ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ - ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

| Ετικέτες , | Posted On Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Ο αριθμός αιτήσεων για συνταξιοδότηση Βουλγάρων εργαζομένων τριπλασιάστηκε απότομα τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας την εύλογη απορία της αρμόδιας διεύθυνσης τουΙΚΑ. Το μυστήριο βεβαίως λύθηκε όταν οι υπάλληλοι ανέτρεξαν στους κοινοτικούς κανονισμούς απονομής συντάξεων. ΟιΒούλγαροι και οι Ρουμάνοι, ως ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης στην χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και απολαμβάνουν τα ίδια εργασιακά και συνταξιοδοτικά προνόμια με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες. Έτσι, ακόμα και με λίγους μήνες ασφάλισης στην Ελλάδα, ένας Βούλγαρος, ένας Ρουμάνος ή έναςΠολωνός που έχει δουλέψει 14-15 χρόνια στην πατρίδα του, μπορεί (στα 65 ο άντρας, στα 60 η γυναίκα) να πάρει την...


...κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, ύψους 486 ευρώ, όπως επίσης να κάνει και αίτηση για χορήγηση του ΕΚΑΣ, ύψους 230 ευρώ. Το ποσό θεωρείται αστρονομικό για τη Βουλγαρία , η οποία καταβάλλει συντάξεις‐ψίχουλα, της τάξεως των 40 έως 130 ευρώ.  Αυτοί οι αλλοδαποί όμως ζουν στην Ελλάδα ή απλώς εισπράττουν τη σύνταξη από το ΙΚΑ και συνεχίζουν να διαμένουν στην φθηνή χώρα τους ; Τα μικροκυκλώματα πέριξ της Ομόνοιας, τα οποία εκμεταλλεύονταν πριν από λίγα χρόνια τους αλλοδαπούς για να τους βγάλουν την περιβόητη άδεια παραμονής και εργασίας

(500 έως 1.800 ευρώ ήταν η ταρίφα για την άδεια), σπεύδουν τώρα να βγάλουν σύνταξη με το αζημίωτο…Το σημαντικότερο κατόρθωμά τους είναι να ξεπεράσουν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρούν εξίσου και εμάςτους Έλληνες και να δηλώσουν ψεύτικη διεύθυνση κατοικίας εντός της ελληνικής επικράτειας, λαδώνοντας κάποιον πρόθυμο να δανείσει τηδιεύθυνσή του, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταξιοδότηση είναι ο αλλοδαπός να αποδείξει ότι διαμένει μόνιμα στην χώρα μας. Έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ συχνά διαπιστώνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται η ίδια διεύθυνση σπιτιού , αλλά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και αυτή τη φορά δεν έχουν βρει την άκρη του νήματος.  Η Μαρίνα Δ., 66 ετών, από τη Βουλγαρία, ήρθε πέρυσι στη χώραμας ενώ ήδη είχε διανύσει 25 χρόνια ασφάλισης. Η σύνταξη που περίμενε να πάρει στην χώρα της δεν ήταν παραπάνω από 130 ευρώ.Δούλεψε λοιπόν έναν χρόνο σε συνεργείο καθαριότητας και μετάτην 1η Ιανουαρίου, που βαφτίστηκε και επισήμως ισότιμη Ευρωπαία πολίτης (αφού εξέπνευσε και η διετής μεταβατικήπερίοδος που είχε ζητήσει από την Ε.Ε., το ΥπουργείοΑπασχόλησης), πληροφορήθηκε ότι δικαιούται σύνταξη από το ΙΚΑ.

Βάσει των κοινοτικών κανονισμών, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αν έχουν ασφαλιστεί έναν χρόνο στη χώρα υποδοχής τους, έχουν συγκεντρώσει το σύνολο των απαιτούμενων ενσήμων και συμπληρώσει το όριο ηλικίας, ενώ αποδεδειγμένα είναι μόνιμοικάτοικοι σε αυτή τη χώρα, δικαιούνται να πάρουν σύνταξη. Το σκεπτικό που διέπει την κοινοτική νομοθεσία είναι ότι κάθε κράτος‐μέλος είναι υποχρεωμένο να προσφέρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την ανάλογη περίθαλψη στους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν και εργάζονται σε αυτό. Η Μαρίνα Δ., που γνώριζε ότι δεν θα τα’ βγαζε πέρα με τις πολύπλοκες διαδικασίες των ασφαλιστικών ταμείων, πλήρωσε 4.000 ευρώ στο κύκλωμα, στο οποίο σημειωτέον συμμετέχουν και δικηγόροι, για να βγάλει την κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ, ενώ σε δύο χρόνια μπορεί να κάνει αίτηση και για το ΕΚΑΣ! Προφανώς έπεσε θύμα εκμετάλλευσης, αφού η συνήθης αμοιβή των δικηγόρων για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι 500 έως 800 ευρώ (μία έως δύο συντάξεις). Τα νέα διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα, ο κουμπάρος έφερε τον μπατζανάκη και η μητέρα την ξαδέλφη, με αποτέλεσμα 7 στους 10 πολίτες άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταθέτουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση στο ΙΚΑ να είναι Βούλγαροι . Στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες που δουλεύουν σε συνεργεία καθαριότητας ή προσέχουνηλικιωμένους και λόγω της κοντινής απόστασης με την Ελλάδα, για να φτουρίσει και η σύνταξη, μένουν στα χωριά τους στη Βουλγαρία . 130.000 Βούλγαροι και Ρουμάνοι εργάζονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα


ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σήμερα στην χώρα μας ζουν και εργάζονται 130.000 Βούλγαροι και Ρουμάνοι. Το ΙΚΑ γνωρίζει το πρόβλημα και δεν κρύβει πως στο μέλλον θα πάρει μορφή χιονοστιβάδας . Παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτιμούν ότι οι αιτήσεις Βουλγάρων για συνταξιοδότηση στη Βόρεια Ελλάδα είναι χιλιάδες. Το υπόλοιπο 30% των αιτήσεων από ευρωπαϊκές χώρες έχει υποβληθεί από Ρουμάνους, Πολωνούς και Έλληνες που έχουν δουλέψει στο Βέλγιο και τη Γερμανία. Σε αυτό το σημείο εντοπίζονται οι στρεβλώσεις του συστήματος για να μην κατηγορηθούμε ότι «γκετοποιούμε», με βάση ρατσιστικά στερεότυπα, ανθρώπους που εργάζονται σε σκληρά επαγγέλματα, συνήθως ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι, αντιμετωπίζοντας καθημερινά την εργοδοτική ασυδοσία και βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, όπως συνέβη με τη δολοφονική απόπειρα κατά της Βουλγάρας Κωνσταντίνας Κόυνεβα. Η στρέβλωση εντοπίζεται στη χαώδη διαφορά μισθών και συντάξεων των κρατών του πρώην ανατολικού μπλοκ σε σχέση με το επίπεδο αποδοχών στη χώρα μας. Επί παραδείγματι, ο Έλληνας που δούλεψε 25 χρόνια στις στοές τουΒελγίου και 5 χρόνια στην Ελλάδα, θα πάρει τουλάχιστον 1.000 ευρώ σύνταξη από τον ασφαλιστικό φορέα του Βελγίου και άλλα250 από το ΙΚΑ. 

Αντίθετα, στην περίπτωση των βαλκανικών κρατών που εντάχθηκαν στην Ε.Ε., το ποσό που απονέμει π.χ. η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ. « Η διαφορά θα επιβαρύνει το ΙΚΑ », επισημαίνουν ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος καισυμπληρώνουν: «Πρόκειται για ανθρώπους που απλώς κάνουν τα τελευταία ένσημά τους στην Ελλάδα, έχουν δηλαδή μηδενική προσφορά στο σύστημα και λαμβάνουν κανονική σύνταξη . Πολλές φορές δεν τους ξέρουν ούτε οι γείτονες αλλά ούτε και οι δημοτικές αρχές. Εκτός από συντάξεις γήρατος, πολλοί έχουν πάρει επιδόματα παραπληγικών, τυφλότητας κ.λ.π. Έχουμε κράτος πρόνοιας και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε, όμως στο μέλλον το κόστος θα είναι υπέρογκο ».

Σχετικές Αναρτήσεις :



4 σχόλια:

  1. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει συνολικά να αντιμετωπισθεί από την Ε.Ε. γιά όλους ακόμη και γιαυτούς που το πολιτικό σύστημα είχε αυτά τα κενά. Ομως αγαπητέ dk διακρίνω σε πολλές αναρτήσεις σου ιδιαίτερη "ευαισθησία" γιά θέματα μεταναστών.Τυχαίο; Δέν νομίζω.
    Υ.Γ. Αραγε οταν αντιμετωπίζουν δικούς μας έτσι σε άλλες χώρες πώς σου φαίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε νομίζω πως είναι τυχαία η έλευση λαθρομεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Όπως δεν ήταν τυχαίο το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία επί Σαμαρά(με τον Γιώργο ακόμα χειρότερα, τα άνοιξε και από Ασία μεριά) και ο νόμος για την ιθαγένεια. Ότι και να λέμε εμείς δεν αλλάζει τίποτα, ο χρόνος θα δείξει. Στις 2300 αναρτήσεις που έχει η εφημερίδα, πόσες αναφέρονται σε αυτά τα θέματα; Μήπως το 1 τοις εκατό; Για ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με τις ζωές τις δικές μας , των παιδιών μας και των παιδιών των παιδιών μας, είναι πολύ μικρή η αναφορά που γίνεται. Το ερώτημα στο υστερόγραφό σου ήταν ιδιαίτερα ατυχές. Για ποιους δικούς μας μιλάς κύριε Αθανασίου και σε ποιες χώρες αναφέρεσαι; Γνωρίζεις πολλούς Έλληνες λαθρομετανάστες; Έλληνες που να πουλάνε τσάντες, cd και διαφόρα άλλα αντικείμενα στα πεζοδρόμια της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας ή της Αμερικής; Σε μία χώρα σαν τη δική μας, με 11.300.000 πληθυσμό, με 1.500.000 ξένους(άρα το 10% είναι ξένοι), με μηδενική ανάπτυξη και με την γνωστή υπογεννητικότητα, τότε το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Και γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, όταν το 1,5 εκ. συνεχώς αυξάνεται και τα 10 εκ. Ελλήνων συνεχώς μειώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κάτι τελευταίο κύριε Αθανασίου , γιατί δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω πριν. Το πρόβλημα δεν είναι οι ξένοι, είναι το πλήθος των ξένων. Κατα την ταπεινή μου γνώμη, δεν πρέπει σε μία οποιάδηποτε χώρα , ο ξένος πληθυσμός να υπερβαίνει το 5 τοις εκατό. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν τις τελευταιες δεκαετίες είναι ένα οργανωμένο σχέδιο εξάλειψης του Κράτους-Έθνους. Θέλουν όλα τα κράτη να γίνουν Αμερική, μόνον έτσι θα μπορέσει να επιβληθεί - ως σωτήρας - η παγκόσμια διακυβέρνηση. Ναι, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Θα γίνουμε μάρτυρες κοσμοϊστορικών γεγονότων και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ dk.
    Αποκλεισμός σε Πολίτες Ε.Ε. δέν μπορεί να γίνει από και πρός την Ελλάδα αλλά παρεμβασεις μέσω Ε.Ε. κλπ. Γιά τους μετανάστες από την Ασία την Αφρική αλλά και την Αλβανία θα γνωρίζεις οτι μαζική έλευση γίνεται όταν υπάρχει εμφύλια, εμπόλεμη σύραξη και γιά λόγους επιβίωσης.Συγγενείς μου στις Ην.Πολιτείες και Καναδά στην πλειοψηφία τους ήταν μή νόμιμοι και νομιμοποιήθηκαν στην πορεία.Δέν πουλούσαν cd αλλά έκαναν άλλες δραστηριότητες και στα πεζοδρόμια μέχρι νομιμοποίησής τους.Αν κινδυνεύουν οι ζωές μας και οι ζωές των παιδιών μας να κλείσουμε τα σύνορα σε ξένους και σε κάθε οικονομική δραστηριότητα απέξω (μοντέλο Εμβέρ Χότζα).Για την υπογεννητικότητα δέν έχουν ευθύνη νομίζω οι μη νόμιμοι "λαθρομετανάστες".Ποια είναι η αξιόπιστη πηγή που τους καταμέτρησε και με ποιο τρόπο όταν ακόμη δεν γνωρίζουν τον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων.Εσύ και γώ ΄δεν αντιδράσαμε εδώ και χρόνια στο ανύπαρκτο νομοθετικό πλαίσιο και στη συνέχεια στο πρόχειρο γιατι κάποιοι κονόμησαν( Βλέπε ανασφάλιστη εργασία, χαμηλά μεροκάματα,καταγγελία μετά την συγκομιδή για άμεση επιστροφή στη χώρα τους χωρίς πληρωμή, πληρωμένα ημεροσμίσθια σε "εργοδότες" για άδειες εργασίας - παραμονής, κυκλώματα δικηγόρων, υπαλλήλων, Σεξουαλική εκμετάλλευση Γυναικών - κοριτσιών - αγοριών, ανελέητο ξύλο γιά πλάκα και εξευτελισμός απο τις αρχές ασφαλείας και ότι άλλο σε αντίθεση με ανθρώπινα δικαιώματα υπομένοντας τα απο την ανάγκη τους γιά επιβίωση). Συμφωνώ μαζί σου γιά το ποσοστό μέσα σε Συγκροτημένη ευνομούμενη Πολιτεία. Τωρα γιά το Σχέδιο της "επιβολής Σωτήρα" στην παγκόσμια διακυβέρνηση είναι σχέδιο πολλών δεκαετιών και η μετακίνηση πληθυσμών έχει το μερίδιο της που είναι ελάχιστο σε άλλα που γίνονται και λειτουργεί σάν το ντορό με το λύκο, ιδιαίτερα από συγκεκριμένους κύκλους. Η χορήγηση ιθαγένειας (ελάχιστοι έχουν τις προυποθέσεις κατά κατηγορία)δίνει ευκαιρία γιά άλλους προορισμούς. Σε ευχαριστώ για τη Φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν