ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Η ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

| Ετικέτες , | Posted On Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Η ΚΕΔΚΕ με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τα χρέη των Δήμων και τη σύγκρισή τους με αυτά των ΔΕΚΟ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναλύει την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ, η οποία -όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση- διαφοροποιείται από αυτήν άλλων ελλειμματικών επιχειρήσεων του δημοσίου.

    Ειδικότερα, αναφέρεται: ...


   
    - Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός δανεισμός των δήμων και κοινοτήτων δεν ξεπερνάει τα 1,7 δισ. ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των δανειακών υποχρεώσεων των ΟΤΑ εξυπηρετείται κανονικά και το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων είναι περιορισμένο.

    - Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα έχει το μικρότερο, μετά τη Μάλτα, δανειακό βάρος σε όλη την Ευρώπη, σε σχέση με το ΑΕΠ.

    - Οι δανειακές υποχρεώσεις των 1.034 σημερινών ΟΤΑ αντιστοιχούν περίπου στο 15% των δανειακών υποχρεώσεων μίας και μόνο ΔΕΚΟ, του ΟΣΕ.

    - Οι σημερινές οφειλές των δήμων προς τρίτους -σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών- υπολογίζονται σε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ.

    Εξάλλου, το σύνολο των (ανεξόφλητων και μη) υποχρεώσεων των 1.034 ΟΤΑ της χώρας αντιπροσωπεύει περίπου το ετήσιο έλλειμμα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών.

    Όλα τα παραπάνω πιστοποιούν -καταλήγει η ανακοίνωση- ότι η Ελληνική Τ.Α. δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως ορισμένες ΔΕΚΟ.

    Εξάλλου, το περιορισμένο δανειακό βάρος των Ελληνικών ΟΤΑ δεν σημαίνει ότι ορισμένοι δήμοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης. Οι δήμοι όμως αυτοί αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 3% του συνόλου της Τ.Α. και οι περισσότεροι από αυτούς, με τις προβλέψεις του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» για την εξυγίανσή τους, θα μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την οικονομική τους κατάσταση.

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι αναγνωρισμένες οφειλές του κεντρικού κράτους προς τους ΟΤΑ της χώρας φτάνουν στα 1,7 δισ. ¤ και αποδίδονται, σύμφωνα με το νόμο, σε 8 ετήσιες δόσεις, ενώ οι φετινές περικοπές λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 1,2 δις.

express.gr/

Σχετικές Αναρτήσεις :Comments:

There are 0 σχόλια for ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Η ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν