"ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΣΠΑΘΙΑ" ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

| Ετικέτες , | Posted On Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ένα άνευ προηγουμένου κομφούζιο το οποίο παραπέμπει στις τελευταίες μέρες της ...Πομπηίας, επικράτησε  στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο. 

Αρκούσε μια «παραίνεση» του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του, για να μιλήσουν «ελεύθερα» και τα σπαθιά βγήκαν από τα θηκάρια. 

Μέλη του ίδιου κυβερνητικού σχήματος στράφηκαν με μένος το ένα εναντίον του άλλου, αλληλοκατηγορούμενα για διάφορα πράγματα, με αιχμή του δόρατος τις αποκρατικοποιήσεις...


Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι αμέσως μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, διάφοροι υπουργοί κάλεσαν στα υπουργεία τους τούς διαπιστευμένους συντάκτες για να τους ανακοινώσουν την «απόφαση τους» να μην αποκρατικοποιήσουν όλα όσα το οικονομικό επιτελείο τους ζητούσε. Και για όσους σπεύσουν να υποστηρίξουν ότι «λογικό ήταν, αφού έτσι άδειαζαν για μια ακόμα φορά την Λούκα Κατσέλη», θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η κ.Κατσέλη δεν ήταν παρούσα στη χθεσινή διαδικασία. Κατά συνέπεια, οι βολές πήγαιναν κατευθείαν στον υπουργό Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου. Δηλαδή στον σκληρό πυρήνα του πρωθυπουργού. Ο οποίος έκπληκτος άκουγε τους υπουργούς του να ...μαλώνουν, εκτοξεύοντας βολές. Ο ίδιος ο κ.Παπακωνσταντίνου πήρε πρώτος το λόγο και κατηγόρησε συναδέλφους του ότι δεν «πατούν» πάνω στο Μνημόνιο, γεγονός που λειτούργησε σαν τη σπίθα που έβαλε φωτιά στο «δάσος». Από εκείνη τη στιγμή και μετά, κανείς δεν μπορούσε να συγκρατήσει κανέναν και πολύ περισσότερο ο ίδιος ο ...πρωθυπουργός. 


Γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου έχασε τον έλεγχο;

Υπό το άγχος και την απειλή των εσόδων, που βαίνουν από το κακό στο χειρότερο,  λειτουργεί πλέον το υπουργείο Οικονομικών. Γεγονός το οποίο δικαιολογεί εν πολλοίς και τη νευρικότητα του κ.Γ.Παπακωνσταντίνου, η οποία φάνηκε και στο  άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Κατά την εισήγηση του για το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου δικαιολόγησε το ευρύ πρόγραμμα των ρευστοποιήσεων, έχοντας στο μυαλό του την πολύ κακή πορεία των εσόδων. Γι’ αυτό και πρότεινε έναν κεντρικό «μηχανισμό», που θα αναλάβει να «τρέξει» τις αποκρατικοποιήσεις, προτείνοντας γι’ αυτό το ρόλο την ΚΕΔ.

Αυτό ήταν το «σημείο g». Αμέσως του επιτέθηκαν όλοι οι υπουργοί, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ.Θ.Πάγκαλου προεξάρχοντος. Ήταν αυτός που υποστήριξε ότι «το συγκεκριμένο μαγαζί είναι ό,τι πιο διεφθαρμένο και δεν μπορούμε να το αναθέσουμε το πρόγραμμα» κι ακολούθησαν οι υπόλοιποι. Ο κ.Παπακωνσταντίνου, όμως, φέρεται να έχει προειδοποιήσει ήδη τον πρωθυπουργό ότι αν δεν αναλάβει ένας κεντρικός φορέας τις αποκρατικοποιήσεις, τότε απλώς δεν πρόκειται να προχωρήσουν. Και σε αυτή την περίπτωση, τα επιπλέον έσοδα των 600 εκατ ευρώ, που έχει προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών θα ...πετάξουν. Μόνο που έτσι οι στόχοι του Μνημονίου απομακρύνονται ακόμα περισσότερο ως προς την επίτευξη τους, ενώ πλησιάζει ακόμα περισσότερο η ...χρεωκοπία. 


Τα 'ψαλε στους Υπουργους ο  Γ. Πανανδρέου

Κάλεσμα ενότητας και συνεργασίας απηύθυνε στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την εισήγησή του στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας μάλιστα λόγο για υπουργεία-φέουδα.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς να συμβάλουν όσο γίνεται καλύτερα και με κατανόηση στα θέματα που έχoυν συναρμοδιότητα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, ο κάθε υπουργός αναγκάζεται να ασχοληθεί με την καθημερινότητα του υπουργείου, κάτι που στρέφει συχνά το ενδιαφέρον του σε πολλά πρακτικά και επείγοντα θέματα και προτεραιότητες που δεν περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Έτσι, όμως, πρόσθεσε, «χάνονται τα μεγάλα». «Εκ των πραγμάτων, έτσι είναι δυστυχώς η λειτουργία του κράτους μας, γίνεσαι ανώτερος δημόσιος υπάλληλος για να λύσεις προβλήματα, αντί να καθοδηγείς τις μεγάλες επιλογές», συνέχισε.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για υπουργεία-φέουδα, σημειώνοντας ότι λειτουργούν με στεγανά, ενώ παρατηρούνται και γραφειοκρατικοί ανταγωνισμοί, πίσω από κλειστούς χώρους.

Εξάλλου, τόνισε ότι πρέπει να προστατευτούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης και να στηριχθεί το έργο της, χωρίς να δαιμονοποιούνται οι διαφορετικές απόψεις, πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. «Είναι μία παθογένεια της ελληνικής πολιτικής ζωής ότι ο Τύπος θέλει να ξέρει την κάθε λεπτομέρεια, τι είπε ο καθένας κ.λπ., και μετά να τα δαιμονοποιεί, και μετά να τα φτιάχνει στη βάση της δικής τους ατζέντας, των δικών τους σκοπιμοτήτων ή προτεραιοτήτων», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την τρόικα, υπογράμμισε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση πρέπει εκ των πραγμάτων να τηρηθούν και μίλησε για την ανάγκη στήριξης των αδυνάμων.


Προανήγγειλε ότι ένα απ’ τα θέματα των επόμενων άτυπων υπουργικών συμβουλίων αλλά και ενός υπουργικού συμβουλίου θα είναι οι δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, αλλά και άλλα θέματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή του πολίτη.

Επίσης επεσήμανε πως πρέπει να ξαναδοθεί στο εξής μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαβούλευση, ιδιαίτερα με τους κοινωνικούς εταίρους. 

voria.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for "ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΣΠΑΘΙΑ" ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν