ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ
| Ετικέτες Ανά τον κόσμο, Ελλαδικά, dk | Posted On Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010
Ολοκληρώθηκε με αίσιο τρόπο η περιπέτεια των ελλήνων κρατούμενων στο Ισραήλ, καθώς στις 03:01 προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το ελληνικό C-130 το οποίο μετέφερε από το Τελ Αβίβ στην Αθήνα 35 ακτιβιστές (31 Έλληνες, 3 Γάλλους και 1 Αμερικανό υπήκοο) που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις αρχές του Ισραήλ την Τετάρτη. Τους ακτιβιστές υποδέχτηκαν θερμά οι οικείοι τους, καθώς ...
... και δεκάδες σύντροφοί τους που φώναξαν συνθήματα μόλις προσγειώθηκε το αεροσκάφος και εξήλθαν οι επιβαίνοντες.
Επί τόπου βρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δρίτσας, Κουράκης και Αμανατίδου, η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Γ. Κοραντής.
Οι ακτιβιστές συμμετείχαν στο "Στολίσκο της Ελευθερίας" που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και δέχτηκε επίθεση από Ισραηλινούς, τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας και ενώ τα έξι σκάφη της αποστολής έπλεαν σε διεθνή ύδατα.Επρόκειτο για την πρώτη αποστολή της οργάνωσης κατά του αποκλεισμού της Γάζας (Free Gaza), - η πρώτη έγινε το 2008 και κατάφεραν να φτάσουν στη Γάζα - που είχε αιματηρή κατάληξη, καθώς εννέα ακτιβιστές έχασαν τη ζωή τους κατά την επιδρομή των ισραηλινών κομάντο.
Η μαρτυρία του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου
Ο δημοσιογράφος, Άρης Χατζηστεφάνου, μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΙ, τόνισε ότι "ήταν μία πολύ δύσκολη ιστορία", καταγγέλλοντας παράλληλα ότι "άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν άγρια" και πως παρατηρήθηκε "ζωώδης εκδικητικότητα" από την πλευρά των Ισραηλινών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "αυτή η ιστορία δεν έχει τελειώσει- μέλη της διεθνούς αποστολής είναι ακόμα σε κρατητήρια". Σημείωσε ότι η αποστολή του Στολίσκου κατάφερε "να φέρει στην επιφάνεια την υπόθεση των Παλαιστινίων".Αναφερόμενος στη στρατιωτική επιχείρηση είπε: "Εκτυλίχθηκαν σκηνές χολιγουντιανής ταινίας. Δίπλα στο σκάφος έφτασαν 2 πλωτά μέσα του ισραηλινού στρατού και αμέσως μετά ξεκίνησε το μακελειό. Συνάντησαν μία κάποια αντίσταση, κυρίως από Τούρκους- επρόκειτο για αντίσταση σώμα με σώμα. Άρχισαν να πυροβολούν εν ψυχρώ. Ενώ φωτογράφιζα το ελικόπτερο, είδα μία κόκκινη δέσμη φωτός από λέιζερ. Τότε καταλάβαμε ότι επρόκειτο για πραγματικά πυρά. Στη συνέχεια έφτασε και δεύτερο ελικόπτερο", διηγήθηκε.
Ο κ. Χατζηστεφάνου πρόσθεσε: "Σκόρπισαν τον πανικό πυροβολώντας. Συνάδελφος σήκωσε ένα λευκό πανί, ωστόσο οι στρατιώτες τον πυροβολούσαν. Ο κυβερνήτης του σκάφους μας είπε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει τον έλεγχο".
Εν συνεχεία- όπως ανέφερε- μετέφεραν τους ακτιβιστές στο σαλόνι του σκάφους και τους πέρασαν χειροπέδες. "Είπαμε ότι είχαμε σοβαρά τραυματισμένους, αλλά οι Ισραηλινοί τους άφησαν να σιγοσβήνουν. Δεν άφηναν κανέναν να κουνηθεί και να πάει στους τραυματίες".
"Πέρασα την πρώτη ημέρα στη φυλακή χωρίς να ξέρω τι έχουν γίνει οι υπόλοιποι από τα άλλα πλοία. Θεωρούσαμε ότι το Mavi Marmara ήταν το ασφαλέστερο γιατί είχε και τον περισσότερο κόσμο. Τελικά ήταν το αντίστροφο καθώς οι Ισραηλινοί δεν δίστασαν να επιτεθούν στον κόσμο".
"Αφού πέρασαν 2 ώρες μας έβγαλαν έξω, μας έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη. Τότε έφυγαν και οι τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός τσουβάλιαζε τους τραυματίες σε κουβέρτες και τους πέταγαν σαν σακιά στα ελικόπτερα. Περάσαμε 4-5 ώρες με τα χέρια δεμένα πίσω και τα πολυβόλα πάνω από τα κεφάλια μας. Όσοι έλεγαν κάτι, τους ξυλοκοπούσαν. Αυτό συνέβαινε όλες τις ημέρες για όλους μας. Αν προσπαθούσες κάτι να κάνεις, υπήρχε ξυλοδαρμός". Ανέφερε, επίσης, ότι σε αρκετούς κρατούμενους ασκήθηκε βία (βασανιστήρια) κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.
Απογείωση με καθυστέρηση
Το αεροσκάφος C-130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορία είχε απογειωθεί με καθυστέρηση από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ στις 12. 15. Στις 11.35, και ενώ το σκάφος είχε τροχοδρομήσει στον διάδρομο απογείωσης, για αδιευκρίνιστους λόγους ειδοποιήθηκε από τον πύργο ελέγχου να επιστρέψει στον χώρο στάθμευσης.
Έλληνας τραυματίας
Τραυματισμένος είναι ο Β. Πησίας, ο οποίος φέρει χτυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματος. Όπως είπε ο πρέσβης της χώρας μας στο Ισραήλ, ο κ. Πησίας του ανέφερε ότι χτυπήθηκε κατά την κατάληψη του πλοίου και τον χτύπησαν ξανά όταν τον αποβίβασαν στο λιμάνι του Ασντόντ. Ο ίδιος ο κ. Πησίας αρνήθηκε την παροχή πρώτων βοηθειών, φοβούμενος ότι εφόσον τον απομάκρυναν από τους υπόλοιπους κρατούμενους, υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να επαναληφθεί ο ξυλοδαρμός.Το βράδυ της Τρίτης οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν σε όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή να τη συνεχίσουν, υποχωρώντας από την αρχική τους άρνηση και αφού είχαν περάσει αρκετές ώρες από τη στιγμή της επέμβασης στο Στολίσκο. Ο μέσος όρος ηλικίας των επιβαινόντων στο πλοίο "Σφενδόνη" ήταν πάνω από 40 ετών.
Στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης η οργάνωση «Ένα καράβι για τη Γάζα» διοργανώνει συγκέντρωση καταδίκης «της ισραηλινής θηριωδίας» στα Προπύλαια και σε πορεία προς τη Βουλή και το Υπ. Εξωτερικών. Στη συγκέντρωση θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν οι Έλληνες που επέστρεψαν τα ξημερώματα από το Ισραήλ.
nooz.gr
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.