APPLE ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

| Ετικέτες , | Posted On Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Τουλάχιστον 11 παιδιά ηλικίας 15 ετών εντοπίστηκαν να εργάζονται το περασμένο χρόνο σε τρία εργοστάσια της αμερικανικής εταιρίας, Apple .

Μάλιστα, η ίδια η εταιρία παραδέχτηκε πως υπήρξε το φαινόμενο της παιδικής εργασίας χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των συγκεκριμένων εργοστασίων ή σε ποια περιοχή του κόσμου βρίσκονται αν και είναι γνωστό πως τα περισσότερα προϊόντα της Apple κατασκευάζονται στην Κίνα...


Η αμερικανική εταιρία έχει εργοστάσια και στις Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Τσεχία και Ηνωμένες Πολιτείες

Επιπλέον, η εταιρία ισχυρίζεται πως τα ανήλικα είτε δεν εργάζονται πλέον στα εργοστάσιά της είτε έχουν ενηλικιωθεί. 

"Και στις τρεις εγκαταστάσεις θα γίνει έρευνα στα στοιχεία των εργαζόμενων ώστε να ξεκαθαριστεί πως ανήλικοι άνθρωποι προσελήφθησαν για εργασία", αναφέρει η ανακοίνωση της Apple.

Πάντως, ήδη η εταιρία έχει επικριθεί επανειλημμένως για κακομεταχείριση των εργατών αλλά και φτωχές συνθήκες εργασίας. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα 62 εργαζόμενοι σε εργοστάσια της Apple και της Nokia δηλητηριάστηκαν από το τοξικό n-hexane που προκαλεί μυική εκφύλιση και θολούρα στην όραση. Για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, η Apple δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Ακόμη, το 2009 ένας υπάλληλος σε μονάδα της ταϊβανέζικης Foxconn -βασικού προμηθευτή της Apple- αυτοκτόνησε όταν κατηγορήθηκε πως έκλεψε πρωτότυπο του iPhone. Ο 25χρονος τότε έδωσε τέλος στη ζωή του πηδώντας από τον 12ο όροφο του κτηρίου.

Όπως αναφέρεται στην Telegraph, η Foxconn έχει κατηγορηθεί επίσης και ότι απειλεί τους υπαλλήλους της να εργάζονται σκληρά ενώ η εταιρία δεν έχει σχολιάσει τίποτα από όλα αυτά.
Παράλληλα, σε έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης China Labor Watch αναφέρει την σκληρή αντιμετώπιση των εργαζομένων από την Apple η οποία στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι τα 55 από τα 102 εργοστάσιά της αγνοούν τον κανονισμό της εταιρίας, να μην εργάζεται παραπάνω από 60 ώρες το προσωπικό. Επιπροσθέτως, η ίδια είπε πως σε μια από τις εγκαταστάσεις της παραποιήθηκαν στοιχεία των εργαζόμενων ώστε να μη φανεί η παιδική εργασία.

"Κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρήκαμε αρχεία και στοιχεία που έδειχναν υπερβολικές ώρες εργασίας και 7ημερη απασχόληση. Σταματήσαμε όλες τις συμβάσεις με το εργοστάσιο", ανέφερε η Apple.

Εντωμεταξύ, η αμερικανική εταιρία διαπίστωσε πως σε 24 εργοστάσια οι εργάτες δεν πληρώνονταν ούτε με τον χαμηλότερο μισθό της Κίνας, δηλαδή 76 λίρες!
Η εφημερίδα επίσης συμπληρώνει πως παρά τα όσα αποκαλύφθηκαν συνεχίζει να διατηρεί τα εργοστάσια.

Τέλος, 25 ανήλικα παιδιά βρέθηκαν το 2008 να εργάζονται στις εγκαταστάσεις της Apple κατασκεύαζαν iPod και iPhones

cosmo.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for APPLE ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν