ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ;

| Ετικέτες , | Posted On Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Ενα άκρως επικίνδυνο εμπόριο έχει στηθεί στο Τσέρνομπιλ, όπου διακινητές και εταιρείες αποσπούν μέταλλα μολυσμένα με ραδιενέργεια και τα στέλνουν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Στην πόλη-φάντασμα Πριπιάτ οι μόνοι κάτοικοι που έχουν απομείνει ξεμοντάρουν μολυσμένα οχήματα για να κερδίσουν εννιά ευρώ!

Ακόμη και αν τα πάντα είναι καλυμμένα από το χιόνι, αν βρεθεί κανείς κοντά στην περιοχή όπου εξερράγη 24 χρόνια πριν ο πυρηνικός αντιδραστήρας 4, θα δει ανθρώπους να... παλεύουν με τα «κουφάρια» μολυσμένων αυτοκινήτων, ... 



μηχανών και ελικοπτέρων προκειμένου να αποσπάσουν λίγο μέταλλο - και ας είναι ραδιενεργό. Ολα αυτά συμβαίνουν υπό το βλέμμα των πολιτοφυλάκων και των ουκρανικών αρχών. Σε μια περίμετρο τριάντα χιλιομέτρων γύρω από την πόλη-φάντασμα κανείς δεν μπορεί να περάσει χωρίς άδεια. Ο χώρος είναι περιφραγμένος με οδοντωτό συρματόπλεγμα και στα περισσότερα σημεία της περιοχής τα επίπεδα ραδιενέργειας βρίσκονται σε πολύ υψηλές τιμές. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους «συλλέκτες» να περνούν. Γι’ αυτούς δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις.

Οπως γράφει το περιοδικό «L’espresso», τα περισσότερα από αυτά τα μέταλλα στέλνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως την Κίνα. Εκεί το μολυσμένο μέταλλο γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας και αργότερα επιστρέφει σε χώρες της Ευρώπης -και όχι μόνο- με τη μορφή ποδηλάτων, δοχείων και άλλων μεταλλικών αντικειμένων.

Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986, εκτός του ότι κόστισε τη ζωή δεκάδων εργατών του εργοστασίου και μόλυνε τους κατοίκους της Πριπιάτ, προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή. Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι -ακόμη και στις γειτονικές χώρες- έχασαν τη ζωή τους από κρούσματα καρκίνου, εξαιτίας της ραδιενέργειας. Οι χώροι τώρα γύρω από το σημείο της έκρηξης έχουν μετατραπεί σε νεκροταφεία μαζών σιδήρου, που είναι πολύτιμες για τους «μεταλλωρύχους».

Αν σκεφτεί κανείς ότι το 1986 το Τσέρνομπιλ είχε μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο μετάλλου, του οποίου η ποσότητα έφτανε τα οκτώ εκατομμύρια τόνους και σήμερα έχουν απομείνει μόνο δύο χιλιάδες, θα καταλάβει αμέσως σε τι έκταση έχει φτάσει το εμπόριό του.

espressonews.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ;

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν