ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ 8ο ΑΙΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

| Ετικέτες , , , | Posted On Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

της Ελένης Παπουτσή
Εκπαιδευτικός-πολιτισμολόγος

Πρώιμος Μεσαίωνας, 8-10αιώνας.
Παρά τις βαρβαρικές επιδρομές, και τις αντιπαραθέσεις με το Ισλάμ, οι κοινωνίες της παλιάς δυτικής Ρωμαικής αυτοκρατορίας, είχαν τα εξής χαρακτηριστικά. Αγροτιά, κυριαρχεί ο θεσμός της δουλείας,το ρωμαικό παρελθόν, αλλά και φέουδα,(μεγάλα κομμάτια γής) ενώ παρατηρείται δειλή εμφάνιση τεχνολογικής προόδου.

11-13 αιώνας.
Στο πολιτικό πεδίο, κυριαρχούν οι φεουδάρχες. (πλούσιοι γαιοκτήμονες) Στο κοινωνικό πεδίο, ο τριμερής διαχωρισμός της κοινωνίας, σε πολεμιστές, ιερείς και εργαζόμενους. Η φεουδαλική αριστοκρατία λειτουργεί εις βάρος των πληθυσμών της υπαίθρου, εισάγοντας σχέσεις υποτέλειας και εκμετάλλευσης. Επέρχεται σύγκρουση πόλης και φεουδαρχίας, που σηματοδοτεί την κρίση του φεουδαλισμού, και επανεμφανίζεται η μοναρχία...


13-14 αιώνας
Τεχνολογική στασιμότητα, πάγωμα ανάπτυξης. Λιμοί και επιδημίες, μείωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού , οικονομική κατάρρευση. Αναδύεται και εδραιώνεται ο αγροτικός κατασκευαστικός τομέας που αποτελεί τη βάση για τις καπιταλιστικές δραστηριότητες.

14-15 αιώνας
Η Ευρώπη της κρίσης και της Αναγέννησης. Δημογραφικής συρρίκνωση. Επιδημίες Μαύρου θανάτου. Σύγκρουση αγροτικών και αστικών πληθυσμών. Οι αστικές κοινότητες και οι πλούσιες ολιγαρχίες ήρθαν αντιμέτωπες με το φαινόμενο της φτώχειας. Το γεγονός αυτό, αλλά και οικονομικοί σχεδιασμοί, οδήγησαν σε επαναπροσέγγιση του φαινομένου της φτώχειας.

16-17 αιώνας.
Ευρώπη πρωτίστως αγροτική. Η κοινωνικοποίηση του ατόμου ήταν το χωριό, ή η αστική κοινωνία. Ζωντανός ο φόβος του θανάτου, από επιδημίες, Η ίδια η κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη με πολλαπλασιασμό των αγορών, προσέφερε ασυνείδητες λύσεις στο μέγα πρόβλημα της ανθρώπινης επιβίωσης.

Οι ανταγωνισμοί στη κοινωνία δημιούργησαν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Οι πληβείοι(φτωχοί) υποβαθμίστηκαν περισσότερο.Οι ιστορικοί εδώ αντιμετωπίζουν την αποκοπή της ανατολικής Ευρώπης από την ιστορική πραγματικότητα που ταυτίστηκε με τη Δύση.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες δοκιμάστηκαν από μια οξεία πληθωριστική κρίση η οποία έπληττε κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα. Σε πόλη και ύπαιθρο, προκάλεσε παράλληλα , και ανεπάρκεια των κρατικών εσόδων. Η δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου συνοδεύτηκε από φορολογικές επιβαρύνσεις
ο 16 και 17 αιώνας χαρακτηρίστηκαν από πρωτοφανείς λαϊκές εξεγέρσεις στην ύπαιθρο και στις λαϊκές κοινωνίες.

Η οικονομική κρίση, οι πόλεμοι, η φορολογία επιβάρυνε τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αριστοκρατίες και τα υποτελή στρώματα. Στις ανακατάξεις άνοιξε ο δρόμος για την απολυταρχική μοναρχία.
Μέσα του 17ου. Η ευρωπαϊκή ήπειρος κλονίστηκε από μια σειρά κρίσεων, οικονομικών και κοινωνικών, οι οποίες προκάλεσαν έντονες πολιτικές ανακατατάξεις. Οι πολλές αυτές κρίσεις προσέδωσαν στη περίοδο το χαρακτήρα μια γενικής κρίσης.

Παραμονές Γαλλικής επανάστασης (1789) 18 αιώνας η επίσημη διαστρωμάτωση των ευρωπαϊκών κοινωνιών ήταν τα 3 στρώματα.Οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, και των κρατικών αξιωμάτων δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ο 18ος ήταν η περίοδος των κοσμογονικών αλλαγών. Η διάνοιξη νέων δρόμων, επέτρεψε το άνοιγμα της ευρωπαϊκής παραγωγής σε μια παγκόσμια αγορά.
18-19 αιώνας. Εδραίωση του καπιταλισμού, ή οποία δεν αποτέλεσε χωρίς σκαμπανεβάσματα διαδικασία .

Στην αυγή του 20ου, μια σειρά επαναστάσεων κοινωνικών, πολιτικών, διανοητικών, είχαν ανατρέψει τα παλαιά καθεστώτα της ολιγαρχίας
Στο πρώτο μισό του 20 ου οι ευρωπαϊκές κοινωνίες συγκλονίστηκαν από οικονομική και κοινωνική κρίση πρωτοφανούς κλίμακας, ενώ το ευρωπαϊκό δράμα κορυφώθηκε με τους δυο ολοκληρωτικούς πολέμους, που στοίχισαν τη ζωή σε 60 εκ. Ευρωπαίους

Ανακύκλωση; Αγώνας; Επιβίωση; ή ευζήν; Τι προτιμάμε; Ας επιλέξουμε.

ksipnistere.blogspot.com

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ 8ο ΑΙΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν