ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΙΣΗ

| Ετικέτες , | Posted On Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, που βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, είναι έτοιμος να αναλάβει ο κόσμος της ελληνικής ναυτιλίας.

Οι έλληνες εφοπλιστές με την τεράστια οικονομική επιφάνεια και δύναμη που διαθέτουν είναι έτοιμοι να τοποθετήσουν τα κεφάλαια που αναζητεί το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση...


Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών είναι η πρόταση για την έκδοση εθνικού ομολόγου μέσω του οποίου η κυβέρνηση μπορεί να καλύψει τις άμεσες δανειακές ανάγκες που έχει το Δημόσιο και να ξεπεράσει τον σκόπελο της αναχρηματοδότησης των τίτλων ύψους 25 δισ. ευρώ που λήγουν το δίμηνο ΑπριλίουΜαΐου.

Ανησυχία
Το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα βαθιά οικονομική κρίση απασχολεί έντονα τον εφοπλιστικό κόσμο. Η καθημερινή ειδησεογραφία και οι καταιγιστικές εξελίξεις, παράλληλα με τις συνεχείς επαφές που έχουν ανά την υφήλιο οι έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για την κρισιμότητα της κατάστασης και την εθνική ανάγκη στήριξης της οικονομίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος των απανταχού κερδοσκόπων και στο επίκεντρο επικρίσεων των διεθνών ΜΜΕ με αφορμή τη δεινή κατάσταση της οικονομίας της, αλλά και τη δημιουργική λογιστική που έχει χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν.

Οπως επισημαίνει ο κ. Βίκτωρ Ρέστης, πρόεδρος του φερώνυμου ομίλου επιχειρήσεων, «όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, έμποροι, εργαζόμενοι, αλλά και το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας έχουμε συμβάλει με τη στάση μας ή την ανοχή μας στη διαμόρφωση και στην παγίωση της κατάστασης αυτής, στον βαθμό φυσικά που αναλογεί στον καθένα».

Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η δημιουργία ενός εθνικού ομολόγου το οποίο θα προωθηθεί μέσω επιχειρηματικών φορέων όπως οι Ενώσεις Εφοπλιστών, το ΕΒΕΑ κτλ. και των ομογενειακών οργανώσεων του εξωτερικού σε όλους τους Ελληνες, είτε αυτοί βρίσκονται εντός είτε εκτός συνόρων.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει απάντηση στο υψηλό κόστος δανεισμού που σήμερα επιβαρύνει η χώρα.

Σύντομα η χώρα μας θα προσφύγει σε νέο δανεισμό αναζητώντας μεγάλα ποσά (άνω των 20 δισ. ευρώ) και προσφέροντας ένα επιτόκιο που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει το 4%- τη στιγμή που η Κύπρος, για παράδειγμα, δανείζεται με 1,5%- για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό και το χρέος της. Με δεδομένο ότι μόνο η ρευστότητα των ελλήνων εφοπλιστών εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 250 δισ. δολάρια γίνεται απολύτως κατανοητός ο τρόπος που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι, χωρίς να συνυπολογίζονται τα κεφάλαια των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, αυτά των ομογενών, αλλά και όλων των μικροκαταθετών που έχουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, με επιτόκιο που κυμαίνεται μεταξύ 1% και 2%.

Με αφορμή το παράδειγμα αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε μιάμιση μονάδα που αυξάνεται το επιτόκιο δανεισμού, η χώρα μας υπολογίζεται ότι πληρώνει, για το ανωτέρω ποσό, 400 εκατ. ευρώ επιπλέον τόκους ετησίως.

Σπάει ο «φαύλος κύκλος»
Η πρόταση αυτή μπορεί να ανακόψει τον νέο κύκλο των πιέσεων που εκδηλώνονται στα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή των νέων εκδόσεων πενταετούς ή δεκαετούς κοινοπρακτικού ομολόγου.

Ηδη τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν φήμες ότι επίκειται νέος δανεισμός εντός της ερχόμενης εβδομάδας (μέσω της έκδοσης δεκαετούς ή πενταετούς ομολόγου) για να αντληθούν κεφάλαια 3-5 δισ. ευρώ.

Τις φήμες αναπαρήγαγαν και πάλι οι «Financial Τimes» και ο ξένος Τύπος, παρ΄ ότι επισήμως δεν έχει ληφθεί ούτε έχει ανακοινωθεί καμία απόφαση για τα επόμενα βήματα που θα κάνει η κυβέρνηση.

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΙΣΗ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν