Για τα παιδιά με νοιάζει...
| Ετικέτες Άρθρα-Σκέψεις | Posted On Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013
γράφει η Βασιλική
Για τα παιδιά με νοιάζει.
Που γεννιούνται μαθαίνοντας πως ο ήλιος είναι θανατηφόρος
Που γεύονται σάρκες μεταλλαγμένες
Που βουτάνε τη μπουκιά τους σε παλιόλαδα
Που μασάνε τους καρπούς της γης ποτισμένους με δηλητήρια
Που πίνουν βρώμικα νερά
Που κολυμπάνε σε μολυσμένες θάλασσες
Που ανασαίνουν αέρα δηλητήριο...
Που ζουν μέσα στο τσιμέντο και δεν ένοιωσαν ποτέ τη μυρουδιά της φύσης
Που δεν κοιμήθηκαν κάτω από δέντρο με τη δροσιά από τα φύλλα να στάζει στο πρωινό ξύπνημα.
Που δεν σκαρφάλωσαν ποτέ να ξετρυπώσουν μια φωλιά
Που δεν είδαν ποτέ ένα αγρίμι
Για τα παιδιά με νοιάζει
Γιατί ακόμα και μέχρι εμένα , μέχρι τη δική μου γενιά υπάρχουν μνήμες, γεύσεις, μυρουδιές, αγγίγματα, αισθήσεις κοιμισμένες που κάποτε υπήρξαν.
Ήπια αγνό γάλα, έφαγα βερίκοκα που μοσχοβόλαγαν, μύρισα ψωμί ζυμωτό που μοσχοβόλαγε στο ξεφούρνισμα, ζαλίστηκα με τη μυρουδιά απ΄τις πορτοκαλιές, μάζεψα θυμάρι και χόρτα, είδα τη ρίγανη να ξεραίνεται στον ήλιο και τη φρέσκια ντομάτα να γεμίζει μοσχοβολιές το κυριακάτικο τραπέζι.
Έτρεχα στο κυρ-Λεωνίδα να μου δώσει το φρέσκο αυγό κάθε πρωί και με χαιρέταγε φωνάζοντας «γειά σου μόρτη!»
Ακολουθούσα σαν υπνωτισμένη τη μυρουδιά δυόσμου απ΄τα κεφτεδάκια της γειτόνισσας , κι εκείνη με περίμενε πάντα μ΄ενα πιατάκι γεμάτο και δυο φέτες ψωμί ψημένες στη σχάρα.
Έμαθα συνταγές απ΄τη γιαγιά, προσπάθησα να πλέξω, να κεντήσω. Μου διάβασαν παραραμύθια. Μάτωσα τα γόνατα στις αυλές απ΄τα χαλίκια. Τσακώθηκα για τους βόλους. Κράτησα την ισορροπία μου στα στρατιωτάκια ακούνητα αμίλητα κι αγέλαστα.
Με είδα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες ντυμένη σουλιώτισσα.
Κοιμήθηκα στην αγκαλιά της μάνας μου στο συνοικιακό ταβερνάκι χαζεύοντας το βαρέλι με το κοκκινέλι και τη θαυματουργή βρυσούλα του
Με είδα να κοκκινίζω στο πρώτο φλερτ , στο πρώτο πάρτυ.
Χόρεψα μπλουζ που διαρκούσαν δέκα λεπτά κι όλο κάποιος έβαζε το βυνίλιο ξανά από την αρχή μέχρι να καταφέρει να πάρει την υπόσχεση από τη Σούλα.
Κάπνισα κρυφά το πρώτο τσιγάρο, άφιλτρο, κι ένοιωθα ότι ήμουν όλη μια αμαρτία.
Τσουρούφλισα την άκρη των μαλλιών σε κάποια ανάσταση.
Φύλαγα σ΄ενα μικρό ημερολόγιο ένα κλαράκι βάγια
Για τα παιδιά με νοιάζει.
Με είδα στην ανθρώπινη διάστασή μου ανακατεμένη με γέλιο και δάκρυ.
Αποκοιμήθηκα στη καρέκλα ενός νοσοκομείου προσμένοντας με λαχτάρα τα καλά νέα, ξενύχτησα σε σπίτι που πενθούσε πίνοντας καφέ ελληνικό , κι έβγαλα από μέσα μου 2 παιδιά . Ένα πιθανό στρατιώτη και μια πιθανή μάνα.
Χωρίς να ξέρω αν θα πολεμήσουν , αν θα γεννήσουν.
Φοβάμαι μήπως μαζί με το άρωμα του αγνού λαδιού, τη γεύση του αγνού μελιού, και το άρωμα από θυμάρι, μήπως χάθηκαν οι πόλεμοι τους κι οι γέννες τους.
Μήπως ζήσουν σ΄ενα κόσμο που η γέννα κι ο θάνατος θα έχουν μετατραπεί σε μια ακόμα μεταλλαγμένη εμπειρία.
Για τα παιδιά με νοιάζει.
Να πολεμήσουν και να γεννήσουν ένα νέο κόσμο.
Που να μιλάει με όλες τις αισθήσεις.
Που να έχει βρει ξανά από την αρχή τα πολύτιμα.
αυτα ομως που αναφερεις σαν επιβλαβη και τα αγνα που εζησες εσυ υπηρχαν τον καιρο που ολοι εμεις τα γνωριζαμε αλλα δεν καναμε τιποτα να τα αλλαξουμε.ο λογος ειναι η ψευτικη ευμαρια που μας ειχαν τυλιξη αυτοι που εμεις ψηφιζαμε και αυτοι δινοντας πεντε η και δεκα δεκαρες μας κατακρεουργησαν,και οταν εφτασε το μαχαιρι στο κοκαλο βλεπε κριση κοιταμε ολοι την νεα γεννια θελωντας στην ουσια να αποτιναξουμε τις ευθυνες που μονο εμεις ειχαμε και εχουμε απο επανω μας και να τις φορτωσουμε στο αγνωστο περιμενοντας τον απο μηχανης θεο που μονο στις αρχαιες τραγωδιες υπηρχε να μας σωσει.ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΦΤΑΙΜΕ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΚΑΙ ΑΦΗΝΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΑΝ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΕΩΔΗ ΕΝΟΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥ ΛΑΟΥ.ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΔΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΞΙΛΕΩΣΗΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ.ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΒΙΑΣΤΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή