ΡΩΤΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΙΩΤΟΥΣ BLOGGERS ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ

| Ετικέτες , , | Posted On Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Βλέποντας τη δυναμική του blogging στη Βοιωτία και την πληθώρα των χαρακτηριστικών τους (τοπικού χαρακτήρα, προσωπικά, συλλόγων, πολιτιστικά  κλπ), αποφασίσαμε να στείλουμε κάποια κοινά ερωτήματα στα 10-12 πιο γνωστά blogs . Η επιλογή έγινε με μοναδικό κριτήριο την επισκεψιμότητα αυτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα blogs δεν είναι αξιόλογα . Είναι όμως τόσα πολλά που θα ήταν αδύνατο να τα συμπεριλάβουμε στη μίνι αυτή συνέντευξη γνωριμίας. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν στο εγχείρημά μας και κάποιοι άλλοι όχι, οπότε μη σας φανεί περίεργο αν δε δείτε τις απαντήσεις από κάποια πολύ γνωστά blog της Βοιωτίας. Όπως και να έχει το πράγμα, εμείς ευχαριστούμε πολύ τους ανθρώπους που αφιέρωσαν λίγο από το χρόνο τους στο κάλεσμά μας.  Τα blogs  που συμμετείχαν είναι : Αράχωβας blog, Βοιωτικά, Θεσπιακά, Θήβα gr, Ντελάλης Αράχωβας, Συμπαράταξη βοιωτών για το περιβάλλον, Country Boy+Girl Plus Friends και Greek libraries in a new world 




1. Πως ξεκίνησε η ιδέα  του blog;

Αράχωβας blog :   Η ιδέα του πρώτου  blog το οποίο ήταν προσωπικό, ξεκίνησε το 2008 σε μια περίοδο κλεισίματος στο σπίτι με δυο μικρά παιδιά ως ανάγκη να βγω προς τα έξω και να επικοινωνήσω. Η απόπειρα ήταν επιτυχής. Το Αράχωβας blog ήρθε αργότερα και προέκυψε από την ανάγκη να μιλήσω σε τοπικό επίπεδο για πράγματα που θα ενδιέφεραν τους αναγνώστες που είχα.

Βοιωτικά : Γνωστοί και φίλοι από διαφορετικά σημεία της Βοιωτίας, σκεφτήκαμε ότι άξιζε τον κόπο να προσπαθήσουμε να εκφράσουμε μέσα από το διαδίκτυο τις απόψεις μας  και να δούμε την επικαιρότητα του τόπου μας με κριτική διάθεση για τα κακώς κείμενα.

Θεσπιακά :Τα ΘΕΣΠΙΑΚΑ ήταν μια περιοδική έκδοση (εφημερίδα) μιας ομάδας φίλων. Το πρώτο φύλο κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1993. Το Φεβρουάριο του 1998 σταματήσαμε να «εκδιδόμαστε» λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μετά από 15 χρόνια η ίδια σχεδόν ομάδα αποφάσισε την συνέχιση της εφημερίδας μας μέσω του διαδικτύου.  Με ελάχιστες γνώσεις υπολογιστών αλλά αρκετή βοήθεια από τα νέα παιδιά του χωριού μας προχωράμε. Είμαστε περήφανοι για τις επιμέρους θεματικές σελίδες μας. Τα ΘΕΣΠΙΑΚΑ sport (ασχολείται κυρίως με την ομάδα μας και την πορεία της καθώς και με νέους αθλητές του τόπου μας. Εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Γιάννη Λάντζα ο οποίος έχει αναλάβει τα αθλητικά ρεπορτάζ και τον «Ένα Φίλο» για τα αφιερώματα πού έχει κάνει στους παίκτες της ομάδας μας), τα ΘΕΣΠΙΑΚΑ fun, τα ΘΕΣΠΙΑΚΑ photo. Προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις σελίδες μας με τα ΘΕΣΠΙΑΚΑ ιστορικά (υπάρχει αρκετό υλικό για δημοσίευση), και τα ΘΕΣΠΙΑΚΑ λαϊκή παράδοση. Τέλος αναφέρω τα ΘΕΣΠΙΑΚΑ δελτία τύπου γιατί θα ήταν τουλάχιστον αγένεια εκ μέρους μας να μην δημοσιεύουμε όσα μας στέλνουν.  Έχουμε και τον ΑτάΚτΩς στην παρέα μας αλλά εκείνος λειτουργεί ανεξάρτητα και χωρίς κανόνες.

Thiva gr : Έτσι για πλάκα πριν 5 μήνες



Ντελάλης Αράχωβας :
Τα παλιά τα χρόνια, που δεν είχαν ανακαλυφτεί το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και το μεγάφωνο, οι αρχές είχαν πρόβλημα να επικοινωνήσουν με τους κάτοικους και να τους πουν για κάποια πράγματα ή αποφάσεις που τους αφορούσαν. Τη δουλειά αυτή λοιπόν αναλάμβανε ο Ντελάλης. Η δυνατή φωνή και κυρίως ο τρόπος που παρουσίαζε συνοπτικά τα νέα ή διαφήμιζε τα προϊόντα, τον καθιστούσε γνωστό στην τοπική κοινωνία. Αυτή ακριβώς ήταν η ιδέα για τη δημιουργία του σύγχρονου πλέον, διαδικτυακού Ντελάλη της Αράχωβας.

Σ.Β.Γ.Τ.Π. : Το μπλογκ αποφασίσθηκε πολύ σύντομα μετά την δημιουργία της Συμπαράταξης, προκειμένου να αποτελεί ένα βήμα για τη συνεχή επικοινωνία και αλληλοενημέρωση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τις πρωτοβουλίες μας αλλά και άλλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές κινήσεις σε όλη την Ελλάδα.

C.B.+G.P.F. :  Θέλαμε να βγάλουμε βιβλίο στις εκδόσεις Μαραθιά...

G.L.I.A.N.W.:  Το συγκεκριμένο blog Greek Libraries in a New World ξεκίνησε με αφορμή την ανάρτηση Στροφή στο Linux και από μια ανάγκη επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ συναδέλφων εργαζομένων στις ελληνικές βιβλιοθήκες πάνω σε κοινά προβλήματα κυρίως εφαρμογής του linux και των νέων τεχνολογιών στις βιβλιοθήκες μας. Μάλιστα αρχική ονομασία του blog ήταν "New Technologies in Greek Libraries", οπότε και η θεματική του blog είχε περιοριστεί τότε σε αμιγώς τεχνικά θέματα. Μετά τη λήξη όμως του έργου "Συλλογικός Κατάλογος Δημοσίων Βιβλιοθηκών" το 2008 το οποίο είχε αναλάβει η Βιβλιοθήκη μας, σταμάτησε και η ενημέρωση του αντίστοιχου blog (όπου εκεί "ανέβαζα" αμιγώς βιβλιοθηκονομικού χαρακτήρα θέματα), και μετατέθηκε η θεματική του στο Tuxlibrary, το οποίο περιέχει πια οτιδήποτε μπορεί να αφορά τις βιβλιοθήκες και τις νέες τεχνολογίες, όχι μόνο με την αναδημοσίευση άρθρων από την επικαιρότητα αλλά και δημοσίευση  χρηστικών άρθρων για τις νέες τεχνολογίες, το διαδίκτυο και τη βιβλιοθηκονομία, απόρροια της καθημερινής πρακτικής και εμπειρίας.

2. Ποια η ανταπόκριση του κόσμου στη προσπάθειά σας; Ήταν αυτή που περιμένατε;

Αράχωβας blog : Στο blog κανείς δεν γράφει για τον εαυτό του. Αν ήταν έτσι θα κρατούσε τα κείμενα στο συρτάρι του. Η αναγνωσιμότητα είναι επιθυμητή αλλά δεν πρέπει είναι αυτοσκοπός. Δεν είχα ποτέ στόχο αριθμητικό για να πω αν η αναγνωσιμότητα ήταν η αναμενόμενη. Ανταπόκριση φαίνεται να υπάρχει.

Βοιωτικά : Δεν είμαστε από τα ιστολόγια που καυχώνται γα αμέτρητες επισκέψεις. Η προσπάθεια μας είναι αυθόρμητη και ερασιτεχνική. Ο ανταγωνισμός είναι δύσκολος γιατί υπάρχουν αρκετά ιστολόγια που είναι σχεδόν επαγγελματικά. Εμείς δεν φιλοδοξούμε να καλύψουμε πλήρως την τοπική επικαιρότητα –τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα δεν αναδημοσιεύουμε όλα τα δελτία τύπου που μας έρχονται γιατί πολλά από αυτά είναι τελείως ανούσια. Επίσης οι κοπές πίτας, οι συνεστιάσεις και γενικά οι εκδηλώσεις που γίνονται για δημόσιες σχέσεις δεν μας συγκινούν ιδιαίτερα. Δεν σχολιάζουμε αθλητικά γεγονότα ιδιαίτερα αφού υπάρχει ειδικό ιστολόγιο που το κάνει με επάρκεια. Τέλος δεν καλύπτουμε αυτά που συνήθως «πουλάνε», όπως κουτσομπολιά, σεναριολογίες, «ποιος-ποιόν» ροζ, κίτρινα, μωβ θέματα και πάει λέγοντας. Παρόλαυτά χαιρόμαστε πολύ όταν κάποιοι σχολιάζουν με καλά λόγια και γενικά είμαστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση.

Θεσπιακά :  Η ανταπόκριση του κόσμου… αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Με λίγα λόγια είμαστε ευχαριστημένοι και παραπάνω απ΄ότι περιμέναμε. Φαίνεται ότι μας παρακολουθούν και μερικές φορές συμμετέχουν με σχόλια και e-mails. Περισσότερο βέβαια συμμετέχουν σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Τhiva gr : Ναι και ευχαριστώ πολύ

Ντελάλης Αράχωβας : Θεωρώ πως η επισκεψιμότητα του Ντελάλη της Αράχωβας είναι πολύ καλή, δεδομένου του πληθυσμιακού μεγέθους στο οποίο απευθύνεται (η Αράχωβα είναι μια πόλη 4.000 κατοίκων). Αν και το blog έχει μόλις 3 μήνες ζωής, η επισκεψιμότητα είναι ολοένα αυξανόμενη, φτάνοντας κατά μέσο όρο τους 150 επισκέπτες και 450 "χτυπήματα" ημερησίως.


Σ.Β.Γ.Τ.Π. : Η ανταπόκριση είναι θετική, ιδιαίτερα αν υπολογισθεί ότι τα θέματα αφορούν  την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Βοιωτία. Στην χώρα μας και στην περιοχή μας, τα θέματα αυτά θεωρούνται ακόμη "ειδικού ενδιαφέροντος", παρότι συνδέονται απόλυτα με μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά θέματα και με το μοντέλο ανάπτυξης και κατανάλωσης.  Πάρ'όλαυτά το ιστολόγιο της Συμπαράταξης χρησιμοποιείται ως αναφορά από αντίστοιχες κινήσεις σε γύρω περιοχές, σε εφημερίδες και ΜΜΕ τοπικά και κεντρικά. Επίσης έχει βοηθήσει να γίνουν γνωστά σε όλη την Ελλάδα προβλήματα που ταλαιπωρούν το νομό μας όπως η σχεδιαζόμενη μονάδα καύσης στη Θήβα (με αναφορές εδώ και δύο χρόνια), η  βιομηχανική ρύπανση της περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου-Θήβας, η απειλή για τον Κορινθιακό απο την ΒΙΠΕ Θίσβης και την βιομηχανική συγκέντρωση στην Αντίκυρα (απο όπου ξεκίνησε και το κίνημα κατά του λιθάνθρακα), η αλόγιστη ανάπτυξη των αιολικών στα δάση του Ελικώνα (αλλά και στον  Κιθαιρώνα) και πολλά άλλα.



C.B.+G.P.F. :  Δεν έχουμε παράπονο

G.L.I.A.N.W. : Θα έλεγα ότι ήταν πολύ περισσότερη από αυτή που περίμενα (αυτή τη στιγμή με πάνω από 170 subscribers και 49.000 επισκέπτες από 19/8/08 που μπήκε ο counter, ενώ υπάρχει ικανοποιητική διάδραση), αν εκτιμήσουμε το γεγονός ότι το tuxlibrary είναι αρκετά εξειδικευμένο blog [ειδήσεις από τον κόσμο των βιβλιοθηκών, βιβλιοθηκονομικά, νέες τεχνολογίες (linux, windows, βιβλιοθηκονομικές εφαρμογές, opensource, web 2.0, online ή web εφαρμογές κλπ.)]. Οι αναγνώστες του δεν είναι μόνο βιβλιοθηκονόμοι και χαίρομαι που υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται για τις βιβλιοθήκες, τα γράμματα και τον πολιτισμό χωρίς να έχουν άμεση συνάφεια και εξάρτηση από το χώρο αυτό.



3.  Το blogging τελικά, είναι μία εύκολη ή δύσκολη υπόθεση;

Αράχωβας blog :  Το blogging  δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί η συνεχής τροφοδότηση με άρθρα και η επικοινωνία με τους αναγνώστες απαιτεί πολύ χρόνο μπροστά στον υπολογιστή. Ιδιαίτερα γι αυτόν που παράγει λόγο και δεν αναδημοσιεύει άρθρα από άλλες πηγές συνεπάγεται πολύ νυχτερινή εργασία.

Βοιωτικά :  Εξαρτάται απόλυτα από τον καθένα. Σίγουρα όμως θέλει πολύ δουλειά αν κάποιος θέλει να έχει ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο ιστολόγιο, κάτι που απέχει πολύ από τη δική μας προσπάθεια. 

Θεσπιακά :  Πολύ δύσκολο παιδιά. Ένας τραβάει κουπί και όσο αντέξει.

Thiva gr :  Όχι, πρέπει να είσαι ώρες στον υπολογιστή και να είσαι ενημερωμένος

Ντελάλης Αράχωβας : Το blogging είναι σχετικά εύκολη υπόθεση για όποιον έχει στοιχειώδεις γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ασφαλώς για εξατομικευμένα blogs που δεν στηρίζονται σε κάποιο έτοιμο πρότυπο χρειάζονται ειδικές γνώσεις, αν και αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Η ουσία του blogging είναι οι αναρτήσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν μια κανονικότητα στη ροή και να απευθύνονται σε συγκεκριμένους αναγνώστες.

Σ.Β.Γ.Τ.Π. : Η δυσκολία είναι ανάλογη των στόχων και του περιεχομένου κάθε ιστολογίου.

C.B.+G.P.F. :  Φαίνεται εύκολο, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο...

G.L.I.A.N.W. :  Εξαρτάται, νομίζω, κυρίως από τη σκοπιμότητα δημιουργίας του blog, το χρόνο που διαθέτουμε, την ανάγκη να "μοιραστούμε", και την άνεση συγγραφής. Από τεχνικής πλευράς είναι μια πανεύκολη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι καθημερινά δημιουργούνται όλο και περισσότερα blogs.


4. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους blogger;

Αράχωβας blog : Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα δώσει συμβουλές σε άλλους bloggers. Θα πω μόνο τι έχω εγώ σαν μπούσουλα. Χρησιμοποιώ ψευδώνυμο αλλά γράφω σαν να υπέγραφα με το ονοματεπώνυμό μου. Αυτό με αποτρέπει από τις υπερβολές. Τέλος δεν πιστεύω ότι κάνω κάτι σπουδαίο.

Βοιωτικά : Κέφι, αισιοδοξία, μακριά από τα κλισέ και αυτοσεβασμό. Μέρος της γοητείας και της ελευθερίας του blogging είναι η ανωνυμία, εμείς όμως έχουμε ως κανόνα να μην δημοσιεύουμε τίποτε που θα ντρεπόμασταν να υπογράψουμε με ονοματεπώνυμο.

Θεσπιακά :  Εδώ υπάρχει θέμα. Υπάρχουν ιστολόγια ειδήσεων καθώς και προσωπικά. Δύο Βοιωτικά ιστολόγια πού ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία και είναι από τα πιο καλά στο χώρο. Είναι ο Θηβαίος Tzonakos (http://tzonakos.blogspot.com/), από το 2005 στο διαδίκτυο, και οι δικοί σας Country Boy+Girl Plus Friends (http://panoulas.wordpress.com/). Όσο για μας τους υπολοίπους στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Κάτι από δω κάτι από κει και τη βγάλαμε τη μέρα. Δύο συμβουλές θα έδινα στους νέους blogger. 1. Όταν αντιγράφουμε αναφέρουμε πάντα την πηγή και 2. Δεν διαγράφουμε σχόλια.

Thiva gr :  Υπομονή, μεγάλη υπομονή

Ντελάλης Αράχωβας : Κανονικότητα στη ροή αναρτήσεων, συγκεκριμένοι στόχοι και στοχευμένοι αναγνώστες καθώς και μεράκι είναι κατά τη γνώμη μου τα κλειδιά της επιτυχίας.

Σ.Β.Γ.Τ.Π. : Να καταθέτουν όσο μπορούν μια ειλικρινή και ανεπηρέαστη άποψη. Αυτό που έχουμε ανάγκη ως ελεύθεροι, σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες.

C.B.+G.P.F. :  Έχω ένα θέμα με τις συμβουλές

G.L.I.A.N.W. :  Προφανώς οι συμβουλές μου απευθύνεται στους ερασιτέχνες bloggers, και όχι στους επαγγελματίες του χώρου. Λοιπόν, φτιάξτε το blog γιατί σας αρέσει το blogging και μόνο, κάντε το ελκυστικό και επικεντρωθείτε σ' αυτό που θέλετε να "περάσετε" ή να πείτε. Μπλογκάρετε με κέφι, με σταθερή συχνότητα και με σεβασμό προς τους επισκέτες σας και το σύνολο της blogόσφαιρας. Μην βιάζεστε και μην προσβλέπετε σε γρήγορη αύξηση της επισκεψιμότητας. Ο χρόνος θα είναι ο καλύτερος εκτιμητής της φιλότιμης προσπάθειάς σας.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΡΩΤΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΙΩΤΟΥΣ BLOGGERS ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν