρηνικών εξοπλισμών ή τεχνολογιών προς το Ιράν, δεσμευόμενη να παρέχει επί δέκα χρόνια το καύσιμο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του και να το ανακτά μετά τη χρήση του ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι της διάδοσης. Ο πυρηνικός σταθμός θα παραμείνει για πολλά χρόνια υπό τον κοινό έλεγχο ρώσων και ιρανών τεχνικών.

Στο Ιράν έχουν επιβληθεί τέσσερις φορές κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη για το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Η Δύση φοβάται ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει  να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ενώ το Ιράν διαβεβαιώνει ότι οι πυρηνικοί του σταθμοί εξυπηρετούν ειρηνικούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ενέργειας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για όσο διάστημα το σταθμό του Μπουσέρ λειτουργούν οι Ρώσοι, υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα το Ιράν να μπορέσει να κατασκευάσει βόμβες.

nooz.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :Comments:

There are 0 σχόλια for ΤΟ ΙΡΑΝ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν