Ενημέρωση:Προνόμιο ή δικαίωμα;
| Ετικέτες Άρθρα-Σκέψεις, Γεώργιος Ντασιώτης | Posted On Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010
Είναι γνωστό ,από αρχαιοτάτων χρόνων,ότι όποιος έχει τον έλεγχο της πληροφορίας και της ενημέρωσης,ελέγχει και τις εξελίξεις.
Άπειρα παραδείγματα μπορούμε να βρούμε μέσα στην παγκόσμια ιστορία , όπου μια πληροφορία ,διοχετεύτηκε ή αποκρύφτηκε μεθοδευμένα και αυτό άλλαξε ριζικά την εξέλιξή της .Αυτή η διαδικασία με τον καιρό αναβαθμίστηκε ,έγινε επιστήμη και ονομάστηκε προπαγάνδα,οι φορείς
της αρκετές φορές ονομάζονται δημοσιογράφοι, ενώ τα όργανα μέσω των οποίων εκπορεύεται ΜΜΕ.
Μπορεί η άποψη αυτή να ακούγεται μηδενιστική και ίσως να είναι, όμως πόσοι από τους πολίτες που παρακολουθούν ένα δελτίο ειδήσεων (σε οποιοδήποτε κανάλι) αισθάνονται στο τέλος του ότι ενημερώθηκαν;
Ο καθένας από εμάς δεν έχει δει δημοσιογράφους-αναλυτές να μιλούν ποιό φανατικά από κομματικούς εκπροσώπους (όλων των πολιτικών σχηματισμών);
Δεν έχουμε δει δημοσιογράφους του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου ,κάνοντας κατάχρηση της αναγνωρισιμότητας που τους δίνει το μέσο που εργάζονται ,να κατέρχονται ως υποψήφιοι κομμάτων σε εκλογές και ταυτόχρονα να προσπαθούν να μας πείσουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους;
Ποιός μπορεί να πει με βεβαιότητα ,ότι μέσα από ένα πλήθος πληροφοριών, επί παντός επιστητού ,από μαγειρική και μόδα μέχρι οικονομία και διεθνή θέματα που καθημερινά μας σερβίρεται ότι γίνεται πιο υπεύθυνος πολίτης; Προσωπικά, πιστεύω, κανείς.
Μας λένε όμως ότι εμείς ,οι πολίτες, έχουμε την δύναμη (τηλεκοντρόλ) στα χέρια μας και αν διαφωνούμε μπορούμε να τους αλλάξουμε ,να τους απορρίψουμε ή και να τους καταργήσουμε.Θεωρώ ότι η άποψη αυτή είναι κορυφαία έκφραση φασισμού,γιατί πολύ ωμά καλούμαστε να επιλέξουμε και μάλιστα ως δημοκρατικό δικαίωμα,μεταξύ της κατευθυνόμενης ενημέρωσης και της αντίστοιχης συσκότισης.
Αυτό το φαιό,κατά την γνώμη μου σκηνικό,άρχισε να μεταβάλλεται από τα διάφορα blogs,γιατί έδωσαν το λόγο σε όποιον τον επιθυμεί και καταυτόν τον τρόπο απέκτησε φωνή και κοινό ο καθένας, η πρόσβαση στην πληροφορία πλέον είναι πιο εύκολη και η δυνατότητα ελέγχου περιορίζεται ,διατίθεται βήμα στον καθένα να κρίνει αλλά και να κριθεί και αυτό είναι ,σίγουρα,κατάκτηση και διεύρυνση της δημοκρατίας.
Έχει γραφτεί ότι τα blogs,αποτελούν την σύγχρονη εκκλησία του δήμου, για τους λόγους που μόλις πριν ανέφερα και ίσως είναι λίγο ρομαντική ή υπερβολική άποψη,αλλά αξίζει να εμπλακούμε σ’αυτή τη διαδικασία,γιατί ποιος μπορεί ισχυριστεί ότι η ενημέρωση είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα.
''Ποιος μπορεί ισχυριστεί ότι η ενημέρωση είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα.''
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν αυτα που θεωρητικα λετε τα ειχατε κανει πραξη στο αλλο θεμα που αναδειξαμε για τις οικολογικες ευαισθησιες θα ηταν 222 οι υπογραφες για το συλλογο.
Δε πειραζει ομως μεσα απο τα σχολια αναδειξαμε οτι πολλοι παρακολουθουν και ειναι ετοιμοι να ενεργοποιηθουν.
Και να τι ωραιο βημα εδω για ενημερωση..δε χρειαζεται να τιμωρουνται οσοι εκ πεποιθησεως δε συχναζουν σε καταστηματα.
.....
εξαιρετικό άρθρο.μπράβο
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να σας παραθέσω και γω με τη σειρά μου κάποιες σκέψεις και ανησυχίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆνθρωπος χωρίς πληροφόρηση νομίζω ότι είναι σαν το πλοίο χωρίς πυξίδα μέσα στον ωκεανό. Κάπως έτσι ήταν τα πράγματα σε αρκετούς συνανθρώπους μας πριν μερικές δεκαετίες, όταν ελάχιστοι είχαν πρόσβαση στην πληροφόρηση. Στην σημερινή ηλεκτρονική εποχή περάσαμε σε ένα καταιγισμό πληροφοριών , σε έναν βομβαρδισμό θα έλεγα πληροφοριών, από τηλεόραση, εφημερίδες και θα συμφωνήσω μαζί σας Κύριε Ντασιώτη ότι η πληροφόρηση είναι ελεγχόμενη και υποκειμενική. Μεγάλο κομμάτι όμως την τελευταία δεκαετία στην ενημέρωση καταλαμβάνει το διαδύκτιο, ιστοσελίδες, blog κ.λ.π και δω τα πράγματα γίνονται πολύ πιο περίπλοκα ενίοτε και επικίνδυνα. Επομένως τόσο η έλλειψη όσο και υπερπληθώρα πληροφοριών μπορούν να μας δυσκολέψουν και να μας αποπροσανατολίσουν.
Και για να μη μακρηγορήσω κατά την ταπεινή μου γνώμη οποιοσδήποτε δέκτης πληροφόρησης από τα παραπάνω μέσα, πρέπει να αναπτύξει δεξιότητες κριτικής ανάγνωσης των πληροφοριών , την δεξιότητα της ενεργούς αναζήτησης , και να μη δέχεται παθητικά ότι του προσφέρεται γιατί το τίμημα θα είναι βαρύ. Ο σύγχρονος άνθρωπος , αντί να είναι παθητικός και απλός καταναλωτής της πληροφορίας, μπορεί να λαμβάνει ενεργό μέρος στη διαδικασία της πληροφόρησης, για το προσωπικό και κοινωνικό συμφέρον. Η πληροφόρηση τέτοιου είδους μοιάζει με μασημένη τροφή που δεν γνωρίζουμε τα υλικά της, και ίσως τα υλικά αυτά να είναι χαλασμένα.
Όσο δε για την νέα γενιά που χρησιμοποιεί εύκολα το διαδύκτιο χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερη, μπορεί τα blog να είναι η εκκλησία του Δήμου, και θα συμφωνήσω μαζί σας, όσο αναφορά απόψεις θέσεις, διαλόγους αν και θα προτιμούσα αυτοί οι διάλογοι να γίνονται δια ζώσης αλλά στην σημερινή εποχή της απομόνωσης και της αποξένωσης μάλλον είμαι ρομαντικός, και κάτι τέτοιο ίσως να μην είναι εφικτό.
Τέλος θα επεσήμαινα για τους δέκτες πληροφόρησης απο το internet
Να διασταυρώνουν την πληροφορία, την πηγή της πληροφόρησης, την εγκυρότητά της και την αξιοπιστία της όσο αυτό είναι συνατό.
Κρίνω το άρθρο σας αρκετά ποιοτικό και ενδιαφέρον και σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να εκφράσω και εγώ τις δικές μου απόψεις
Φίλε/η Α.Γ. σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου και τα καλά σου λόγια.Δεν διαφωνώ σε τίποτα απ'όσα γράφεις,απλώς επιδίωξα συνοπτικά να περιγράψω την ραγδαία αλλαγή που συντελείται στην διακίνηση και διαχείρηση της πληροφορίας (λόγω διαδυκτίου)γεγονός που υπό συνθήκες ,καποιες απ'τις οποίες περιγράφεις,μπορεί να σπάσει τα μονοπώλια της ενημέρωσης.Εξάλλου αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή συμβάλλει,όπως σωστά αναφέρεις,στο να μην είμαστε παθητικοί καταναλωτές σε ότι μας σερβίρουν.
ΑπάντησηΔιαγραφή